• Business

    ΕΡΓΟΣΕ: Νέος διαγωνισμός αξίας 30 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση του mega project των 4,5 δισ. ευρώ

    ΕΡΓΟΣΕ

    Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης


    Νέο διαγωνισμό αξίας 30 εκατ. ευρώ για επιπλέον τεχνικούς συμβούλους θα προκηρύξει εντός ημερών η ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό, ο οποίος προστίθεται στο mega project αξίας 4,5 δισ. Ευρώ για τη διασύνδεση των λιμένων με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Σε αυτό συμμετέχουν μεγάλοι εγχώριοι και διεθνείς Όμιλοι, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Mytilineos, Siemens και Alstom.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος αυτός διαγωνισμός θα αφορά την πρόσληψη τεχνικών συμβούλων, οι οποίοι θα βοηθήσουν την ΕΡΓΟΣΕ κατά τη διάρκεια κατασκευής των έξι σιδηροδρομικών συνδέσεων.

    Πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στη διαγωνιστική διαδικασία, εκτιμούν πως ο ανάδοχος θα έχει προκύψει στις αρχές Σεπτεμβρίου, και θα είναι έτοιμος  να «πιάσει» δουλειά εντός του 2023 όπου εκτιμάται πως θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για τα έξι έργα και θα έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες.

    Υπενθυμίζεται πως, όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr, οι πρώτες συμβάσεις του mega project αναμένεται πως θα έχουν υπογραφεί περί τον Μάρτιο του 2023. Με αποτέλεσμα να είναι εφικτό το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης για εκκίνηση των έργων εντός του επόμενου έτους.

    Ποιους άλλους διαγωνισμούς τρέχει η ΕΡΓΟΣΕ για την επιτάχυνση του mega project

    Ο νέος αυτός διαγωνισμός συμπληρώνει αυτόν που προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα. Σημειώνεται πως η ΕΡΓΟΣΕ έχει βγάλει ήδη στον αέρα έναν διαγωνισμό αξίας 7,4 εκατ. Ευρώ μέσω του οποίου αναζητά τον τεχνικό σύμβουλο που θα την υποστηρίξει σε όλη τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας. Κύριο μέλημα του θα είναι η επιτάχυνση της φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και το Υπουργείο Υποδομών έχει προχωρήσει στην επιλογή των Συμβούλων, οι οποίοι σε συνεργασία με τον μελετητή, θα συνεισφέρουν στην εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης με στόχο την επιτάχυνση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

    Επιπλέον, η ΕΡΓΟΣΕ θα τρέξει έναν ακόμη διαγωνισμό αξίας 200 εκατ. ευρώ εντός τους έτους. Αυτός θα αφορά την επιλογή των project managers, οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι για τη σωστή εφαρμογή των χαράξεων και θα αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και των αναδόχων που θα αναλάβουν την κατασκευή των σιδηροδρομικών συνδέσεων.

    Υπενθυμίζεται, πως η ΕΡΓΟΣΕ κατά τη διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου θα καταλήξει  σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα σχήματα στις τελικές χαράξεις για κάθε μία διασύνδεση και αυτές εν συνεχεία θα δημοπρατηθούν.

    Τα έργα των 4,5 δισ. Ευρώ και οι μνηστήρες τους

    Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Μέσω των έξι δημοπρατούμενων σιδηροδρομικών συνδέσεων θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της χώρας μας ως διαμετακομιστικού κόμβου εμπορευμάτων και φορτίων (Logistics).

    Σημειώνεται πως τόσο ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής όσο και ο Υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης, έχουν επισημάνει τη σημασία αυτού του διαγωνισμού, καθώς έχουν δηλώσει ουκ ολίγες φορές πως μέσω αυτών των διασυνδέσεων η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στις συνδυασμένες μεταφορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Όσον αφορά τους μνηστήρες οι συμμαχίες που έχουν προκύψει είναι οι εξής:

    • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -Intrakat-Siemens,
    • Ελλάκτωρ – Mytilineos
    • ΑΒΑΞ – Alstom

    Ενώ τα υπό δημοπράτηση έργα είναι:

    • Διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Πάτρα στο τμήμα Ρίο – Νέος Λιμένας Πατρών, συνολικής αξίας 591 εκατ. Ευρώ
    • Προαστιακή σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα από τον κόμβο Κορωπίου έως το Λαύριο και τον λιμένα Λαυρίου αξίας 534 εκατ. ευρώ
    • Προαστιακή σιδηροδρομικής γραμμή για τη σύνδεση Ραφήνας και λιμένα Ραφήνας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο 430 εκατ. ευρώ
    • Διασύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης με την Ξάνθη 2,3 δισ. ευρώ
    • Σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο 1,45 δισ. ευρώ
    • Σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης και κατασκευή προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης 77,1 εκατ. ευρώ

    Διαβάστε επίσης

    ΕΡΓΟΣΕ: Ξεκινά ο διαγωνισμός για συμβούλους για το mega project των €4,5 δισ.

    Υπουργείο Υποδομών: Προσπάθεια για την υποβολή των οικονομικών προσφορών νωρίτερα από το αναμενόμενο για τα έργα 4 δισ. της ΕΡΓΟΣΕ που διεκδικούν οι μεγάλοι κατασκευαστές

    ΕΡΓΟΣΕ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των έξι διαγωνισμών για τα κομβικά έργα των 4 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ