• Business

    Mytilineos: Γιατί επεκτείνει τη δραστηριότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Την επέκταση της δραστηριότητας της Mytilineos στην εμπορία φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη, προωθεί η διοίκηση της εταιρείας, με στόχο να αποκτήσει άδειες προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης.

    Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για τη διεθνοποίηση του τομέα φυσικού αερίου της, καθώς το φυσικό αέριο παραμένει στο επίκεντρο παρά τις πολλές δραστηριότητες που  διαθέτει πλέον ο όμιλος. Κι αυτό γιατί ο ρόλος του φυσικού αερίου,  είναι κεντρικός για την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας στον τομέα της παραγωγής ενέργειας.

    Ειδικότερα, στις 04-01-2024 καταχωρίσθηκε στο Γ.Ε.ΜΗ  απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της  εταιρείας, με την οποία ανατίθεται στα στελέχη του ομίλου Ιωάννη Καλαφατά, Chief Executive Director – Energy, και Παναγιώτη Κανελλόπουλο, Executive Director – M Integrated Supply & Trading, η αποκλειστική εξουσία να δεσμεύουν την εταιρεία και να αναλαμβάνουν στο όνομα και για λογαριασμό της, υποχρεώσεις σχετικά με θέματα που αφορούν στην απόκτηση άδειας προμήθειας και/ή εμπορίας φυσικού αερίου σε κράτη μέλη της ΕΕ ή/και του ΕΟΧ.

    Ειδικότερα, οι κ.κ. Καλαφατάς και Κανελλόπουλος, ενεργώντας από κοινού στο όνομα και για λογαριασμό της Εταιρείας αποκλειστικά, μπορούν:

    – Να εκπροσωπούν την Εταιρεία έναντι όλων των αρχών της ΕΕ και των εθνικών αρχών που σχετίζονται με την απόκτηση, διατήρηση ή ανάκληση άδειας, έγκρισης ή παρόμοιας για να ενεργεί ως προμηθευτής φυσικού αερίου, έμπορος αερίου ή/και υπεύθυνος εξισορρόπησης, συμπεριλαμβανομένης της αυστριακής ρυθμιστικής αρχής E- Control,

    – Να εκπροσωπούν την Εταιρεία έναντι των διαχειριστών συστημάτων στις εθνικές αγορές φυσικού αερίου στην ΕΕ ή/και στον ΕΟΧ, συμπεριλαμβανομένων των αυστριακών διαχειριστών συστημάτων AGGM, AGCS και CEGH,

    – Να εκπροσωπούν την Εταιρεία έναντι των συμμετεχόντων στις εθνικές αγορές φυσικού αερίου στην ΕΕ ή/και στον ΕΟΧ, συμπεριλαμβανομένων άλλων εμπόρων φυσικού αερίου, με σκοπό την εμπορία (αγορά, πώληση) και την προμήθεια φυσικού αερίου.

    Κρίσιμο να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα του ομίλου στο φυσικό αέριο

    Η προμήθεια φυσικού αερίου είναι σημαντική για τις δραστηριότητες της εταιρείας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία  για το 2022 περίπου το 32,7% της συνολικής εισαγόμενης από τον Όμιλο ποσότητας φυσικού αερίου χρησιμοποιήθηκε από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου.

    Κατά το έτος 2022 επεκτάθηκε σημαντικά ως δραστηριότητα με πωλήσεις άνω των €2 δισ., οι οποίες προήλθαν συνδυαστικά λόγω σημαντικότατης αύξησης των όγκων αλλά και των υψηλών τιμών φυσικού αερίου που υπήρξαν στη διάρκεια του έτους.

    Στρατηγική του ομίλου, σύμφωνα με πηγές, είναι να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητά  στην εμπορία φυσικού αερίου, αυξάνοντας την πρόσβαση σε πηγές, σε όλη την Ευρώπη, μειώνοντας τον κίνδυνο από  ενδεχόμενο περιορισμό των διαθεσίμων ποσοτήτων  στις οποίες σήμερα έχει πρόσβαση, για οποιοδήποτε λόγο.

    Η Mytilineos διατηρεί συμβατικές σχέσεις με ένα μεγάλο αριθμό διεθνών προμηθευτών και παραγωγών φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων και με την εταιρεία Gazprom Export LLC, η οποία έχει έδρα στη Ρωσία.

    H σύμβαση αυτή προβλέπει παραδόσεις φυσικού αερίου για την περίοδο μέχρι το 2030 από την Gazprom Export LLC. Για να αντικαταστήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που προμηθεύεται από τη Gazprom Export LLC, εαν χρειαστεί, βάσει της ανωτέρω σύμβασης, η εταιρεία θα πρέπει να προμηθευτεί φυσικό αέριο από την αγορά φυσικού αερίου, και η έγκαιρη ανάπτυξή της σε όλη την Ευρώπη, την οποία δρομολογεί, μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση στις επιθυμητές ποσότητες και τιμές διαφυλάσσοντας την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του τομέα ενέργειας.

    M Integrated Supply & Trading: Η δύναμη του φυσικού αερίου

    Η δραστηριότητα της M Integrated Supply & Trading, εντάσσεται στον τομέα της ενέργειας του ομίλου. Αντικείμενό της είναι η προμήθεια, διαχείριση και εμπορία φυσικού αερίου, καθώς και άλλων ενεργειακών προϊόντων, στοχεύοντας στην παροχή καινοτόμων προϊόντων  και υπηρεσιών σε όλο το φάσμα των συμμετεχόντων στην αγορά φυσικού αερίου (3ες Ενεργειακές εταιρείες, Β2Β μεγάλους εταιρικούς πελάτες, κλπ.) σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Η MNG Trading δραστηριοποιείται στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου κυρίως στην ελληνική αγορά, μέσω μεταφοράς φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγού, με δυνατότητα εξαγωγικής δραστηριότητας.

    Από την ίδρυση της έως σήμερα, η MNG Trading έχει υπογράψει συμφωνίες πλαίσιο με την πλειονότητα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Ευρώπη – εθνικές και διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες (NOC/IOC) και εμπορικούς οίκους – και έχει ήδη παραδώσει στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου περισσότερα από 30 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, καταλαμβάνοντας περίπου 25% του μεριδίου αγοράς.

    Ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και στα διασυνοριακά σημεία του ΔΕΣΦΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    MYTILINEOS: Ολοκλήρωσε τη χρηματοδότηση με 315 εκ. ευρώ των φωτοβολταϊκών έργων στη Χιλή

    ΒΟΑΚ: Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών για τη μάχη της Κρήτης

    Mytilineos: Record Date για την 1η Περίοδο Εκτοκισμού του ΚΟΔ, η Τρίτη 9 Ιανουαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ