• Business

    Φέσσας (Quest): Η «ναυαρχίδα» Unisystems με τα €520 εκατ. ανεκτέλεστο

    Θεόδωρος Φέσσας, Βασικός Μέτοχος BriQ Properties

    Θεόδωρος Φέσσας, (Quest, BriQ Properties)


    Ήταν πριν από περίπου 5 μήνες, όταν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, ο πρόεδρος του ομίλου Quest Θεόδωρος Φέσσας είχε αποκαλέσει την Unisystems «ναυαρχίδα» του ομίλου.

    Πράγμα το οποίο αποτυπώνεται και από τα νούμερα που εμφάνισε η εταιρεία πληροφορικής κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, όπου μόνη της έχει σχεδόν το 1/5 των πωλήσεων όλου του ομίλου Quest.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα εξαμήνου, η UniSystems κατέγραψε άνοδο στις πωλήσεις της τάξης του 20%, από 84 εκατ. ευρώ το α εξάμηνο του 2022, σε 102 εκατ. ευρώ το α εξάμηνο του 2023.

    Tα ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκαν σε 8,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 5,2% από το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 7,4 εκατ. ευρώ υψηλότερα κατά 6,4% από το α’ εξάμηνο του 2022.

    Το σημαντικότερο ωστόσο, όπως άλλωστε δηλώνουν και στελέχη της εταιρείας, είναι το ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων, το ποσό του οποίου ξεπερνά τα 520 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει τόσο τη δυναμική της εταιρείας και του αποτυπώματός της στην αγορά, όσο και τις μεγάλες προοπτικές, για τι οποίες συχνά μιλάει η διοίκηση του ομίλου.

    Τα μεγάλα έργα και οι επενδύσεις

    Ο μεγαλύτερος όγκος έργων που τρέχει η Unisystems είναι εκτός Ελλάδος, γεγονός που όπως δείχνουν τα νούμερα αποφέρει καρπούς. Καθώς από τα 520 εκατ. ευρώ ανεκτέλεστο, πάνω από 300 εκατ. ευρώ αφορούν έργα τα οποία τρέχει η εταιρεία στο εξωτερικό.

    Άλλωστε οι μεγαλύτερες ξένες αγορές για την Uni Systems είναι το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία.

    Επίσης η εταιρεία έχει  ήδη συμβασιοποιήσει σημαντικά δημόσια έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και συμμετέχει με αυξημένες πιθανότητες ανάθεσης σε μεγάλα  έργα πληροφορικής του Δημόσιου Τομέα. Τα έργα αυτά θα αρχίσουν να παράγουν έσοδα και κερδοφορία το επόμενο διάστημα.

    Επίσης η διοίκηση της εταιρείας έχει επικεντρώσει την προσοχή της στη βελτίωση των διαδικασιών ανάπτυξης λογισμικού, ποιότητας και διαχείρισης σύνθετων έργων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υλοποίηση του  5ετούς στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης  της εταιρείας  έτσι ώστε να μετασχηματισθεί σε έναν βασικό  στρατηγικό εταίρο για  τον ψηφιακό μετασχηματισμό  των πελατών  της.

    Στον  τομέα αυτό  σημειώνεται  σημαντική  αύξηση  άνω  του  80%  σε  λύσεις  όπως  Cloud,  Managed  Services,  Cyber  Security,  ICT  Consulting,  Customer Experience, Analytics, FinTech.

    Η εταιρεία συνεχίζει να αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογικές λύσεις και λογισμικό που  είναι συμπληρωματικό με τις δραστηριότητες της Uni Systems.

    Για το υπόλοιπο διάστημα του οικονομικού έτους 2023, προβλέπεται η συνέχιση της καλής πορείας του 1ου εξαμήνου από πλευράς  τζίρου  και  κερδοφορίας,  συνέχιση  της  επέκτασης  των  πωλήσεων  του  εξωτερικού,  έναρξη  υλοποίησης  μεγάλων  έργων  Ελληνικού  Δημοσίου, παραγωγή θετικών χρηματοροών και αύξηση του συνολικού όγκου ανεκτέλεστων συμβάσεων (project bookings).

    Όσων αφορά επενδύσεις και εξαγορές, πρόσφατα ο CEO του ομίλου Απόστολος Γεωργαντζής είχε τονίσει ότι «είμαστε αρκετά ενεργοί, βλέπουμε πάρα πολλές εταιρίες. Τα μεγέθη που κοιτάζουμε είναι μικρομεσαία κυρίως στον κλάδο της πληροφορικής. Γιατί εκεί πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερο «βάθος», σε ορισμένες πιο εξειδικευμένες περιοχές, οι οποίες έχουν και καλυτέρα περιθώρια κέρδους».

    Ήδη η εταιρεία στήνει ένα τεχνολογικό hub στην Πάτρα ενώ σχεδιάζει να κάνει κάτι αντίστοιχο και στο εξωτερικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Quest: Μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2023 – Άνοιγμα στην Ρουμανία

    Γιατί 1 στις 4 ελληνικές εταιρείες κοιτάει συμφωνίες με startups

    Globus Maritime (οικογένεια Φειδάκη): Πούλησε τρία, ναυπηγεί πέντε πλοία



    ΣΧΟΛΙΑ