• Ενέργεια

    Μικέλης Χατζηγάκης (Hexicon): Σε συζητήσεις για σύμπραξη στα πλωτά με τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας

    Μικέλης Χατζηγάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power


    Σε συζητήσεις με τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους στην Ελλάδα, βρίσκεται η σουηδική Hexicon, εξετάζοντας την από κοινού ανάπτυξη στην αγορά των πλωτών αιολικών στη χώρα.

    Η σουηδική εταιρεία στην οποία συμμετέχουν αμερικανικά και σουηδικά funds, έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά με την Hexicon Power SA.

    Η κοινοπραξία Hexicon Power SA σήμερα ανήκει κατά 50% στην ελληνική επενδυτική εταιρεία ΕΑΜΑΑ (συμφερόντων του εφοπλιστή Νομικού) και κατά 50% στη σουηδική Hexicon.

    Σύμφωνα με τον κ. Μικέλη Χατζηγάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hexicon Power, στρατηγική της εταιρείας είναι να μπαίνει νωρίς σε μια αγορά, να αναλαμβάνει το project management, αλλά και να προωθεί την τεχνολογία της και σταδιακά να πουλάει τα μερίδιά της στα πλωτά πάρκα που δημιουργεί σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

    Σήμερα, όπως είπε στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει η επενδυτική εταιρεία ΕΑΜΑΑ κατά 50% και κατά 50% η Hexicon.

    Ωστόσο, καθώς οι επενδύσεις στα πλωτά είναι εντάσεως κεφαλαίου χρειάζεται να γίνουν από μεγάλες κοινοπραξίες με πολλούς συμμετέχοντες.

    Μετά από ένα χρόνο, όταν θα έχει ωριμάσει το θεσμικό πλαίσιο με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που θα προσδιορίζει τις περιοχές και τις διαδικασίες για την ανάπτυξη των πλωτών αιολικών πάρκων, αναμένεται να ενταχθούν περισσότερες εταιρείες στο σχήμα.

    Ενδιαφέρον για σύμπραξη με την Hexicon στην Ελλάδα έχει εκφραστεί και από άλλες διεθνείς εταιρείες του χώρου που θέλουν να μπουν στην ελληνική αγορά.

    Ο κ. Χατζηγάκης, σημείωσε τη σημασία που έχει να μπαίνουν σε αυτές τις επενδύσεις πολλές και διαφορετικές εταιρείες για να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επενδυτικών σχεδίων.

    «Η Ελλάδα έχει σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, καθώς το αιολικό δυναμικό της είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη των πλωτών αιολικών αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, να δημιουργηθεί μια μεγάλη τοπική εξαγωγική βιομηχανία και η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Hub για την ευρωπαϊκή αγορά, αν δημιουργηθεί εδώ ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα από την τοπική βιομηχανία διαφόρων κλάδων που θα προσφέρει χιλιάδες καλοπληρωμένες δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα.»

    Henrik Baltscheffsky: Μικρότερο το γεωπολιτικό ρίσκο στα πλωτά

    Στην παρουσίαση της Hexicon που έγινε χθες βράδυ στην οικία του πρέσβη της Σουηδίας Johan Borgstam, ο Henrik Baltscheffsky Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του διεθνούς ομίλου και πρώην CEO της  Hexicon AB τόνισε ότι το νέο θεσμικό  πλαίσιο που παρουσιάστηκε αποδεικνύει ότι έχει γίνει πολύ δουλειά πριν και ότι η κυβέρνηση δεν αρκέστηκε στις καλές προθέσεις και τα λόγια. Ως ιδιαίτερα σημαντικό αξιολογείται το γεγονός ότι 2 GW είναι δεσμευμένα από το νόμο για να αξιοποιηθούν για τα πλωτά αιολικά.

    Ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση για να πραγματοποιηθούν επενδυτικές συνεργασίες τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος σε ένα χρόνο, καθώς όσο πιο ώριμο είναι το θεσμικό πλαίσιο τόσο αυξάνεται η επενδυτική ορατότητα και μπορούν να προσδιοριστούν στο χρόνο τα επιχειρηματικά σχέδια και οι αποτιμήσεις.

    Σημείωσε ότι εκτιμά πως για τα 2 GW που είναι ο πρώτος στόχος, θα χρειαστεί να γίνουν επενδύσεις ύψους 10 δισ ευρώ.

    Επίσης, ο κ. Henrik Baltscheffsky αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των πλωτών αιολικών.

    Η παραγωγική δυναμικότητά τους φτάνει στο 60% της δυνατότητας παραγωγής όταν για τις άλλες ΑΠΕ είναι κάτω από 30%.

    Το 80% του αιολικού δυναμικού βρίσκεται σε βαθιά νερά, όπου μόνο τα πλωτά μπαίνουν, ενώ το χρηματοδοτικό ρίσκο από γεωπολιτικές εξελίξεις είναι μικρότερο στα πλωτά αιολικά από ότι στα αιολικά offshore σταθερής βάσης, καθώς μπορούν να μεταφερθούν σε περίπτωση μιας μεγάλης κρίσης.

    Αυτή η δυνατότητά τους κάνει πιο εύκολες τις χρηματοδοτήσεις του μειώνοντας το γεωπολιτικό ρίσκο.

    Επίσης έχουν υψηλή υποστήριξη από τις τοπικές κοινωνίας.

    Τόνισε, ότι η Ελλάδα κατέχει ρόλο κλειδί στην ανάπτυξη της αγοράς των πλωτών λόγω των καλών ανεμολογικών συνθηκών και του νέου θεσμικού πλαισίου.

    Όπως είπε, ετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο και στην Ιταλία και την Πορτογαλία αυτή την εποχή και όποια χώρα είναι πιο γρήγορα έτοιμη θα έχει πλεονέκτημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί πιέζουν φορτικά οι εταιρείες για ανανέωση συμβολαίου – Τι συμφέρει τον καταναλωτή

    Αποθήκευση ενέργειας: Σύντομα η δεύτερη μάχη για 300 MW – Η τρίτη ως τον Μάρτιο του 2024

    Γιώργος Στάσσης: Τι είδε στην Κωτσόβολος- Το στοίχημα της επόμενης μέρας



    ΣΧΟΛΙΑ