• Business

    BlackRock: Mega deal $12,5 δισ. για την εξαγορά εταιρείας πρώην στελέχους της Credit Suisse

    • Bloomberg
    Larry Fink, Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock

    Larry Fink, Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock


    Στην εξαγορά της Global Infrastructure Partners του Αντεμπαϊό Ογκουνλέσι προχωρά η BlackRock για περίπου 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια, τοποθετώντας τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, ανάμεσα στους κορυφαίους επενδυτές σε ενέργεια, μεταφορές και ψηφιακές υποδομές.

    Ο τρόπος πληρωμής που συμφώνησε η Blackrock, είναι 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και περίπου 12 εκατομμύρια μετοχές, αξίας περίπου 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κλείσιμο της Πέμπτης, ενώ η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το γ’ τρίμηνο.

    Ο Ογκουνλέσι, πρώην στέλεχος της Credit Suisse, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GIP, θα βρεθεί στο διοικητικό συμβούλιο και την παγκόσμια εκτελεστική επιτροπή της BlackRock.

    H GIP, η οποία ιδρύθηκε το 2006, έχει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και ισχυρή φήμη για την προώθηση βελτιώσεων σε εταιρείες χαρτοφυλακίου.

    Απασχολεί περίπου 400 υπαλλήλους και περισσότερες από 40 εταιρείες χαρτοφυλακίου που παράγουν περισσότερα από 75 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα.

    Fink: “Σημαντικό βήμα” για την Blackrock η εξαγορά

    Η εξαγορά της GIP, είναι η μεγαλύτερη συμφωνία σε περισσότερο από μια δεκαετία για τη BlackRock και ένα σημαντικό βήμα του CEO Larry Fink για τη μετατροπή της εταιρείας σε βασικό παράγοντα στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ιδιωτικών και εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων.

    «Η μεγάλη ζήτηση για ψηφιακές υποδομές, για αναβαθμισμένους κόμβους logistics και για απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές και ενεργειακή ασφάλεια, σε συνδυασμό με τα υψηλά κρατικά ελλείμματα, σημαίνει ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο θα χρειαστεί όσο ποτέ άλλοτε», ανέφερε ο πρόεδρος της Fink and BlackRock, Rob Kapito, σε σημείωμα προς τους εργαζόμενους.

    «Αυτός θα είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς του κλάδου μας τα επόμενα 10 χρόνια», συμπλήρωσε.

    Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή, θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά της εταιρείας από την αγορά της Barclays Global Investors το 2009, τοποθετώντας τον κολοσσό σε τροχιά προς μία ηγετική θέση της στον τομέα των εναλλακτικών επενδύσεων.

    Κέρδη άνω του αναμενομένου

    Η συμφωνία με τη  GIP, ανακοινώνεται καθώς η εταιρεία σημείωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη για το δ’ τρίμηνο, με εισροές που ωθούν τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των πελατών της πάνω από τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

    Στο δ’ τρίμηνο, κατέγραψε κέρδη ανά μετοχή 9,15 δολ. από 8,29 δολ. ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγω για 8,87 δολ. ανά μετοχή.

    Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 4,631 δισ. δολάρια από 4,337 δισ. δολάρια, λίγο χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών, που έφτανε στα 4,652 δισ. δολάρια.

    Οι μετοχές της BlackRock υποχώρησαν ελαφρά στις 6:30 π.μ. στις αρχές της διαπραγμάτευσης στη Νέα Υόρκη, ενώ περίπου στις 14:25 ώρα Ελλάδος, σημείωναν μία μικρή άνοδο της τάξεως του 0,032%. 

    Οι επιδιώξεις

    Η συμφωνία για την GIP σηματοδοτεί μια νέα πεποίθηση ότι τα μεγαλύτερα ιδρύματα θα πληρώσουν υψηλότερα τέλη για να βάλουν χρήματα σε μη ρευστοποιήσιμα κεφάλαια που υποστηρίζουν μεγάλα, πολύπλοκα έργα.

    Η BlackRock επιδιώκει επίσης να τοποθετηθεί σε ένα πλήρες φάσμα επενδυτικών επιλογών, συμπεριλαμβανομένων εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από θεσμικούς πελάτες, όπως συντάξεις, δωρεές και κρατικά επενδυτικά ταμεία.

    Το ενεργητικό της εταιρείας σε μη ρευστοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις εκτινάχθηκε περίπου 65% την τριετία έως τον Σεπτέμβριο και το 2023 απέκτησε την Kreos Capital για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη του ιδιωτικού χρέους.

    Ο συνδυασμός του GIP με τα περιουσιακά στοιχεία υποδομής περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαχειρίστηκε η BlackRock στα τέλη Σεπτεμβρίου θα δημιουργήσει μια μονάδα που θα ανταγωνιστεί τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Macquarie Asset Management και Brookfield Asset Management.

    Σημειώνεται ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια, ο επενδυτικός κολοσσός συμμετείχε σε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Μέση Ανατολή, ένα έργο άμεσης δέσμευσης άνθρακα στο Τέξας και ένα έργο δικτύου οπτικών ινών με την AT&T.

    Διαβάστε επίσης: 

    Tesla: «Stop» στην παραγωγή του γερμανικού εργοστασίου λόγω Χούθι

    Amancio Ortega (Zara): Συνεχίζει το επενδυτικό «σαφάρι» ο δισεκατομμυριούχος

    Burberry: Απογοήτευσαν οι πωλήσεις των Χριστουγέννων – Κατρακύλα 15% για τη μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ