• Business

    Folli Follie: Αλλαγή σελίδας με νέα εταιρική οντότητα και ΔΣ – «Κλειδί» η αποδέσμευση των ακινήτων

    • Άννα Διανά
    Γιώργος Σάμιος, Folli Follie

    Γιώργος Σάμιος, Folli Follie


    Η Folli Follie ξανασυστήνεται με νέα εταιρική οντότητα και διοικητικό συμβούλιο πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και δύο μετά την έγκριση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών του Σχεδίου Εξυγίανσης.

    Με τον κ. Γιώργο Σάμιο να παραμένει στο τιμόνι της νέας εταιρείας FF OpsCo, όντας ο άνθρωπος που την κράτησε «ζωντανή» όταν ξαφνικά μέσα σε έξι μήνες έχασε από τις 42 μπράντες τις 41, η εταιρεία περιμένει να ξεπεράσει και τον τελευταίο σκόπελο που θα οδηγήσει στην αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων ώστε να περάσει πια χωρίς βαρίδια στη νέα εποχή.

    Το μέχρι πρότινος διορισμένο με δικαστική απόφαση διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie ολοκλήρωσε την αποστολή του υλοποιώντας το σχέδιο εξυγίανσης και από τις 23 Νοεμβρίου του 2023 συστάθηκε η FF OpsCo.

    Παραμένει στο «τιμόνι» ο Γιώργος Σάμιος

    Στο Δ.Σ. της νέας Folli Follie πρόεδρος αναλαμβάνει ο κ. Θ. Καλαποθαράκος με επενδυτική δραστηριότητα στη ναυτιλία, μέλος, ο βασικός εκπρόσωπος των ομολογιούχων πιστωτών του ομίλου, κ. Daniels Malte, ενώ ως διευθύνων σύμβουλος και μοναδικό εκτελεστικό μέλος, ο κ. Γιώργος Σάμιος.

    Σε χθεσινή ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ο κ. Σάμιος τόνισε ότι η βασική αποστολή του διορισμένου διοικητικού συμβούλιου ήταν αφενός να υπηρετήσει το σχέδιο εξυγίανσης αλλά «πολύ περισσότερο να διασώσει ότι μπορούσε να σωθεί, από μια εταιρεία που έχασε τη συντριπτική πλειονότητα της εμπορικής της δύναμης, έχοντας ωστόσο την ευθύνη να πληρώνει ρυθμισμένες οφειλές και να πληρώνει τους εργαζόμενους της».

    Παραμένει ισχυρό το brand

    Μέχρι σήμερα σε μια τετραετία έχουν καταβληθεί έμμεσα και άμεσα περίπου 120-150 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ενώ εξακολουθεί, υπό την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας που έχει, καθώς ουσιαστικά η εταιρεία κινείται με μετρητά, να εξυπηρετεί τις ρυθμισμένες οφειλές της.

    Σήμερα ελέγχει 68 καταστήματα σε Ελλάδα και Βουλγαρία με το brand Folli Follie να παραμένει ακόμη ισχυρό. Με κινητήριο δύναμη κυρίως το κόσμημα αλλά και νέες συνεργασίες επιδιώκει να διευρύνει το αποτύπωμά της στην αγορά ανακτώντας σταδιακά μέρος από το χαμένο έδαφος.

    Στις 13 Ιανουαρίου η αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο

    Το ουσιαστικό restart για τη Folli Follie θα γίνει ωστόσο με την αποδέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων. Στις 13 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους της εταιρείας, θα συζητηθεί στον Αρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που απελευθέρωνε τα δεσμευμένα ακίνητα και μετρητά της εταιρείας από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.

    Το τελευταίο βήμα του Σχεδίου Εξυγίανσης

    Η επιχειρηματολογία για την αποδέσμευση των ακινήτων της Folli Follie, αξίας 28 εκατ. ευρώ και περίπου 3 εκατ. ευρώ τραπεζικές καταθέσεις από μερίσματα θυγατρικών, ήταν ότι η αποδέσμευση των ακινήτων θα είναι προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα, το βούλευμα που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο το Συμβούλιο Εφετών αναγνώριζε πως η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας έχει ουσιώδη σημασία για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Εξυγίανσης και άρα για την επιβίωση της εταιρείας, αλλά και την προάσπιση των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Δημόσιο.

    Το νέο εμπόδιο ήρθε όταν λίγες ημέρες αργότερα ασκήθηκε από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών.

    Κατά τους νομικούς εκπροσώπους δε η πρωτοβουλία ζημιωθέντων επενδυτών της Folli Follie (εκπροσωπούμενοι από την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών και τον Γ. Κυριακόπουλο), η οποία φαίνεται να κινητοποίησε την Εισαγγελία, δεν έχει έγγραφη παρουσία, αλλά μάλλον προφορική παράσταση, και μάλιστα από ιδιώτες που δεν πρόκειται να εισπράξουν από την περιουσία της Folli Follie, καθώς αυτά αποτελούν «αποζημίωση» των ομολογιούχων πιστωτών του ομίλου.

    Στην περίπτωση θετικής έκβασης της υπόθεσης θα ολοκληρωθεί και το τελευταίο βήμα της συμφωνίας εξυγίανσης, με τη σύσταση της εταιρείας στην οποία θα περάσουν τα ακίνητα και πάγια στοιχεία της εταιρείας για την αποπληρωμή των ομολογιούχων. Παράλληλα το ποσοστό της συμμετοχής της οικογένειας Κουτσολιούτσου εξανεμίζεται και η εταιρεία προχωρά στην επόμενη ημέρα απαλλαγμένη από την όποια επιρροή των παλαιών μετόχων.

    Διαβάστε επίσης

    Άρθρο παρέμβαση: H ένοχη σιωπή του Βερβεσού και ο κίνδυνος για τη Folli Follie

    Γιατί οφείλουμε να είμαστε συγκρατημένα απαισιόδοξοι



    ΣΧΟΛΙΑ