• Ενέργεια

    Πέντε αναλυτές εξηγούν τι σημαίνουν οι αμερικανικές επιδρομές στην Υεμένη για τις τιμές του πετρελαίου

    • Bloomberg
    Robert Rennie, Vandana Hari, Giovanni Staunovo (πάνω), Charu Chanana, Warren Patterson (κάτω)

    Robert Rennie, Vandana Hari, Giovanni Staunovo (πάνω), Charu Chanana, Warren Patterson (κάτω)


    Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους σε περισσότερους από δώδεκα στόχους των Χούτι στην Υεμένη σηματοδοτούν μία μεγάλη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, όπου η κατάσταση παραμένει έκρυθμη μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου.

    Η τιμή του brent εκτινάχθηκε έως και 2,5% λόγω των φόβων για μεγαλύτερη αναστάτωση στη ναυτιλία, αλλά και της ανησυχίας ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία ευρύτερη περιφερειακή λαίλαπα.

    Με τους Χούτι να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις επιθέσεις στη ναυτιλία και το Ιράν να καταδικάζει την ενέργεια, το Bloomberg παραθέτει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το πώς μπορεί να επηρεάσουν οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι τις αγορές πετρελαίου:

    UBS

    Η ανάκαμψη του πετρελαίου οφείλεται στην εκτίμηση της αγοράς ότι πρόκειται για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης, δήλωσε ο Giovanni Staunovo, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην UBS Group. Ωστόσο, «οποιοδήποτε ασφάλιστρο κινδύνου θα διατηρηθεί μόνο εάν υπάρξουν διακοπές στον εφοδιασμό πετρελαίου», υποστήριξε.

    «Προβλέπουμε υψηλότερες τιμές τους επόμενους μήνες, αναμένοντας το Brent να κινηθεί πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, ως αποτέλεσμα των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ + που διατηρούν την αγορά πετρελαίου ελαφρώς υποτροφοδοτούμενη», δήλωσε ο Staunovo.

    ING Groep NV

    Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν προκάλεσαν έκπληξη, αλλά δεδομένης της απειλής που αντιμετωπίζουν τα πλοία και των διαταραχών στις εμπορικές ροές από τις επιθέσεις των Χούτι, είναι ξεκάθαρα μια κλιμάκωση της σύγκρουσης, σύμφωνα με τον Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV.

    Αυτό υποδηλώνει «μεγαλύτερες πιθανότητες διαταραχών και την ανάγκη εκτροπής των πλοίων», κάτι που θα οδηγήσει σε ανοδική πορεία στις τιμές του πετρελαίου, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο η σύγκρουση να επεκταθεί και η αγορά αρχίσει να βλέπει απειλές για τις ροές από τον Περσικό Κόλπο.

    «Αν και πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός, ο αντίκτυπος θα ήταν σημαντικός».

    Vanda Insights

    «Ένα μέρος του νέου ασφάλιστρου κινδύνου έχει ήδη τιμολογηθεί», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Vanda Insights.

    «Μπορεί να δούμε το αργό να αυξάνεται ένα ή δύο δολάρια… Περιμένω ότι ένας βαθμός αυτοσυγκράτησης και διπλωματίας θα εμποδίσουν τις εντάσεις να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να προκαλέσουν περιφερειακή ανάφλεξη», είπε, καθώς καμία από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις δεν θέλει να συμβεί το χειρότερο σενάριο.

    «Οι διακυμάνσεις των τιμών θα συνεχιστούν καθώς η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι μια άνιση μάχη μεταξύ μιας πτωτικής (bearish) πρόβλεψης για τα θεμελιώδη και ενός αυξημένου ασφάλιστρου κινδύνου στη Μέση Ανατολή», είπε η Hari. «Και οι δύο παράγοντες αναμένεται να παραμείνουν στο παιχνίδι για τους επόμενους μήνες».

    Westpac Banking

    «Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν προειδοποιήσει ότι θα αναλάμβαναν δράση εάν οι αντάρτες Χούτι συνέχιζαν τις επιθέσεις τους, επομένως αυτή η ενέργεια δεν είναι πραγματικά απροσδόκητη», δήλωσε ο Robert Rennie, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων και άνθρακα στη Westpac Banking Corp.

    Οι αγορές έχουν αναμφισβήτητα εστιάσει υπερβολικά στην αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς μέχρι το τέλος του 2023, ενώ η απότομη επιδείνωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα έχει υποτιμηθεί μέχρι στιγμής το 2024, είπε.

    Δεδομένου ότι οι ηγέτες των Χούτι έχουν πει ότι οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ δεν θα περάσει χωρίς απάντηση, το West Texas Intermediate θα μπορούσε να ανέβει πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι και το Brent θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 80 δολάρια.

    Saxo Capital Markets

    Οι αεροπορικές επιδρομές αύξησαν τον κίνδυνο κλιμάκωσης και αυτό θα μπορούσε να φέρει στο επίκεντρο τη ζήτηση πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, δήλωσε η Charu Chanana, υπεύθυνη στρατηγικής αγοράς της Saxo Capital Markets Pte.

    Υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι για τις τιμές του πετρελαίου εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί και η μεταβλητότητα θα μπορούσε να αυξηθεί «καθώς οι αγορές πετρελαίου συνεχίζουν να αξιολογούν τους διάφορους καταλύτες, από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ μέχρι τις προοπτικές ζήτησης ΗΠΑ και Κίνας».

    Διαβάστε ακόμη:

    Ερυθρά Θάλασσα: Τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ μειώθηκαν κατά 40% εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι

    Δυνάμεις του Ιράν κρατούν το ελληνικό δεξαμενόπλοιο του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη

    Ρίσι Σούνακ: «Απαραίτητα» και «αναλογικά» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη



    ΣΧΟΛΙΑ