• Ενέργεια

    Protergia: Δωρεάν ψηφιακοί μετρητές – Στην αγορά το VBL που μειώνει το ενεργειακό κόστος για την Αλουμίνιο της Ελλάδος

    Γιάννης Καλαφατάς, CFO ομίλου Mytilineos - Protergia

    Γιάννης Καλαφατάς, CFO ομίλου Mytilineos


    Δωρεάν ψηφιακούς μετρητές πρόκειται να ξεκινήσει να δίνει η Protergia στους πελάτες της, από φέτος, προκειμένου να μπορούν να γνωρίζουν λεπτομέρειες για την κατανάλωση των συσκευών του σπιτιού τους και να ελέγχουν τις ενεργειακές δαπάνες τους.

    Ταυτόχρονα, η εταιρεία προσφέρει στην αγορά το Virtual Base Load (VBL) ένα νέο εργαλείο που υπόσχεται φθηνότερο ρεύμα για επιχειρήσεις, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει από 1/1/24 στην Αλουμίνιο της Ελλάδος, μειώνοντας το ενεργειακό της κόστος.

    Γιατί θα μοιράσει δωρεάν ψηφιακούς μετρητές

    Μέσω των ψηφιακών μετρητών η Protergia θα δίνει εξατομικευμένες συμβουλές εξοικονόμησης με βάση τα δεδομένα του κάθε νοικοκυριού.

    Στόχος της εταιρείας είναι προσφέροντας αυτή την υπηρεσία, να αποκτά πρόσβαση στα δεδομένα κατανάλωσης ενός όσο γίνεται μεγαλύτερου αριθμού νοικοκυριών ώστε να αποκτά εικόνα για την πραγματική real time ζήτηση ενέργειας.

    Γνωρίζοντας τη ζήτηση ενέργειας μέσα στην ημέρα η εταιρεία θα μπορεί να κάνει χαμηλότερου κόστους διαχείριση της ενέργειας που εμπορεύεται και να προσφέρει και ανταγωνιστικότερα τιμολόγια.

    Γι’ αυτό και ο καταναλωτής θα μπορεί να κρατήσει τον ψηφιακό μετρητή της Protergia ακόμη και αν επιλέξει άλλον πάροχο για το ρεύμα.

    Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας για παροχή καινοτόμων ενεργειακών υπηρεσιών δίνοντας έμφαση στο energy management.

    Σε μια νέα εποχή που τα φθηνότερα τιμολόγια θα εξαρτώνται από τη διαχείριση των δεδομένων που μπορεί να κάνει η κάθε εταιρεία προμήθειας, είναι σημαντικό να έχει πρόσβαση στα δεδομένα κατανάλωσης ώστε να προγραμματίζει πιο σωστά τις αγορές ενέργειας με βάση τις ανάγκες της.

    Φθηνότερο ρεύμα για επιχειρήσεις με τα Virtual Base Load

    Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η εταιρεία από 1/1 εγκαινίασε ένα νέο εργαλείο, τα Virtual Base Load, που χάρη στο energy management της Protergia, μπορεί να προσφέρει φθηνή ενέργεια.

    Πρώτος πελάτης για το Virtual Base Load είναι η Αλουμίνιο της Ελλάδος που από 1/1/2024 εκπροσωπείται από την Protergia, και ακολουθούν και άλλοι. Σήμερα είναι σε συζητήσεις με 3 πελάτες στην Ελλάδα και μία στην Ιταλία και στοχεύει να το επεκτείνει.

    Πρόκειται για ένα διμερές συμβόλαιο που συνάπτει με ένα μεγάλο πελάτη, επιχείρηση, ή οργανισμό με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και προσφέρει  σταθερής ισχύος και σταθερής και χαμηλής τιμής πράσινη ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Η διαχείριση ενέργειας που κάνει η Protergia αξιοποιώντας την πρόσβασή της σε έργα ΑΠΕ αλλά και άλλες πηγές ενέργειας την κάνει να μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο προϊόν στις επιχειρήσεις πελάτες της και σύντομα αναμένεται να κλείσει την πρώτη συμφωνία με μεγάλο πελάτη μέσης τάσης στην Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία παρέχει και υπηρεσίες ΦΟΣΕ (εκπροσώπησης) στα έργα που κατασκευάζει, μπορεί να αναλάβει και τη διαχείριση της ενέργειάς του.

    Από τα έργα ΑΠΕ που κατασκευάζει και πουλάει στην αγορά, τα έργα ΒΟΤ, το 95%, τα πουλάει αφού πρώτα εξασφαλίσει και ένα διμερές συμβόλαιο, ώστε να είναι το έργο και χρηματοδοτήσιμο και πωλήσιμο.

    Η εταιρεία μάλιστα μπορεί, αφού πουλήσει το έργο να κρατήσει τη διαχείριση ενέργειας, δηλαδή το PPA να γίνει με την ίδια, και να μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργειά του για τους πελάτες της.

    Όμως, καθώς ένα φωτοβολταϊκό έργο δεν παρέχει σταθερά μια ποσότητα ενέργειας όλη την ημέρα, για να καλυφθούν ολοκληρωτικά οι ανάγκες μια επιχείρησης, χρειάζεται ένα προϊόν που να εξασφαλίζει σε σταθερή τιμή σταθερή ποσότητα ενέργειας.

    Η Protergia αναλαμβάνει το shaping, δηλαδή την εξασφάλιση της ποσότητας ενέργειας που χρειάζεται η επιχείρηση την υπόλοιπη μέρα από άλλες πηγές, εξασφαλίζοντας ότι θα είναι και πράσινη με πράσινα πιστοποιητικά και θα έχει σταθερή τιμή.

    Ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της πλατφόρμας  VBL μπορεί να διατίθεται και σε μικρούς πελάτες ενώ στο εξωτερικό θα ξεκινήσει από τις χώρες που η εταιρεία διαθέτει ΑΠΕ.

    Το προϊόν αυτό αποτελεί συνέργεια των τριών διαφορετικών τμημάτων του τομέα Energy της Mytilineos, της MRenewables που διαθέτει το έργο ΑΠΕ, του M Energy Management που φτιάχνει τη δομή του προϊόντος στο χαμηλότερο κόστος και το M Integrated Supply-Trading που προωθεί το προϊόν στην αγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Τιμολόγια ρεύματος: Νέες φθηνότερες προσφορές – Σκληρή κόντρα για τα μερίδια

    Mytilineos: Ενεργειακή επέκταση στην Ευρώπη σε τρεις άξονες- Όλο το σχέδιο

    Τιμολόγια ρεύματος: «Μήλον της Έριδος» η Φυσικό Αέριο, η αντίδραση της ΡΑΑΕΥ και η λύση Σκυλακάκη



    ΣΧΟΛΙΑ