• Cryptocurrencies

    Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ: Ξεκινά η δίκη του πρώην δισεκατομμυριούχου για το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων

    • NewsRoom
    Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ (Πηγή: Yuki Iwamura/Bloomberg)

    Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ (Πηγή: Yuki Iwamura/Bloomberg)


    To ασύλληπτο ποσό των 250 εκατομμυρίων δολαρίων κατέβαλε ως εγγύηση στην αμερικανική δικαιοσύνη ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ για να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη σε βάρος του, που ξεκινά σήμερα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

    Ο ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, περισσότερο γνωστός ως SBF, θα κληθεί να απαντήσει σε πλήθος από κρίσιμα ερωτήματα σε μια προσπάθεια να διαλευκανθεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

    Η αμερικανική εισαγγελία κατηγόρησε τον Αμερικανό για «απάτη γιγαντιαίων διαστάσεων», όταν τον συνέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Είχαν προηγηθεί πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στις Μπαχάμες για την έκδοση του κατηγορουμένου, ο οποίος είχε μεταφέρει την έδρα του στην Καραϊβική λίγο μετά τη θεαματική πτώχευση του ανταλλακτηρίου FTX.

    Η εταιρεία του δαιμόνιου Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ συσσώρευσε χρέη περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η σημερινή δίκη στη Νέα Υόρκη θεωρείται επομένως καθοριστική και για τα 2,4 εκατομμύρια πελάτες εκτός ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους προσβλέπουν σε αποζημίωση, ακόμη και αν οι πιθανότητες είναι περιορισμένες λόγω της κατάρρευσης της αξίας των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.

    Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ καλείται να λογοδοτήσει για 2 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν εξαφανιστεί χωρίς κανένα ίχνος και αποτελούν το κύριο αντικείμενο της δικαστικής διαδικασίας.

    Δεν παραδέχεται υπεξαίρεση ο SBF

    Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ προσέρχεται τον περασμένο Αύγουστο στην ακροαματική διαδικασία.

    Ήδη από τις αρχές του 2022 το κρυπτονόμισμα Bitcoin βρίσκεται σε ελεύθερη η πτώση με αποτέλεσμα αρκετά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων να οδηγηθούν στην πτώχευση. Το φθινόπωρο της περσινής χρονιάς η κρίση χτυπά την πόρτα και του ανταλλακτηρίου FTX, το οποίο τότε ανήκει στα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

    Λίγο αργότερα αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες για μια πιθανή χρεοκοπία. Ως αντίδραση πελάτες και επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και έτσι στις 11 Νοεμβρίου ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ καταθέτει αναγκαστικά αίτηση πτώχευσης.

    Η αμερικανική εισαγγελία τον κατηγορεί ότι υπεξαίρεσε δισεκατομμύρια από τα χρήματα πελατών για να καλύψει ζημίες σε ένα από τα αμοιβαία κεφάλαια που διατηρούσε. Το αμοιβαίο αυτό κεφάλαιο τζογάριζε για χρόνια με κρυπτονομίσματα και έπεσε έξω όταν ξεκίνησαν οι αναταραχές στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

    Ο κατηγορούμενος αρνείται ότι ιδιοποιήθηκε ξένα κεφάλαια. Παραδέχεται ωστόσο ότι πραγματοποιούσε πλημμελείς ελέγχους και ότι από ένα σημείο και πέρα δεν είχε πια εποπτεία των κεφαλαιακών ροών.

    Πολλοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το ανταλλακτήριο FTX ήταν στην ουσία μια απάτη στηριζόμενη στην «πυραμίδα επενδυτών», η οποία λειτουργεί μόνο όσο εισρέουν νέα επενδυτικά κεφάλαια. Όταν σταμάτησε η ροή του χρήματος, το FTX κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

    Γίνεται σήμερα επαρκής έλεγχος στα κρυπτονομίσματα;

    Ίσως στην δικαστική διαδικασία απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα για το τι πήγε στραβά και χάθηκαν τόσο πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

    Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη δίκη στον τομέα των κρυπτονομισμάτων μέχρι σήμερα.

    Παρατηρητές δίνουν αξία στη δίκη επειδή ελπίζουν ότι θα αποκαλύψει κατά πόσο οι εποπτικές Αρχές είναι πλέον σε θέση να ελέγξουν και να επιβάλλουν όρους σε ψηφιακά assets.

    Ως γνωστόν οι ρυθμιστικές Αρχές βρίσκονται πάντα ένα βήμα πίσω από τους επιτήδειους, οι οποίοι ξέρουν να εκμεταλλευθούν κάθε νέα έκφανση των νέων τεχνολογιών.

    Στο κόσμο των κρυπτονομισμάτων οι υψηλές διακυμάνσεις και οι κρίσεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Γεγονός που εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι η τιμή των κρυπτονομισμάτων καθορίζεται από την προσφορά, αλλά κυρίως από τη ζήτηση. Όταν η ζήτηση μειώνεται, οι τιμές πέφτουν.

    Ας σημειωθεί ότι η ισοτιμία του παλαιότερου κρυπτονομίσματος, του Bitcoin, έναντι του δολαρίου έφτασε τέλη του 2021 στο ιστορικό υψηλό των σχεδόν 70.000 δολαρίων, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο διαπραγματευόταν μόλις γύρω στα 16.000 δολάρια.

    Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ είναι στον τομέα των κρυπτονομισμάτων ένας από τους πρωταγωνιστές που συνέβαλαν τόσο στην άνοδο όσο και στην κατάρρευση της αξίας των κρυπτονομισμάτων.

    Με πληροφορίες από την Deutsche Welle

    Διαβάστε επίσης: 

    Bitcoin: Σε υψηλό έξι εβδομάδων – Εκτιμήσεις για εισροές το νέο τρίμηνο

    Binance: Η παγκόσμια πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων αποσύρεται από τη Ρωσία

    JP Morgan: Τέλος οι κρυπτογραφημένες συναλλαγές για τους πελάτες του Ηνωμένου Βασιλείου



    ΣΧΟΛΙΑ