• Άρθρα

    Ρίσι Σούνακ: Αδύναμος να αντιπαρατεθεί στο ελληνικό αίτημα για τα Γλυπτά

    Ρίσι Σούνακ - Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ρίσι Σούνακ – Κυριάκος Μητσοτάκης


    Απόδειξη των απολύτως επιτυχημένων χειρισμών της ελληνικής  κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήταν η απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την συμφωνημένη από ημερών, συνάντησή τους.

    Αμηχανία, φόβος, αδυναμία, ό,τι και αν προκάλεσαν στον βρετανό πρωθυπουργό οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα Γλυπτά κατά τη συνέντευξή του στο BBC, θα περίμενε κανείς, ότι θα είχε τουλάχιστον το σθένος να αντιμετωπίσει εκ του σύνεγγυς το πάγιο αίτημα για την επιστροφή τους.

    Με το δικαίωμα να αρνηθεί φυσικά, εφ΄όσον αυτή είναι η γραμμή του, κάτι που ήδη διαρρεόταν από την  Ντάουνινγκ Στριτ. Όπως έπραξαν και κάποιοι προκάτοχοί του, ο Μπόρις Τζόνσον για παράδειγμα, ο οποίος όμως, δεν χρειάστηκε να προκαλέσει με μια ανάγωγη συμπεριφορά αυτό το ανήκουστο επεισόδιο.

    Μόνον ο κ. Σούνακ δεν τόλμησε να παραθέσει τις όποιες θέσεις του στον έλληνα πρωθυπουργό, εμφανίζοντας έτσι, μία στάση έωλη και ξεπερασμένη, πολύ μακριά από την εικόνα της  πολιτισμένης Βρετανίας και των σχέσεών της με μια σύμμαχη χώρα.

    Η Μόνα Λίζα

    Η ενόχληση του κ. Σούνακ, την οποία δεν έκανε κανένα κόπο να κρύψει, είχε προφανώς την αφετηρία της στην καίρια παρουσίαση του θέματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και  στην εύστοχη επισήμανσή του, αναφορικά με έναν ενδεχόμενο «τεμαχισμό» του διάσημου πορτρέτου της Μόνα Λίζα.

    «Αν κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» είχε πει χαρακτηριστικά στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός και το παράδειγμα, που καθιστούσε σαφέστατο το πρόβλημα των Γλυπτών του Φειδία, τα οποία είναι όντως κομμένα στη μέση έκανε αίσθηση, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά διεθνώς. Η αναδημοσίευση του επιχειρήματος μάλιστα, από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης συνεχίζεται ακόμη, υπό μία έννοια σαν να αποκαλύπτεται σε κάποιους ανακαλύπτεται για πρώτη φορά.

    Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
    Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

    Στην πραγματικότητα βέβαια, πέραν αυτού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε τίποτε διαφορετικό  από τις εκφρασμένες και από τον ίδιο, πάγιες ελληνικές θέσεις.

    Σε κάθε περίπτωση έτσι,  προσβολή για την Ελλάδα, τον πολιτισμό και την ιστορία της συνιστά η συμπεριφορά του κ. Σούνακ, που εκτός από αδαής και ανιστόρητος ερμηνεύει σήμερα με όρους του 19ου αιώνα μια ανύπαρκτη πλέον, βρετανική υπεροχή.

    Διεθνοποίηση του ελληνικού αιτήματος

    Η «πολιτικά απρεπής ακύρωση» της συνάντησης, όπως σχολιάστηκε από ελληνικής πλευράς ενδυναμώνει ωστόσο, παρά μειώνει το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα. Τα τελευταία 40 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις, διεκδικώντας επίσημα τα Γλυπτά έχουν κατορθώσει να διεθνοποιήσουν το ζήτημα και να επιτύχουν την μεταστροφή μεγάλης μερίδας της βρετανικής κοινής γνώμης, που τάσσεται υπέρ του ελληνικού αιτήματος. Γεγονός, που αποδεικνύεται και στα γκάλοπ, που διενεργούν συχνά, έγκυροι οργανισμοί ή ο Τύπος.

    Ήδη άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής των Εργατικών στο Βρετανικό Κοινοβούλιο Κιρ Στάρμερ, με το οποίο είχε συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης την Δευτέρα το απόγευμα διάκειται θετικά ως προς το ζήτημα διαμηνύοντας μέσω εκπροσώπων του, ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία προτεινόμενη συμφωνία.

    Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
    Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

    Όσον αφορά εξάλλου, το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο ακόμη προσπαθεί να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις διεθνώς, μετά την κλοπή περισσοτέρων των 2000 αντικειμένων από τις συλλογές του, ο πρόεδρός του Τζόρτζ Όσμπορν έχει παρουσιάσει τόσα «σχέδια» πλέον για το ζήτημα των Γλυπτών, που είχε καταστεί εντελώς αναξιόπιστος.

    Μόλις αυτόν τον μήνα πάντως, στο ετήσιο δείπνο, που παρέθεσε το μουσείο ο κ. Όσμπορν εξέφρασε την ελπίδα, όπως είπε, ότι «μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα», ώστε τουλάχιστον μερικά από τα γλυπτά του Βρετανικού Μουσείου «να εκτεθούν στην Αθήνα»! Για την ιστορία το δείπνο δίνεται στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

    Διαβάστε επίσης

    Ο Σούνακ ακύρωσε την συνάντηση με τον Μητσοτάκη – «Εκφράζω την ενόχλησή μου», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός

    BBC: Οι Βρετανοί επιβεβαίωσαν την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα

    Πυρά των Βρετανών κατά του Σούνακ: «Επιλέγει την Ακρόπολη ως λόφο για να πεθάνει»



    ΣΧΟΛΙΑ