• Business

    FTX: Το «σκάνδαλο Enron», το πρώην παιδί θαύμα και ο μάρτυρας-κλειδί στην πολύκροτη δίκη

    Sam Bankman - Fried, Πρώην CEO της FTX το παιδί θαύμα της κρυπτογράφησης την ώρα της σύλληψής του

    Sam Bankman – Fried, Πρώην CEO της FTX το παιδί θαύμα της κρυπτογράφησης την ώρα της σύλληψής του


    Μία ιστορία αγάπης που πήγε λάθος ή ένα ακόμα τεράστιο σκάνδαλο με θύμα επενδυτές που εν μια νυχτί έχασαν τα χρήματά τους; Όποια κι αν είναι η αιτία πίσω από την κατάρρευση του μέχρι πέρσι τρίτου μεγαλύτερου χρηματιστηρίου crypto στον κόσμο, του FTX, η δίκη που ξεκίνησε την Δευτέρα αναμένεται να φέρει κι άλλες αποκαλύψεις.

    Το άλλοτε παιδί θαύμα του trading, ο 30χρονος Sam Bankman Fried, ένας από τους λίγους εκπροσώπους της κρυπτογράφησης που απολάμβανε καθολικής αποδοχής από τις αγορές αντιμετωπίζει πάνω από 8 κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες και βασική μάρτυρας της υπόθεσης θα είναι η πρώην κοπέλα του και Νο. 2 στην FTX, Caroline Ellison.

    H εταιρεία του έχει χρέη άνω των 8 δισ. δολαρίων, οι πελάτες της που επλήγησαν από την κατάρρευση υπολογίζονται στα 2,4 εκατομμύρια, ενώ προσωπικά ο 30χρονος καλείται να λογοδοτήσει για 2 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν εξαφανιστεί χωρίς κανένα ίχνος.

    Πώς ήρθε η κατάρρευση

    Tον Νοέμβριο του 2022, οι πελάτες της FTX απέσυραν πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις 72 ώρες, ύστερα από δημοσίευμα του ιστοτόπου κρυπτογράφησης CoinDesk για τον ισολογισμό της Alamenda, εταιρείας της FTX.

    Ο κλάδος της κρυπτογράφησης είχε ήδη πληγεί τον ίδιο χρόνο με ντόμινο πτωχεύσεων και κατάρρευση του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, με αποτέλεσμα η αντίδραση των πελατών να είναι αστραπιαία, όπως και οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν.

    Το colpo grosso του Bankman Fried αφορούσε μεταφορά χρημάτων από τους λογαριασμούς των πελατών της FTX προς την Alameda. Φυσικά χωρίς οι ίδιοι να έχουν δώσει συναίνεση.

    Ο 30χρονος trader έχοντας τοποθετήσει την Ellison στην Alameda ως επικεφαλής έκανε μια σειρά από ριψοκίνδυνες επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας και κρυπτονομίσματα. Παράλληλα, σύμφωνα με τη νέα διοίκηση της FTX, η οποία έχει τοποθετηθεί για να ξεδιαλύνει το χάος που άφησε πίσω του ο Bankman Fried, έχει γίνει κατάχρηση χρημάτων για πολυτελείς αγορές.

    Ο νεαρός ιδρυτής δρούσε ανενόχλητος για δύο χρόνια, όμως η κατάρρευση των crypto μέσα στο 2022, αποκάλυψε τις κρυφές δραστηριότητές του.

    Ο αλτρουιστής trader με το θέρετρο στις Μπαχάμες

    Στις περισσότερες φωτογραφίες ο Sam Bankman Fried υιοθετούσε ένα στυλ ατημέλητο με t-shirts και βερμούδες. Αυτό άλλωστε ενίσχυε τον ρόλο του αλτρουιστή trader που έβγαζε δισεκατομμύρια για να σώσει τον κόσμο και να κάνει αγαθοεργίες.

    Η κατάρρευση της FTX αποκάλυψε όμως ότι όλα αυτά ήταν βιτρίνα. Σύμφωνα με τη νέα διοίκηση, οι Bankman-Fried, Ellison και δύο άλλοι που ανήκαν στην ηγετική ομάδα καταχράστηκαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια μεταξύ 2020 και 2022, αγοράζοντας πολυτελή ακίνητα, χρηματοδοτώντας δάνεια και δίνοντας μπόνους στους εαυτούς τους.

    Μια μεγάλη αγορά που φέρεται να αφορούσε κεφάλαια πελατών ήταν ένα ρετιρέ έξι υπνοδωματίων αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα θέρετρο στις Μπαχάμες. Οι τέσσερις επικεφαλής φέρεται να  ζούσαν μαζί στο πολυτελές διαμέρισμα ενώ διοικούσαν την FTX και την Alameda. Περνούσαν τις ημέρες τους τρώγοντας vegan γεύματα και παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια.

    Οi ωραίες εποχές τελείωσαν απότομα για τον 30χρονο ιδρυτή της FTX. Και η Ellison που κάποτε μοιραζόταν σχεδόν το σύνολο της ημέρας μαζί του, πλέον θα βρεθεί εναντίον του. Αυτή έχει δηλώσει ένοχη, ενώ ο Sam Bankman Fried αθώος.

     Η Ellison γνώρισε τον Bankman-Fried στην εταιρεία συναλλαγών Jane Street Capital και εντάχθηκε στην Alameda ως trader το 2018. Η κόρη δύο καθηγητών του ΜΙΤ, μεγάλωσε στα προάστια της Βοστώνης και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με πτυχίο μαθηματικών.

    Ο Bankman-Fried είχε παρόμοιο υπόβαθρο με την Ellison, καθώς μεγάλωσε στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Stanford, όπου οι γονείς του δίδασκαν στη νομική σχολή. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης πριν εργαστεί στην Jane Street και ιδρύσει την Alameda το 2017.

    Οι ομοιότητες με την Enron

    Tον Δεκέμβριο του 2002 η εταιρεία Enron καταθέτει αίτηση για πτώχευση. Νωρίτερα είχε βρεθεί στην έβδομη θέση της λίστας του περιοδικού Fortune με τις 500 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις και μέχρι πριν δύο χρόνια ο τζίρος της ήταν στα 111 δισ. δολάρια. Ή τουλάχιστον αυτό ισχυριζόταν, καθώς μετά αποκαλύφθηκε ότι φούσκωνε τεχνητά τα κέρδη της για να κρύψει ζημιές και χρέη.

    Οι επενδυτές της βρέθηκαν με τεράστιες απώλειες και η Enron έγινε συνώνυμο της επιχειρηματικής απάτης.

    Η κατάρρευση της FTX θυμίζει σε πολλούς γνώστες της Wall Street το σκάνδαλο της Enron και η τοποθέτηση του John Ray, του βετεράνου των πτωχεύσεων υπογραμμίζει τις ομοιότητες. Δύο εταιρείες που εκτοξεύτηκαν εκμεταλλευόμενοι τη φρενίτιδα των επενδυτών για ρηξικέλευθες επενδύσεις που επιβίωσαν εξαπατώντας σταθερά τους πελάτες τους.

    Ο Ray είχε επιβλέψει μερικές από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις όλων των εποχών, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης του ενεργειακού κολοσσού Enron, και έχει 40 χρόνια εμπειρίας στην αναδιάρθρωση εταιρειών. Κι όμως υποστήριξε ότι δεν είχε δει τίποτα μέχρι να μπει στην FTX.

    «Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω δει τέτοια πλήρη αποτυχία εταιρικών ελέγχων και τέτοια πλήρη απουσία αξιόπιστων οικονομικών πληροφοριών, όπως συνέβη εδώ», ανέφερε σε κατάθεσή του στο πτωχευτικό δικαστήριο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι γνωστό ούτε ο αριθμός των πελατών του FTX, ούτε το ακριβές ποσό των μετρητών που κατείχε ο όμιλος, ούτε καν ο συνολικός αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού που εργαζόταν σε αυτό.

    Διαβάστε επίσης:

    Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ: Ξεκινά η δίκη του πρώην δισεκατομμυριούχου για το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων

    Bitcoin: Σε υψηλό έξι εβδομάδων – Εκτιμήσεις για εισροές το νέο τρίμηνο

    FTX: Μήνυση και στους γονείς του ιδρυτή Sam Bankman-Fried

    ——————————————–

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός – Μάθε πού ψηφίζεις



    ΣΧΟΛΙΑ