• Business

    Γ. Στουρνάρας: Να πώς έδιναν τα κούφια δάνεια οι διοικήσεις της τράπεζας Αττικής. Ολόκληρο το πόρισμα

    Τράπεζα Ελλάδος: Διάθεση καινούργιων τραπεζογραμματίων 5 ευρώ και 10 ευρώ

    Γιάννης Στουρνάρας


    Ο έλεγχος που διενεργήθηκε στην Τράπεζα Αττικής (Attica Bank) από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) έβγαλε… λαβράκια, καθώς εντοπίστηκαν δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν διατεθεί από την τράπεζα χωρίς να ληφθούν υπόψη τραπεζικά κριτήρια, σύμφωνα με το πόρισμα του ελέγχου, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή».

    Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», για δάνεια τα οποία αφορούν κυρίως σε κατασκευαστικές εταιρείες και στη χρηματοδότηση έργων υποδομής (οδικά, λιμενικά) τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν εξυπηρετούνται. Όμως υπάρχουν επίσης και χορηγήσεις δανείων από την Τράπεζα Αττικής σε γνωστά επιχειρηματικά ονόματα, ενώ έχουν εντοπιστεί και αδικαιολόγητα υψηλές πιστωτικές γραμμές σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους.

    Τα στοιχεία αυτά έρχονται την ώρα που η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται στο επίκεντρο του «πολέμου» που μαίνεται μεταξύ κυβέρνησης και Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η έφοδος της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και η απόρριψη από την πλευρά της ΤτΕ των κυβερνητικών προτάσεων για τη στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank – άλλωστε, η έφοδος αυτή σημειώθηκε λίγες μόλις ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της διεύθυνσης Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία, όπως είχε προαναγγελθεί, θα απορρίπτονταν οι προτάσεις για το ΔΣ της Attica Bank.

    Αυτό που έχει ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη τράπεζα είναι το γεγονός ότι τα «κόκκινα» δάνεια στο χαρτοφυλάκιό της αγγίζουν το 60%, την ώρα που ο μέσος όρος στις άλλες τράπεζες ανέρχεται μόλις στο 45%. Τα στοιχεία αυτά γεννούν υποψίες για τον τρόπο με τον οποίο χορηγεί δάνεια, υποψίες τις οποίες επιβεβαιώνει ουσιαστικά το πόρισμα του ελέγχου.

    Άλλωστε, το γεγονός ότι η Τράπεζα Αττικής δεν συμπεριλαμβάνεται στις «συστημικές» ελληνικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική) ευνοεί τις κρατικές παρεμβάσεις, αφού δε βρίσκεται υπό την εποπτεία του SSM, αλλά μόνο της Τράπεζας της Ελλάδος, και είναι κοινό μυστικό ότι ουσιαστικά η Attica Bank είχε μετατραπεί σε…  θυγατρική του ΤΣΜΕΔΕ, του ταμείου των μηχανικών, που έβαζε συνεχώς χρήματα στην εν λόγω τράπεζα.

    Αυτήν την περίεργη κατάσταση που επικρατεί στην Τράπεζα Αττικής θα κληθεί να «διορθώσει» το νέο ηγετικό δίδυμο της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος Θόδωρος Πανταλάκης και ο πρόεδρος Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στο οποίο συμφώνησαν μετά από την «πυροσβεστική» παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, κηρύσσοντας (προσωρινά μόνο) ανακωχή. Το πόσο θα κρατήσει αυτή η ανακωχή παραμένει άγνωστο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ 50 ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΤΟ MONONEWS.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2015.

    Ήλθε η ώρα των εισαγγελέων για Attica Bank; ΤΣΜΕΔΕ-ΕΥΔΑΠ και Ελ. Βενιζέλος χάνουν 70% των χρημάτων που έδωσαν προ μηνός

    Όσοι υπάλληλοι επένδυσαν στην Τράπεζα Αττικής έπαθαν μεγάλη ζημιά. Έχασαν το 75% των χρημάτων τους. Όλα τα ονόματα

    Τράπεζα Αττικής : Ποιες κρατικές και ιδιωτικές εταιρίες έβαλαν λεφτά και τα έχασαν

    Τράπεζα Αττικής: Φήμες για αγωγές και μηνύσεις από υπαλλήλους που έχασαν τις περιουσίες τους από τις μετοχές

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/kefalaspos-o-stournaras-evale-telos-sta-onira-tou-siriza/75014

    http://www.mononews.gr/ft-gia-stournara-o-siriza-chrisimopii-dikastes-gia-na-chtipisi-tous-politkous-tou-antipalous/74954



    ΣΧΟΛΙΑ