• Ενέργεια

    Πανάκριβο το φυσικό αέριο μέχρι τον Μάρτιο του 2023! Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία από την προθεσμιακή αγορά

    • Bloomberg
    Αγωγός φυσικού αερίου


    Προσωρινή η πτώση των τιμών στο φυσικό αέριο – Ποιοι παράγοντες «οδηγούν» τις τιμές

    Μην αφήσετε την πρόσφατη υποχώρηση που σημείωσε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να σας κοροϊδέψει. Η ενεργειακή κρίση του 2021 θα κρατήσει χρόνια.

    Αυτό φαίνεται να πιστεύουν οι traders που «παίζουν» στην προθεσμιακή αγορά, καθώς οι τιμές άμεσης παράδοσης (spot) υποχώρησαν, την εβδομάδα που πέρασε, πολύ περισσότερο από τις τιμές στα συμβόλαια παράδοσης σε μεταγενέστερες ημερομηνίες. Η κλίμακα δε των κινήσεων που σημειώθηκαν δείχνει ότι τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που κατευθύνονται προς την Ευρώπη θα παράσχουν βραχυπρόθεσμη μόνο ανάσα στην αγορά και η τιμή του φυσικού αερίου θα παραμείνει ακριβή μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

    Γράφημα τιμές φυσικού αερίου
    Συνέχιση της ενεργειακής κρίσης δείχνουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην προθεσμιακή αγορά

    Αντιμέτωπη με σοβαρή ενεργειακή κρίση η Ευρώπη

    Η Ευρώπη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή αντιμέτωπη με μια σοβαρή ενεργειακή κρίση, καθώς η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες και η διακοπή της παραγωγής σε κάποια εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία δοκιμάζει για τα καλά τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ενώ διανύουμε τους πιο κρύους μήνες της χρονιάς. Και ενώ, για την ώρα, έχουν αυξηθεί τα φορτία LNG που παραδίδονται στην Ευρώπη, η μοίρα της αγοράς εξακολουθεί να εξαρτάται από τον επίμαχο αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα μπορούσε να βοηθήσει να ανακοπεί το φετινό ράλι της τιμής του φυσικού αερίου που έχει φτάσει το 400%.

    «Το πρόβλημα της Ευρώπης με το φυσικό αέριο μπορεί να μη λυθεί το ερχόμενο έτος», υποστηρίζει σε report του την Τετάρτη ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου του BloombergNEF, Andrew Hill. «Γεωπολιτικά ζητήματα και η ένταση με τη Ρωσία, ιδίως γύρω από το θέμα του αγωγού Nord Stream 2, θα αυξήσουν το περιθώριο για τη Ρωσία να περιορίσει τις ροές προς την Ευρώπη στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς και, ενδεχομένως, για πολύ περισσότερο καιρό», πρόσθετε.

    Η τιμή spot του φυσικού αερίου υποχώρησε σχεδόν κατά 40% κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ενώ η υποχώρηση των τιμών στην προθεσμιακή αγορά περιορίστηκε γύρω στο 30%.

    Διαβάστε επίσης:

    Κύριε Πούτιν, σας παρακαλώ, μην εισβάλετε καταχείμωνο στην Ουκρανία γιατί θα παγώσουμε

    Φυσικό αέριο: Η έκρηξη των τιμών στην Ευρώπη αλλάζει τη ρότα των τάνκερ μεταφοράς LNG – Ζοφερές εκτιμήσεις και για το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ