Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης: Add mononews.gr on Google

Νέα προειδοποίηση προς τα πλοία που κινούνται στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν εξέδωσε ο αμερικανικός στρατός, καθώς η ένταση στην περιοχή συνεχίζει να κλιμακώνεται. Οι ΗΠΑ συνιστούν στα πλοία που δεν είναι απαραίτητο να διέλθουν από τη συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη να την αποφεύγουν, ενώ προειδοποιούν για αυξημένη κυκλοφορία και καθυστερήσεις λόγω των επιχειρήσεων επιβολής του ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν.

Η οδηγία εκδόθηκε την Τετάρτη (28/10) από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Κεντρική Περιοχή (NAVCENT), μέσω του Κοινού Κέντρου Ναυτιλιακών Πληροφοριών (Joint Maritime Information Center – JMIC).

1

«Λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης, συνιστάται στα πλοία που δεν χρειάζεται να διέλθουν από την περιοχή να παραμείνουν σε μεγάλη απόσταση, προκειμένου να αποφύγουν περιττές καθυστερήσεις στο ταξίδι τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές καλούν τα πλοία που πρόκειται να πραγματοποιήσουν τη διέλευση να προβλέψουν επιπλέον χρόνο για το ταξίδι τους.

«Τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή συνιστάται να προγραμματίζουν επιπλέον χρόνο διέλευσης, λόγω της αυξημένης πυκνότητας της κυκλοφορίας και των επιχειρήσεων επιβολής του στρατιωτικού αποκλεισμού», επισημαίνεται στην ίδια οδηγία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποια συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στην έκδοση της νέας προειδοποίησης.

Η τελευταία αντίστοιχη δημόσια οδηγία είχε εκδοθεί στα μέσα Ιουλίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τον ναυτικό αποκλεισμό της ιρανικής ναυτιλίας.

Τότε, ο αμερικανικός στρατός είχε διευκρινίσει ότι ο αποκλεισμός δεν θα εμπόδιζε τη διέλευση ουδέτερων πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ.

Ωστόσο, είχε επισημάνει ότι τα πληρώματα θα έπρεπε να αναμένουν ερωτήσεις από τις αρμόδιες στρατιωτικές δυνάμεις σχετικά με τον σκοπό και τις προθέσεις του ταξιδιού τους.

Ανακάμπτει η ναυτιλιακή κίνηση στο Ορμούζ παρά την ανησυχία

Παρά την ένταση και τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν στην περιοχή, η ναυτιλιακή κυκλοφορία μέσω των Στενών του Ορμούζ έχει ανακάμψει τους τελευταίους μήνες.

Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας προέρχεται από δεξαμενόπλοια που πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενα δρομολόγια μεταφοράς αργού πετρελαίου μεταξύ του Περσικού Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν.

Τα συγκεκριμένα πλοία μεταφέρουν φορτία πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο προς τον Κόλπο του Ομάν, όπου περιμένουν άλλα δεξαμενόπλοια, οι διαχειριστές των οποίων δεν επιθυμούν να αναλάβουν τον κίνδυνο διέλευσης από τα Στενά.

Με αυτόν τον τρόπο, τα φορτία μεταφέρονται σε πλοία που παραμένουν εκτός της επικίνδυνης θαλάσσιας ζώνης, επιτρέποντας τη συνέχιση των εξαγωγών πετρελαίου.

Κοντά στα προπολεμικά επίπεδα οι ροές πετρελαίου

Δεκάδες δεξαμενόπλοια που συνεχίζουν να διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, παρά τους κινδύνους, έχουν συμβάλει στην ανάκαμψη των πετρελαϊκών ροών από τον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από την περιοχή έχουν πλησιάσει τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν από την έναρξη του πολέμου.

Αντίθετα, ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός έχει περιορίσει τις εξαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου σε επίπεδα κοντά στο μηδέν.

Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη έχει αυξήσει τις επιθέσεις εναντίον πλοίων, με τον αριθμό τους να πλησιάζει τις 30 μέσα στον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Έλεγχοι ακόμη και σε ουδέτερα πλοία

Η νέα αμερικανική οδηγία προβλέπει ότι ακόμη και πλοία ουδέτερων χωρών, τα οποία μεταφέρουν ουδέτερα φορτία ή ταξιδεύουν χωρίς φορτίο μεταξύ ουδέτερων λιμένων, ενδέχεται να υποβληθούν σε ελέγχους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι διαδικασίες μπορεί να περιλαμβάνουν ερωτήσεις προς τα πληρώματα, επιβίβαση ελεγκτικών κλιμακίων και έρευνα στα πλοία.

Στόχος των ελέγχων είναι να διαπιστωθεί ο σκοπός της διέλευσης και να επιβεβαιωθεί ότι η δραστηριότητα των πλοίων δεν παραβιάζει τους περιορισμούς που συνδέονται με τον ναυτικό αποκλεισμό.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί το ενδεχόμενο πρόσθετων καθυστερήσεων για τα εμπορικά πλοία που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη θαλάσσια διαδρομή.

Η Κεντρική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM) και η NAVCENT, η ναυτική διοίκηση που υπάγεται στη CENTCOM και επιβλέπει τον αποκλεισμό του Ιράν, δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό που τους απεστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η νέα προειδοποίηση εκδίδεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ναυτιλιακή κίνηση στα Στενά του Ορμούζ έχει ενισχυθεί, παράλληλα όμως έχουν αυξηθεί και οι επιθέσεις κατά πλοίων.

Οι αμερικανικές αρχές συνιστούν στις ναυτιλιακές εταιρείες να λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες ασφαλείας, την αυξημένη κυκλοφορία και τους πιθανούς ελέγχους κατά τον προγραμματισμό των δρομολογίων τους στην περιοχή.

 

Διαβάστε επίσης 

Εκλογές στο Ισραήλ: Πρωτιά Νετανιάχου χωρίς αυτοδυναμία με καταμετρημένο το 70,7% – Ρυθμιστής οι αραβικές παρατάξεις

Ισπανία: Σύγκρουση δύο τρένων υψηλής ταχύτητας – Τουλάχιστον 10 νεκροί, πολλοί τραυματίες

Τραμπ: Πολύ σύντομα θα οργανωθεί συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι