• Business

    Τιμολόγια ρεύματος: Νέες φθηνότερες προσφορές – Σκληρή κόντρα για τα μερίδια

    Ο Υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης


    Κορυφώνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά προμήθειας, καθώς ο Φεβρουάριος που ξεκινά την εβδομάδα που έρχεται, δίνει ακόμη μια ευκαιρία στις εταιρείες να κερδίσουν μερίδια από τον ανταγωνισμό προσελκύοντας πελάτες άλλων και προωθώντας τις δικές τους εμπορικές προτάσεις.

    Τον Δεκέμβριο, Mytilineos και ΔΕΗ αύξησαν τα μερίδιά τους ενώ ΗΡΩΝ και Elpedison τα μείωσαν. Ωστόσο, το νέο καθεστώς των «χρωματιστών» τιμολογίων και των πτωτικών τιμών δημιουργεί μια νέα δυναμική που μπορεί να αλλάξει πολλά κάθε μήνα, ανάλογα με τις εμπορικές προτάσεις των εταιρειών.

    Ταυτόχρονα, προσφέρονται όλο και πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια όσο η κόντρα για τα μερίδια αγοράς σκληραίνει. Ήδη διαφαίνονται κάποιες τάσεις για μεγάλες αλλαγές στα μερίδια στην αγορά αλλά οι στρατηγικές των εταιρειών επανεξετάζονται συνεχώς όπως και οι εμπορικές προτάσεις τους και κάθε μήνα οι ισορροπίες αλλάζουν.

    Οι τιμές Φεβρουαρίου θα είναι χαμηλότερες σε όλα τα τιμολόγια, καθώς είναι πτωτικές οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά από τον προηγούμενο μήνα, και οι ανταγωνιστικές επιλογές για το καταναλωτή γίνονται όλο και περισσότερες.

    Νέα τιμολόγια από αυτή την εβδομάδα

    Για τα πράσινα τιμολόγια του Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν εκπτώσεις μέχρι την Τετάρτη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται από την αγορά η υπουργική απόφαση που θα εντάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο και τα ολιγόμηνα σταθερά τιμολόγια, ανοίγοντας την νέα αυτή κατηγορία ανταγωνιστικών τιμολογίων σε  όλες τις εταιρείες.

    Την κατηγορία αυτή άνοιξε το 8μηνο τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο, προσφέροντας την πιο ελκυστική τιμή στην αγορά για σταθερό τιμολόγιο 12,3 λεπτά/κιλοβατώρα, αν και είναι με υψηλότερο πάγιο και μικρότερης διάρκειας από τα υπόλοιπα σταθερά που είναι δωδεκάμηνης διάρκειας. Με την εμφάνισή του τις προηγούμενες μέρες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τις υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας και τη ΡΑΑΕΥ, και κέρδισε την προτίμηση των καταναλωτών πουλώντας το σύνολο των 12.000 συμβολαίων που ήταν ο στόχος.

    Κερδισμένοι και χαμένοι μέχρι σήμερα

    Αν και οι επιδόσεις των εταιρειών τον Ιανουάριο δεν έχουν ακόμη κριθεί, οι ανακατατάξεις στα μερίδια ξεκίνησαν από το Δεκέμβριο όταν ξεκίνησαν κάποιες τάσεις που ενισχύονται το επόμενο μήνα.

    Η ενίσχυση της ΔΕΗ και της Mytilineos είναι ξεκάθαρη, καθώς η Mytilineos με τις τρεις εταιρείες της Protergia, Watt and Volt και Volterra φθάνει το 15% και κερδίζει τη δεύτερη θέση στην αγορά. Με δεδομένο ότι από φέτος ξεκινάει την εκπροσώπηση της Αλουμίνιο Ελλάδος η Protergia θα φτάσει το 20% και στόχος της εταιρείας τα επόμενα χρόνια είναι το 30%. Αντίθετα στόχος της ΔΕΗ είναι να μειώσει το μερίδιό της από το 55% σήμερα στο 45% το 2026, μειώνοντας την απόσταση από την Mytilineos.

    Το μερίδιο της ΔΕΗ το Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 55% από 52,15% που ήταν το Νοέμβριο.

    Το Δεκέμβριο το μερίδιο της  NRG ήταν 5,4% από 5.60% το Νοέμβριο από 5.79% τον Οκτώβριο, της Watt and Volt 5.12% από 5.09%, της Φυσικό Αέριο ΕΕΕ 3.53% από 3.47%, της Ζενίθ 2.31% από 2.19%, της Volterra 1,77 απο 2.09%, της Volton 1,25% από 1.17%

    Μείωση σημείωσε το Δεκέμβριο το μερίδιο της ΗΡΩΝ που έγινε 10,66% από  12.94% (από 12.79% τον Οκτώβριο). Η Mytilineos κινήθηκε ανοδικά το Δεκέμβριο με 9,25% μερίδιο από με 7.91% (από 8.24%) και η Elpedison πτωτικά με μερίδιο 5,88% από 6.49% το Νοέμβριο και 6.44% τον Οκτώβριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ισχυρός σεισμός σημειώνεται στο νότιο τμήμα της Γουατεμάλας – Aισθητός και στο Ελ Σαλβαδόρ

    Ραντεβού τον Ιούλιο με τη Scope – Νέο ομόλογο και Moody’s οι επόμενοι σταθμοί

    Δίκη Folli Follie: Νέα emails φωτιά καίνε το «δεξί χέρι» της οικογένειας Κουτσολιούτσου



    ΣΧΟΛΙΑ