• Cryptocurrencies

    Sam Bankman-Fried: Στη φυλακή ο πρώην ιδιοκτήτης της FTX – Πώς τον «έκαψαν» οι συνομιλίες του με τα ΜΜΕ (upd)

    • NewsRoom
    Sam Bankman - Fried, Πρώην CEO της FTX το παιδί θαύμα της κρυπτογράφησης την ώρα της σύλληψής του

    Sam Bankman – Fried, Πρώην CEO της FTX το παιδί θαύμα της κρυπτογράφησης την ώρα της σύλληψής του


    Στη φυλακή οδηγείται πλέον ο Sam Bankman-Fried, καθώς ο δικαστής της Νέας Υόρκης, Lewis A. Kaplan, αποφάσισε υπέρ του σχετικού αιτήματος των ομοσπονδιακών εισαγγελέων για ανάκληση της εγγύησης του ιδρυτή του FTX, με την κατηγορία της παραβίαση των όρων της συμφωνίας του με τις Αρχές για τον κατ΄οίκον περιορισμό του, με σκοπό τη δυσφήμιση και τον εκφοβισμό της πρώην συνεργάτη του, Caroline Ellison.

    Πλέον ο Bankman-Fried θα προφυλακιστεί απευθείας μετά την ακρόασή του στο δικαστήριο του Μανχάταν, ενόψει της ποινικής του δίκης που θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου.

    Από τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο , ο Bankman-Fried είχε αφεθεί ελεύθερος με ένα πακέτο εγγύησης 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία απαιτούσε να παραμείνει σε κατ΄οίκον περιορισμό στο σπίτι των γονιών του στο Palo Alto, στην Καλιφόρνια.

    Η εμφάνιση του Bankman-Fried στο δικαστήριο την Παρασκευή ήταν η τελευταία σε μια σειρά προδικαστικών ακροάσεων που σχετίζονται με τις συνεχιζόμενες σχέσεις του πρώην δισεκατομμυριούχου με τον Τύπο. Σχέσεις που το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει ως «μοτίβο παραποίησης και αποφυγής των όρων αποφυλάκισής του».

    Ο Kaplan εξέδωσε προηγουμένως μια άμεση και αυστηρή προειδοποίηση στον Bankman-Fried τον Ιούλιο σχετικά με τις συνομιλίες του με τα Μέσα Ενημέρωσης.

    Μερίδα του Τύπου, συμπεριλαμβανομένων των συμβούλων των The New York Times και της Επιτροπής Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου, έχουν καταθέσει επιστολές διαμαρτυρόμενοι για την κράτηση του Bankman-Fried, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου. Οι δικηγόροι υπεράσπισης έχουν υποστηρίξει με παρόμοιο τρόπο ότι ο Bankman-Fried διεκδικούσε το δικαίωμά του στη σχετική Τροποποίηση στο Σύνταγμα των ΗΠΑ για την Ελευθερία του Λόγου και δεν παραβίασε κανέναν όρο των όρων αποφυλάκισής του μιλώντας με δημοσιογράφους.

    Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον πρώην επικεφαλής της FTX υποστήριξαν ότι εάν ο Bankman-Fried φυλακιστεί, δεν θα μπορούσε να προετοιμαστεί σωστά για τη δίκη του, λόγω του μεγάλου όγκου των εγγράφων που είναι προσβάσιμα μόνο μέσω υπολογιστή με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αναφέρει το CNBC.

    Στην πρόταση που ζητούσε την κράτηση του Bankman-Fried, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστήριξε πως τους τελευταίους αρκετούς μήνες, ο κατηγορούμενος είχε στείλει περισσότερα από 100 email στα Μέσα Ενημέρωσης και είχε κάνει πάνω από 1.000 τηλεφωνήματα σε μέλη του Τύπου. Η σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι», σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ήταν η απόφαση του Bankman-Fried να διαρρεύσει ιδιωτικές καταχωρήσεις ημερολογίου της πρώην κοπέλας του, Caroline Ellison, στους New York Times.

    Η Ellison, η οποία ήταν επίσης η πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alameda Research, συνεργάζεται με την κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο και αναμένεται να είναι πρωταγωνίστρια της δίωξης. Μάλιστα, ομολόγησε την ενοχή της στις ομοσπονδιακές κατηγορίες τον Δεκέμβριο του 2022.

    Caroline Ellison
    Caroline Ellison

    «Αντιμετωπίζοντας μια σειρά συνθηκών που αποσκοπούσαν στον περιορισμό της χρήσης του διαδικτύου και του τηλεφώνου από τον κατηγορούμενο, ο κατηγορούμενος στράφηκε σε αυτοσχέδιες μηχανορραφίες», είπε η εισαγγελία για τον Bankman-Fried, του οποίου οι αναθεωρημένοι όροι εγγύησης περιλαμβάνουν περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και απαγόρευση χρήση smartphone.

    Η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι ο Bankman-Fried είχε περισσότερες από 100 τηλεφωνικές κλήσεις με έναν από τους συντάκτες της ιστορίας των Times πριν από τη δημοσίευση, πολλές από τις οποίες διήρκεσαν περίπου 20 λεπτά.

    Η εισαγγελία περιέγραψε την προσπάθεια του Bankman-Fried –ο οποίος αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες απάτης μέσω εμβάσματος και χρεογράφων που σχετίζονται με την υποτιθέμενη απάτη FTX πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων– ως απόπειρα δυσφήμισης της Ellison, χαρακτηρίζοντάς την ως «μέσο έμμεσου εκφοβισμού μαρτύρων μέσω του Τύπου».

    Διαβάστε επίσης

    FTX: Το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο crypto μηνύει τον ιδρυτή του, Sam Bankman-Fried, ψάχνοντας πάνω από 1 δισ. δολ

    FTX: Επιχείρηση αναβίωσης του crypto χρηματιστηρίου στη σκιά απάτης 9 δις δολαρίων

    Bankman-Fried: Ο συνιδρυτής της FTX κατηγορείται και για δωροδοκία Κινέζων αξιωματούχων



    ΣΧΟΛΙΑ