• Business

    Mytilineos: Ενεργειακή επέκταση στην Ευρώπη σε τρεις άξονες- Όλο το σχέδιο

    Χρονιά ανάπτυξης στην Ευρώπη το 2024

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Σημαντικό μερίδιο στα ενεργειακά έργα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που θα γίνουν στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία, διεκδικεί με αξιώσεις η Mytilineos, καθώς μπορεί να κατασκευάσει κάθε είδος ενεργειακών υποδομών που απαιτεί η ενεργειακή μετάβαση.

    Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την RWE για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο που σχεδιάζει στη Γερμανία, αλλά και για τη συμμετοχή της σε νεο project υδρογόνου. Επίσης, είναι κοντά σε συμφωνίες για νέες μονάδες στην Πολωνία και στα Βαλκάνια για νέες μονάδες σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία.

    Τα έργα αυτά εκτός από έσοδα  για τον όμιλο, αποτελούν τη βάση για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ομίλου στον τομέα της προμήθειας ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Η ενεργειακή απόβαση της Mytilineos Energy στην Ευρώπη, που θα δούμε από το 2024, θα πραγματοποιηθεί σε τρεις  άξονες: με την κατασκευή μεγάλων ενεργειακών έργων διασυνδέσεων και στην κατασκευή και πώληση έργων ΑΠΕ (ενισχύοντας αυτό που ήδη κάνει) από την M Renewables,  με την ανάληψη κατασκευής μονάδων φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη -επωφελούμενος από τη μεγάλη ζήτηση- από τη M Power Projects και με την είσοδο στην αγορά προμήθειας και φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές με τη M Integrated Supply & Trading και την M Energy Customer Solutions (Protergia).

    Οι τρεις παραπάνω τομείς της  Mytilineos Energy συνδέονται με στενές συνέργειες ανοίγοντας δρόμους ο ένας στον άλλον και παράγοντας υπεραξίες, από τη συνδυασμένη ανάπτυξή τους. Το επιχειρηματικό μοντέλο που υλοποιεί ο όμιλος, για τη γεωγραφική επέκταση του τομέα Ενέργειας και τη μεγέθυνσή του τα επόμενα χρόνια,  συνδυάζει την κατασκευή έργων ως EPC Contractor,  με την κατασκευή και λειτουργία έργων ΑΠΕ για λογαριασμό του, με την πώληση έργων αλλά και την πώληση ενέργειας μέσω διμερών συμβολαίων στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Στόχος τα νέα ενεργειακά έργα

    Το megatrend της ενεργειακής μετάβασης απαιτεί ένα τσουνάμι επενδύσεων και η Mytilineos έχει τοποθετηθεί στρατηγικά  ώστε να είναι αυτή ο προτιμητέος κατασκευαστής.

    Για να πιαστεί ο στόχος μείωσης των εκπομπών του 2030, η Ευρώπη χρειάζεται δίκτυα διασυνδέσεων, έργα ΑΠΕ αλλά και πολυάριθμες νέες θερμικές μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, που θα αντικαταστήσουν τι ανθρακικές και κυρίως είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος, όσο οι ΑΠΕ θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

    Δηλαδή, η μεγάλη ζήτηση για θερμικές μονάδες στην Ευρώπη που παρατηρείται σήμερα, οφείλεται στην ανάγκη μπουν στο ηλεκτρικό σύστημα όχι πια ως μονάδες βάσης αλλά για την σταθεροποίηση του δικτύου,  με στόχο την καλύτερη προώθηση των ΑΠΕ.

    Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες χώρες από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη θέλουν να αντικαταστήσουν τις μονάδες άνθρακα, με μονάδες φυσικού αερίου,  τάση που ενισχύεται από τις ελκυστικές τιμές του φυσικού αερίου που κάνουν τις μονάδες αυτές κερδοφόρες. Η Mytilineos έχοντας εδραιώσει την παρουσία της στη διεθνή αγορά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή διεκδικώντας μεγάλο μέρος των νέων δημοπρατήσεων. Την επόμενη πενταετία δρομολογούνται νέες μονάδες ισχύος 20 GW και η Mytilineos έχει ήδη τοποθετηθεί στρατηγικά ώστε να έχει το προβάδισμα για την κατασκευή τους με διαβατήριο την εμπειρία, την τεχνογνωσία και  τις δοκιμασμένες σχέσεις με διεθνείς ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη.

    Ήδη η M Power Projects,  έχει παραδώσει μεγάλης κλίμακας, εξειδικευμένα ενεργειακά έργα με το κλειδί στο χέρι και βιώσιμες λύσεις, είχε έσοδα 800 εκ. το 2023 και ανεκτέλεστο 1,5 δις. ευρώ και αναμένει να αναλάβει πολυάριθμα νέα ενεργειακά έργα φέτος.

    Η M Power Projects (πρώην ΜΕΤΚΑ) κατασκευάζει ενεργειακά έργα σε 40 χώρες, στον τομέα του ΕPC που καλύπτουν τόσο τον κλάδο των  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης όσο και την κατασκευή θερμικών μονάδων.   Έχει ολοκληρώσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων 15 GW ανά τον κόσμο σε αγορές όπως το Πακιστάν, η Τουρκία, η  Αλγερία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Γκάνα, η  Λιβύη, το Ιράκ χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά  τα 1.200 MW των τεσσάρων μονάδων της Αγγλίας.

     Συνεργασίες: Οι πελάτες της την οδηγούν σε νέες αγορές

    Η Mytilineos διαθέτει ένα σταθερό πελατολόγιο εδώ και χρόνια έχοντας εκτελέσει σημαντικά έργα σε χώρες όπως η Βρετανία και η Ισπανία.

    Οι πελάτες της, καθώς αναπτύσσουν το χαρτοφυλάκιο έργων τους σε όλο τον κόσμο επιλέγουν να τα κατασκευάσουν με ένα έμπιστο και δοκιμασμένο συνεργάτη, που ήδη έχει κατασκευάσει γι αυτούς έργα. Έτσι η δική τους ανάπτυξη αναπτύσσει τον τομέα έργων της Mytilineos και γνωρίζοντας αυτές τις αγορές μέσω του τομέα EPC κάποιες φορές επιλέγει να αναπτύξει και δικό της χαρτοφυλάκιο έργων, όπως έκανε στην Αγγλία όπου διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ 650 MW, στη Ρουμανία χαρτοφυλάκιο 1,5 GW και στην Ιταλία όπου διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων.

    Στη Βρετανία κατασκευάζει 4 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου OCGT και αναμένεται να ακολουθήσει ένα ακόμα στην Ιρλανδία ανοικτού κύκλου ισχύος 250 MW.

    Η ζήτηση για κατασκευή θερμικών μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο είναι μεγάλη στις αγορές της Γερμανίας και της Πολωνίας. Στην αγορά της Γερμανίας τη βάζει η συνεργασία που ήδη έχει με τη RWE  για την οποία έχει αναλάβει την προμήθεια και εγκατάσταση πυκνωτή στη Μεγάλη Βρετανία ενώ στο παρελθόν έχει συμμετάσχει και στην κατασκευή θερμικής μονάδας της στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με τον Κώστα  Χωρινό  εκτελεστικό  διευθυντή της Μ Power Projects, σήμερα η εταιρεία αναμένει να αναλάβει την κατασκευή  των 5 θερμικών μονάδων δυναμικότητας 650 έως 700 MW έκαστη, που σχεδιάζει η RWE και προβλέπεται να ξεκινήσουν σε ένα έως δύο χρόνια από σήμερα.  Σημειώνεται ότι η RWE σχεδιάζει την κατασκευή  νέων μονάδων  ηλεκτροπαγωγής με φυσικό αέριο  15 GW, με δυνατότητα να λειτουργούν και με υδρογόνο, για τις οποίες ο γερμανικός όμιλος αναμένει έγκριση για κρατική χρηματοδότηση.

    Στην Πολωνία η  Mytilineos συνεργάζεται με τον ενεργειακό όμιλο ZEPAK για 2 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο συνδυασμένου κύκλου, που λειτουργούν τόσο με αεροστρόβιλο όσο και με ατμοστρόβιλο.  Επίσης, συνεργάζεται με την PKN Orlen, πολωνική κρατική εταιρεία διύλισης πετρελαίου στην Πολωνία, που επεκτείνεται και σε άλλες ενεργειακές δραστηριότητες στην Τσεχία, στη Σλοβακία, στη Γερμανία και στις χώρες της Βαλτικής, καθώς και στον Καναδά.

    Τέλος συνεργάζεται τη Siemens στη Βρετανία, η οποία προσφέρει ένα μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού γεννήτριες και μετασχηματιστές, ως EPC Contractor, συνεργασία που αναμένεται να επεκταθεί και στην Κεντρική Ευρώπη.

    Στόχευση στα Δίκτυα Διανομής, τα σημαντικότερα έργα της ενεργειακής μετάβασης

    Τα δίκτυα διανομής και οι διασυνδέσεις αποτελούν  τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα έργα για την ενεργειακή μετάβαση αφού είναι απαραίτητα για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και τη μεταφορά της πράσινης ενέργειας.

    Οι επενδύσεις που θα γίνουν στις διασυνδέσεις τα επόμενα χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερες από τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και ο όμιλος Mytilineos  διεκδικεί το δικό του μερίδιο και σε αυτή την πίτα.

    Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της εταιρείας μιλώντας την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη,  για τον όμιλο η αγορά των διεθνών διασυνδέσεων, αποτελεί τη νέα μεγάλη πρόκληση για την Mytilineos από όπου θα προέλθει η μεγάλη ανάπτυξη της δραστηριότητας της MRenewables της θυγατρικής της εταιρείας στις ΑΠΕ. Γιατί, είπε, η ενεργειακή μετάβαση εξαρτάται λιγότερο από τις ΑΠΕ και περισσότερο από την ανάπτυξη των διασυνδέσεων και σε αυτές θα διατεθούν μεγάλα ποσά επενδύσεων σε όλο τον κόσμο.

    Μόνο στη Βρετανία προγραμματίζονται επενδύσεις 26 δισ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια ενώ η Ευρώπη προγραμματίζει επενδύσεις 400 δισ. μέχρι το 2030. Για τον όμιλο πρόκειται να αποτελέσει τη νέα μεγάλη πηγή εσόδων, στην οποία όπως τόνισε πρόκειται να δώσει ειδική έμφαση αναλαμβάνοντας και νέα έργα.

    Στελέχη της Μυτιληναίος, ανέφεραν  τις προηγούμενες μέρες στο Λονδίνο, ότι ήδη υπάρχουν προτάσεις για συμμετοχή της εταιρείας και μετοχικά σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για να αναλάβει την κατασκευή των έργων.

    Η ανάπτυξη στις ΑΠΕ όμως παραμένει προτεραιότητα.Από τα 500 εκ. επενδύσεων που προγραμματίζονται για το 2024 τα 400 εκ. θα αφορούν την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, σε φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας.

    Μόνο η M Renewables, μία από τις 5 δραστηριότητες της Mytilineos Energy, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται το 2024 να έχει έσοδα 2 δις. ευρώ από 1 δις ευρώ το 2023.

    Στις ΑΠΕ σήμερα ο όμιλος διαθέτει 845 MW σε λειτουργία και 1,538 GW σε φάση κατασκευής τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί στις 31/12/2024. Στο τέλος του 2024 η εταιρεία θα έχει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ ισχύος 2,38 GW από τα οποία κάποια θα πουλήσει στην αγορά και κάποια θα κρατήσει, ανάλογα με τις τιμές που θα της προσφερθούν.

    Προμήθεια Ενέργειας: Πώς θα αναπτυχθεί η Protergia στην Ευρώπη

    Η παρουσία της Mytilineos σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της ενέργειας, από την κατασκευή έργων θερμικών και ΑΠΕ μέχρι την παραγωγή ενέργειας και την πώλησή της τόσο σε μεγάλους πελάτες-επιχειρήσεις όσο και στη χαμηλή τάση, της δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να εισέλθει με ανταγωνιστικούς όρους στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Κατασκευάζοντας εξειδικευμένα και απαιτητικά ενεργειακά έργα, εξασφαλίζει στενές σχέσεις με μεγάλους ενεργειακούς ομίλους και επεκτείνεται μαζί τους σε νέες αγορές. Γνωρίζοντας αυτές τις αγορές έχει την ευκαιρία να αναπτύσσει δικό της χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ για τα οποία αναλαμβάνει και τη λειτουργία κλείνοντας διμερή συμβόλαια για αυτά τα έργα στην αγορά. Ακολούθως είτε πουλάει τα έργα αυξάνοντας τη ρευστότητά της, είτε ενισχύει με αυτά την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

    Έχοντας καθετοποιημένη παρουσία στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και θερμικές μονάδες, μπορεί να δημιουργήσει πακέτα ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές προσφέροντας διμερή συμβόλαια με σταθερά χαμηλή τιμή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τα ανταγωνιστικά αυτά πακέτα και σε συνδυασμό με προμήθεια φυσικού αερίου  είναι ξεκινά άμεσα την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε επιχειρήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Διαβάστε επίσης:
    Χρίστος Δήμας: «Το βιβλίο αποκτά το δικό του φορέα και τοποθετείται στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής»

    Ξεκινούν άμεσα οι διαβουλεύσεις για τον κατώτατο μισθό

    Κεραμέως: Από αρχές Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για την επιστολική ψήφο



    ΣΧΟΛΙΑ