• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι θα γίνει στο Χ.Α. την ερχόμενη εβδομάδα – Βουτιά πάνω από 48% για τις μετοχές, μηδενίζονται τα κέρδη του 2019

    Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο

    Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου


    Τραγικές απώλειες καταγράφει ο γενικός δείκτης του Χ.Α. στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς.

    Ο Ιανουάριος αρχικά, που άρχισε να μεγεθύνεται ο εκ Κίνας κορωναϊός έφερε απώλειες 0,6% και ο Φεβρουάριος που οι ιός άρχισε να εξαπλώνεται στην Δύση με πιο τρανταχτό παράδειγμα την Β. Ιταλία, οι απώλειες ανήλθαν σε… 20,92%! Από την αρχή της χρονιάς, σωρευτικά, οι απώλειες άγγιξαν το 21,42% και περισσότερα από 10 δις. ευρώ κεφαλαιοποίησης εξανεμίστηκαν υπό τον φόβο της πανδημίας. «Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί σε όσους καταπιάνονται με τις αγορές», υποστηρίζει ο επικεφαλής επενδύσεων της Damma Holdings κ. Γ. Παπουτσής, «είναι να είναι δανεισμένος», ότι κι αν σημαίνει τούτο για τους επενδυτές εκείνους που κυνηγούν αποδόσεις.

    Ο κοροναϊός «κόλλησε» τα πάντα στο χρηματιστηριακό πέρασμά του. Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς από το ιστορικό χαμηλό στην απόδοσή του στις 13/2, που ήταν 0,90%, πλέον κινείται στη ζώνη του 1,37%! Ήδη μέσα στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς καταγράφονται απώλειες σε μετοχές που ξεπερνούν το… 48%!

    Τη στιγμή δε που γράφονται αυτές οι γραμμές ο κορωναϊός έχει κάτι περισσότερο από 80 χιλιάδες κρούσματα, περίπου 2.800 θανάτους και περίπου 36 με 40 χιλιάδες που έχουν ανανήψει εντελώς. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν, είναι που βρίσκεται η υπερβολή και που η αλήθεια, αναγκάζοντας μια σειρά από πολυεθνικές, όπως η Diageo να προειδοποιούν για μειωμένα αποτελέσματα φέτος…

    Ειδικά για το Χ.Α., η εξήγηση που έρχεται μέσω του Bloomberg είναι ότι το 2019 εμφάνισε από τις μεγαλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως με κέρδη που ξεπέρασαν το 50%.

    Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, οι απώλειες ψαλιδίζουν τα κέρδη της περασσμένης χρονιάς. Η πτώση για την Τράπεζα Αττικής, αγγίζει το 48,4%, της Ιντραλότ το 43,2%, της Ιντρακόμ το 34,9%, της MLS το 37,2%, της Ιντρακάτ το 27,6%, της διεθνοποιημένης πια Κρι Κρι το 18%, των Πλαστικών Θράκης το 18,3%, του Ικτίνου το 22%, του Παπουτσάνη το 18,1%.

    Στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση η κατάσταση είναι πιο άσχημη. Η Πειραιώς γράφει απώλειες στο ταμπλό από το ξεκίνημα της χρονιάς 33,6%, η Eurobank 38,5%, ο Τιτάνας που διαπραγματεύεται και στις Βρυξέλλες 32,6%, η Εθνική Τράπεζα 33,8%, η ΔΕΗ με το φιλόδοξο business plan και το turn around story υποχωρεί 28,5%, η Ελλάκτωρ 28,9%, η Alpha Bank 33,1%, ο Μυτιληναίος 30,4%, η Βιοχάλκο 27,1%, η Aegean 25%, ο ΟΛΠ 25%, Η Motor Oil28,2%, τα ΕΛΠΕ 28,7%, η Jumbo 23,3% και γενικότερα ούτε μία μετοχή του FTSE 25 δεν σημειώνει θετικό πρόσημο!

    Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει ότι, «η συγκυρία που διανύουμε έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις πρόσφατες προηγούμενες καθοδικές φάσεις των Αγορών: Οι επιπτώσεις αναφέρονται σε μια ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας και όχι σε ένα δομικό πρόβλημα, δεν διανύουμε μια κατάσταση τυπικής ύφεσης που ήρθε για να μείνει και θα χρειαστεί δημοσιονομικά μέτρα ή παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών. Η μετάθεση της ζήτησης κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον θα καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στο φετινό α’ εξάμηνο επομένως ο χρόνος επί του παρόντος είναι η κρίσιμη παράμετρος που καθορίζει το βαθμό πίεσης των αγορών. Σε πιο τοπικό επίπεδο το σπιράλ πωλήσεων έχει και αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική η οποία βγαίνει είτε με ρευστοποιήσεις μοχλευμένων θέσεων είτε στην λογική των επανατοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών».

    Τεχνικά, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο αναλυτής, «βρίσκεται σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, μια κατάσταση που συναντάται τον Ιούλιο του 2016 μετά την ανακοίνωση του Brexit και την απότομη πτώση που ακολούθησε και στις 9 Φεβρουαρίου της ίδια χρονιάς όταν σημειώθηκαν τα πολυετή χαμηλά της αγοράς (>31 χρόνια) στις 420 μονάδες. Μια τόσο σφοδρή υποτιμητική εικόνα δεν μένει ποτέ αναπάντητη χωρίς αντίδραση και είναι πλέον θέμα 1 ή 2 συνεδριάσεων εκδήλωσης κάποιας ανοδικής διόρθωσης. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό συνιστά μακροχρόνιους πυθμένες όταν  συνδυάζεται με σφοδρές υποτιμήσεις και ανοδικές αποκλίσεις από τους άλλους ταλαντωτές. Η αντίδραση προς ώρας έχει στόχο τις 860 μονάδες όπου εκεί η αγορά θα αναμετρηθεί με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών τον οποίο έχει πλέον διασπάσει καθοδικά από την περασμένη Δευτέρα.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε όλες τις χρονικές περιόδους πουλημένος θέτοντας το τέλος του Bull market το οποίο ξεκίνησε τεχνικά πριν ακριβώς από ένα χρόνο. Η διαγραμματική συγκυρία προβλέπεται συναρπαστική καθώς η επόμενη ημέρα τέτοιων εξάρσεων συνοδεύεται από μεταβλητότητα και από τις δύο πλευρές, σενάριο το οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο για το κοντινό χρονικό διάστημα».



    ΣΧΟΛΙΑ