• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Αντέδρασε με άλμα 4% μετά το χτύπημα στους Χούθι

    • Μαρία Βε
    ΟΠΕΚ: Εξετάζει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου - Βουτιά 6% οι τιμές


    Άλμα 4% κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου, μετά από τις αεροπορικές επιδρομές από ΗΠΑ και Βρετανία στην πρωτεύουσα της Υεμένης και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρόσφατες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, που είχε ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου εμπορική κρίση.

    Το αργό Brent έφτασε τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά φέτος, καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες ορκίστηκαν να αντεπιτεθούν στη στρατιωτική δράση των δυτικών δυνάμεων.

    Ωστόσο, καθώς η τιμή αυξήθηκε, παραμένει κάτω από τα υψηλά που είχαν επιτευχθεί όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

    Φόβοι για νέο ενεργειακό σοκ

    Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζει ανησυχία για επέκταση της διακοπής της κυκλοφορίας εμπορευμάτων, η οποία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ένα ακόμη ενεργειακό σοκ.

    Η Βρετανία ανησυχεί ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομία της χώρας, η οποία βρίσκεται ήδη κοντά σε ύφεση.

    Σύμφωνα με το BBC, το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμορφώσει σενάρια, όπως είναι η αύξηση των τιμών του αργού, κατά περισσότερα από 10 δολάρια το βαρέλι και η αύξηση του φυσικού αερίου κατά 25%.

    Σήμερα Παρασκευή, το αργό Brent – το διεθνές σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου για μεγάλο μέρος του πλανήτη – έφτασε τα 80,55 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό του Δυτικού Τέξας αυξήθηκε κατά 2,71% στα 74,73 δολάρια.

    Κίνδυνος για αύξηση του πληθωρισμού

    Την ώρα που ο πληθωρισμός παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσει ξανά ανοδικές τάσεις από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας.

    Παράλληλα, το κόστος αποστολής εμπορευματοκιβωτίων στα πλοία έχει εκτιναχθεί, γεγονός που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να επιλέξουν να μετακυλίσουν τη διαφορά στους καταναλωτές.

    Σημειώνεται ότι τα πλοία συνήθως παίρνουν μία βασική εμπορική διαδρομή από το νότο για να φτάσουν στη διώρυγα του Σουέζ.

    Ωστόσο, τώρα στέλνουν τα πλοία τους γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, μια διαδρομή που προσθέτει τουλάχιστον 10 ημέρες ταξιδιού.

    Τα ναυτιλιακά στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα, τουλάχιστον τέσσερα πετρελαιοφόρα άλλαξαν πορεία, προκειμένου να αποφύγουν τα χτυπήματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ερυθρά θάλασσα.

    Επί του παρόντος, περίπου το 1/4 των εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο εκτρέπονται.

    Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Λευκού Οίκου, περίπου το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα.

    Αυτό περιλαμβάνει το 8% των παγκόσμιων σιτηρών, το 12% του θαλάσσιου πετρελαίου και το 8% του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

    Διαβάστε επίσης: 

    Πέντε αναλυτές εξηγούν τι σημαίνουν οι αμερικανικές επιδρομές στην Υεμένη για τις τιμές του πετρελαίου

    Mytilineos: Γιατί επεκτείνει τη δραστηριότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ