• Business

    Επικές απώλειες 3,1 δισ. για τους 30 «μεγάλους» της αγοράς. Τι χάνουν Λάτσης, Δαυίδ, Γουάτσα, Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης και όλοι οι άλλοι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες… Κάπως έτσι έχει η κατάσταση και στην ανεμοδαρμένη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, όπου τα μεγαλύτερα μετοχικά χαρτοφυλάκια είναι αυτά που έχουν υποστεί τις πιο εκτεταμένες ζημιές από την καταβύθιση των τιμών. Μια πτώση η οποία έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις, τροφοδοτούμενη από τους πολύπλευρους φόβους που προκαλεί διεθνώς η, αχαλίνωτη ακόμη, εξάπλωση του κορονοϊού.

    Περίπου 30 από τους μεγάλους της ελληνικής αγοράς έχουν χάσει συνολικά… 3,1 δισ. ευρώ μετοχικού πλούτου, εν μέσω της σαρωτικής απαξίωσης που κυριαρχεί στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος. Όλα αυτά στο χρονικό διάστημα από τις 24 του μηνός του περασμένου Ιανουαρίου ως τώρα. Διάστημα κατά το οποίο ο Γενικός Δείκτης κατέπεσε από την κορυφή του και βρίσκεται τώρα 24,06% χαμηλότερα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επικές απώλειες των μεγάλων της αγοράς αντιστοιχούν στο 24,2% των 12,8 δισ. ευρώ αθροιστικά, που έχουν εξαϋλωθεί από τη χρηματιστηριακή αξία όλων των εισηγμένων εταιρειών.

    Όπως είναι ευνόητο οι επιμερισμένες αυτές απώλειες έχουν λογιστικό και μόνο χαρακτήρα. Και τούτο γιατί πρόκειται για στρατηγικού ενδιαφέροντος τοποθετήσεις από πλευράς βασικών μετόχων, οι οποίες ούτως ή άλλως παραμένουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Τόσο στα πάνω, όσο και στα κάτω της αγοράς. Το ότι μειώνεται βέβαια σημαντικά η αγοραία αξία των μετοχικών τους θέσεων, δεν παύει να αποτελεί μια αρνητική παράμετρο.

    Το βαρύ χαρτοφυλάκιο του Έλληνα μεγιστάνα Σπύρου Λάτση είναι αυτό που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, οι οποίες φτάνουν στα 432,5 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από τα ΕΛΠΕ, καθώς η μετοχή έχει υποχωρήσει 26,1% από τα υψηλά της αγοράς και η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει μειωθεί κατά 675,5 εκατ. ευρώ. Το 45,5% των απωλειών αυτών (307,4 εκατ. ευρώ)το χρεώνεται ό όμιλος Λάτση, κατ’ αντιστοιχία της μετοχικής του συμμετοχής στα ΕΛΠΕ. Παράλληλα ο Έλληνας Κροίσος καταγράφει και απώλειες 125, εκατ. ευρώ από την απομείωση της χρηματιστηριακής αξίας στη Lamda Development, στην οποία κατέχει το 50,62%. Επίσης… παράπλευρες απώλειες της της τάξεως των 5,7 εκατ. ευρώ έχει προκαλέσει η πτώση της μετοχής της Εθνικής (κατά 34,3%) στην οποία το Ίδρυμα Λάτση αυτήν τη φορά, κατέχει το περίπου 0,6% της τράπεζας.

    Από την Coca Cola στον Πρεμ Γουάτσα και τη Βιοχάλκο

    Η Coca Cola, αν και έχει μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδος, εξακολουθεί να είναι σε παράλληλη διαπραγμάτευση και στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Είναι μάλιστα η μεγαλύτερη από όλες τις εισηγμένες έχοντας τώρα κεφαλαιοποίηση 10,5 δισ. ευρώ. Στην πτωτική φάση της αγοράς η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 13,9%, μεταφραζόμενη σε απώλειες 1,7 δισ. ευρώ. Από τις απώλειες αυτές, τα 396,1 εκατ. ευρώ βαρύνουν το χαρτοφυλάκιο της οικογένειας του Γιώργου Δαυίδ που μαζί με την υποδεέστερη συμμετοχή των κληρονόμων της οικογένειας Λεβέντη, ελέγχει το 23,3% της Coca Cola. Στις ζημιές αυτές προστίθενται και άλλα 17,4 εκατ. ευρώ από την απομείωση της χρηματιστηριακής αξίας της Frigoglass, στην οποία ελέγχουν το 48,55%. Με συνέπεια το «κοντέρ» των απωλειών για την πλευρά των βασικών μετόχων των δύο εταιρειών, να δείχνει συνολικές ζημιές 413,5 εκατ. ευρώ.

    Σοβαρές όμως είναι απώλειες και για τον Πρεμ Γουάτσα (της Fairfax) στον οποίο ανήκει το 31,71% της Eurobank. H μετοχή της οποίας έχει υποχωρήσει κατά 37,7%, με συνέπεια να έχουν χαθεί 1,3 δισ. ευρώ, από τη χρηματιστηριακή της αξία. Εκ των οποίων τα 412,2 εκατ. ευρώ, αφορούν τις ζημιές του Γουάτσα.

    Για τη Βιοχάλκο, που έχει κι αυτή παράλληλη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Αθήνας, η πτώση της μετοχής από τα ψηλά του Ιανουαρίου είναι 34,1%. Γεγονός που έχει επιφέρει απώλειες 267,9 εκατ. ευρώ στην οικογένεια των αδελφών Νίκου και Ευάγγελου Στασινόπουλου, στον έλεγχο των οποίων είναι το 76% των μετοχών. Οι άλλες θυγατρικές της Βιοχάλκο (Ελβάλ- Χαλκόρ και Cenergy) δεν υπολογίζονται στον «κύκλο» των απωλειών για τους Στασινόπουλους.

    Τιτάνας, Βαρδινογιάννης και ΟΠΑΠ

    Οι οικογένειες Κανελλόπουλου (μαζί με το ομώνυμο ίδρυμα) – Παπαλεξόπουλου χάνουν 267,9 εκατ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή πτώση του Τιτάνα. Και τούτο γιατί ελέγχουν το 48% της τσιμεντοβιομηχανίας, η μετοχή της οποίας βρίσκεται σε παράλληλη διαπραγμάτευση στην ελληνική, έχοντας υποχωρήσει κατά 33,8%. Με τις συνολικές απώλειες σε χρηματιστηριακή αξία να ανέρχονται σε 537,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι βασικοί μέτοχοι έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στις ζημιές.

    Στη Μότορ Όιλ η πλευρά του Βαρδή Βαρδινογιάννη ελέγχει το 40,1%. Στη διάρκεια της πτωτικής φάσης της αγοράς, η μετοχή της πετρελαϊκής εταιρείας έχει βρεθεί 27,1% πιο κάτω. Με συνέπεια η κραταιά επιχειρηματική οικογένεια Βαρδινογιάννη να χάνει 244,3 εκατ. ευρώ, από την συνολική απομείωση κατά 609,3 εκατ. που έχει υποστεί η χρηματιστηριακή αξία της Μότορ Όιλ.

    Στον ΟΠΑΠ το σχήμα των βασικών μετόχων ελέγχει το 41,4% , με δεσπόζουσα θέση αυτήν του Τσέχου Κάρελ Κόμαρεκ, πλαισιωμένου από τους Έλληνες επιχειρηματίες Γιώργο Μελισσανίδη κατά κύριο λόγο, καθώς και του Χρήστου Κοπελούζου. Το σχήμα των βασικών μετόχων επωμίζεται απώλειες 216,2 εκατ. ευρώ, από τη στιγμή κατά την οποία η μετοχή έχει πάει 17,2% πιο κάτω.

    Οι απώλειες για Βακάκη, Μυτιληναίο, Πόλσον, Βασιλάκη

    Το «χαρτί» της Jumbo καταγράφει πτώση 26,9%, με συνέπεια ο Απόστολος Βακάκης που κατέχει το 23,2% να χάνει 165,4 εκατ. ευρώ.

    Για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ως κάτοχου του του 26,5% του ομώνυμου Ομίλου, οι απώλειες είναι 126,5 εκατ. ευρώ. Λόγω του ότι η μετοχή έχει χάσει το 32,9% της αξίας της, από τα ψηλά της αγοράς.

    Ο πολυσυζητημένος αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον χάνει 124,1 εκατ. ευρώ. Απώλειες που προκύπτουν από τη μείωση των αποτιμήσεων της τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της ΕΥΔΑΠ στις οποίες κατέχει αντίστοιχα το 9,13%, το 6,5% και το 10%.

    Ο Ευτύχης Βασιλάκης χάνει 117,6 εκατ. ευρώ, ως βασικός μέτοχος της Αεροπορίας Αιγαίου ( με 36,7%) και της AutoHellas (με 60%). Των οποίων οι τιμές των μετοχών έχουν βρεθεί αντίστοιχα 30,3% και 19,6% πιο κάτω.

    Οι αδελφοί Γρηγόρης και Κυριάκος Σαράντης, ως κάτοχοι του 50,4% της ομώνυμης εταιρείας, μετρούν απώλειες 63,4 εκατ. ευρώ στο μετοχικό τους χαρτοφυλάκιο.

    Για τον Γιώργο Περιστέρη οι απώλειες είναι 54,5 εκατ. ευρώ, με βάση της αποτιμώμενες συμμετοχές του στην Γεκ-Τέρνα (14,3%) και την Τέρνα Ενεργειακή (21,91%).

    Στα 47,8 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες για τους αδελφούς Παναγιώτη και Θανάση Λασκαρίδη. Απώλειες οι οποίες πηγάζουν κατά 33,2 εκατ. ευρώ από την απομείωση της μετοχικής θέσης που έχουν στην Aegean (17,1%), ενώ τα υπόλοιπα 14,6 εκατ. ευρώ προέρχονται από την  πτώση της μετοχής της ξενοδοχειακής εταιρείας ΛΑΜΨΑ την οποία και ελέγχουν κατά 68,3%.

    Η πλευρά των αδελφών Αναστάση και Δημήτρη Καλλιτσάντση χάνει 39,1 εκατ. ευρώ από την υποχώρηση της αποτίμησης του Ελλάκτωρα, στον οποίον κατέχουν το 25,58%.

    Από τον Φέσσα στον Κόκκαλη

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, ως βασικός μέτοχος της Quest Συμμετοχών και της BriQ Properties χάνει 36,3 εκατ. ευρώ από την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας των δύο αυτών εταιρειών.

    Απώλειες 32,2 εκατ. ευρώ καταγράφει από τα υψηλά του Ιανουαρίου το Fund Bienville του Κάλεν Τόμσον, από τη θέση του στην Πειραιώς στην οποία κατέχει το 5,5%. Οι απώλειες αυτές διευρύνονται κατά 2 εκατ. ευρώ, λόγου του ότι το συγκεκριμένο Fund κατέχει και το 0,8% στη Lamda Development.

    Ποσοστό 10% στη Lamda κατέχει και το σχήμα των Πάνου Γερμανού και Βασίλη Κάτσου. Το χαρτοφυλάκιο των οποίων σε σχέση με την αποτίμηση που είχε στις 24 Ιανουαρίου, είναι τώρα 24,7 εκατ. ευρώ πιο κάτω.

    Ο Γιώργος Αποστολόπουλος, στον έλεγχο του οποίου είναι το 42% του «’Ιατρικό Αθηνών» χάνει 16,2 εκατ. ευρώ.

    Για τον πολυσυζητημένο επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, οι απώλειες στην πτωτική φάση της αγοράς είναι 12,5 εκατ. ευρώ. Από τις προσωπικές του συμμετοχές σε Ιντρακόμ (23,9%) και Ιντραλότ ( 20,3%). Οι συγκριτικά μικρές αυτές απώλειες δεν οφείλονται στις περιορισμένη πτώση των μετοχών, αλλά στη σημαντικά συρρικνωμένη χρηματιστηριακή αξία που έχουν οι δύο εταιρείες. Η κεφαλαιοποίηση της Ιντραλότ είναι πιά στα 32,8 εκατ. ευρώ, ενώ της Ιντρακόμ στα 40,9 εκατ. ευρώ…

    Ευτυχία Κουτσουρέλη και Ιωάννα Καρέλια

    Μέσα σε αυτό το ανδροκρατούμενο περιβάλλον των ισχυρών της αγοράς που καταγράφουν ζημιές από την πτώση της αγοράς, μπαίνει εμβόλιμα και μια γυναίκα. Πρόκειται για την Ευτυχία Κουτσουρέλη, πρώην σύζυγο του Θόδωρου Φέσσα και κατόχου του 24,7% των μετοχών της Quest Συμμετοχών και του 16,8% της BriQ Properties. Στην κορυφή της αγοράς που ήταν στις 24 Ιανουαρίου το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είχε αγοραία αξία 91,7 εκατ. ευρώ. Με την πτώση όμως των τιμών που έχει ακολουθήσει, η Ευτυχία Κουτσουρέλη χάνει 17,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει κάθε άλλη γυναίκα μέτοχος, εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας…

    Σήμερα η γυναίκα με τον μεγαλύτερο μετοχικό πλούτο στην ελληνική αγορά είναι η Ιωάννα Καρέλια. Κόρη του θανόντος Κωνσταντίνου Καρέλια, πρώτου ξαδέλφου του αείμνηστου τιμονιέρη της καπνοβιομηχανίας Γιώργου Καρέλια. Το ποσοστό του 31,967% που κατέχει η Ιωάννα μεταφράζεται σε 355,5 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας. Μειωμένο μόλις κατά 2,7% (ή 7 εκατ. ευρώ) κατά τη διάρκεια της πτώσης της αγοράς. Όπου η υπερσυγκεντρωμένη μετοχή της «Καρέλια» είχε μηδαμινές απώλειες…



    ΣΧΟΛΙΑ