Μετά από μήνες αναμονής των εγκρίσεων από Τράπεζα της Ελλάδος, SSM αλλά και…σεναρίων με το τι θα γίνει τελικά με το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας, έκλεισε οριστικά το deal εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς, με την τράπεζα να αποκτά το 100% της ασφαλιστικής, έναντι συνολικού τιμήματος που φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, σήμερα ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής Δημήτρης Μαζαράκης θα μιλήσει στους εργαζομένους, με την εταιρεία να περνά επίσημα στη νέα εποχή του Χρήστου Μεγάλου και της Τράπεζας Πειραιώς. Το επόμενο βήμα είναι να εκλεγεί το νέο ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής, στο οποίο, σύμφωνα με πηγές, αναμένεται να συμμετάσχουν 4 υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς.

1

Όσον αφορά επικείμενες ανακατατάξεις στελεχών, όπως αναφέρουν πηγές, εσωτερικές αλλαγές δεν έχουν τελεστεί ακόμα, ωστόσο είναι ακόμα πολύ νωρίς και μετά το πρώτο εξάμηνο θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Ο κύκλος που κλείνει

Όπως λένε πηγές της αγοράς, το deal της Εθνικής κλείνει έναν μεγάλο κύκλο ανακατατάξεων, ιδιοκτησιακών αλλαγών ακόμα και αναδιαρθρώσεων στην ασφαλιστική.

Το CVC μπήκε πριν μερικά χρόνια στην Εθνική Ασφαλιστική, εξαγοράζοντας το 90,01% από την Εθνική Τράπεζα, όντας θέμα χρόνου το πότε θα βγει. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν αλλάξει 3 CEOs (Σταύρος Κωνσταντάς-Robert Gauci-Δημήτρης Μαζαράκης), ενώ τρέχει ακόμα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, του οποίου η πρώτη φάση ξεκίνησε με τον Γάλλο manager στο τιμόνι και συνεχίζεται τώρα με τον κ. Μαζαράκη.

Τα προβλήματα στον κλάδο υγείας πολλά, όπως άλλωστε και σε κάθε άλλη ασφαλιστική κυρίως όσον αφορά τα ισόβια συμβόλαια. Ένα ζήτημα στο οποίο ψάχνει λύσεις η Εθνική Ασφαλιστική, (αυξήσεις συμβολαίων, αντιδράσεις, απόσυρση αυξήσεων κλπ) ευελπιστώντας ότι τώρα με την Πειραιώς, θα μπορέσει να ισορροπήσει κάπως την κατάσταση.

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική και το καθεστώς προμηθειών στα συμβόλαια υγείας, καθώς ο χρόνος πιέζει, με τον νέο δείκτη να είναι στα σκαριά.

Δρομολογούνται αλλαγές στην αγορά

Φυσικά αυτή η νέα κατάσταση, όπως ήταν αναμενόμενο, φέρνει ντόμινο εξελίξεων στην αγορά.

Η Εθνική Τράπεζα μένει και επίσημα χωρίς ασφαλιστική εταιρεία, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι κάτι μεγάλο θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, τόσο στον κλάδο υγείας όσο και στο bancassurance.

Οι πληροφορίες λένε ότι στην υγεία, ο Παύλος Μυλωνάς ετοιμάζει deal με την NN Hellas για απόκτηση ποσοστού κοντά στο 30%, ενώ ετοιμάζει και συμφωνία για το bancassurance με την Allianz.

Ταυτόχρονα, η Πειραιώς διατηρεί συμφωνίες με την NN Hellas και την Ergo, κατάσταση η οποία μένει να διευκρινιστεί το πώς (και εάν) θα συνεχιστεί.

Τι φέρνει η Εθνική στην Πειραιώς

Η ενσωμάτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής στον όμιλο Πειραιώς αναμένεται να διαφοροποιήσει περαιτέρω τις πηγές εσόδων, ενώ θα συμπληρώσει το εύρος των προϊόντων, καλύπτοντας όλο το φάσμα τραπεζικών, ασφαλιστικών και επενδυτικών πελατειακών λύσεων.

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι βάσει παραγωγής ασφαλίστρων, η 2η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, αλλά και η μακροβιότερη του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία παρέχει τις υπηρεσίες της σε 1,8 εκατ. ενεργούς πελάτες, προσφέροντας όλα τα ασφαλιστικά προϊόντα, με μερίδιο αγοράς 14,6% (18,3% στον κλάδο ασφαλειών ζωής και 11,3% στον κλάδο ασφαλειών ζημιών) και με €850εκατ. Μικτά Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα (“GWP”), το 2024.

Η Εθνική Ασφαλιστική κατέχει σύνολο ενεργητικού €4,1 δισ. και ίδια κεφάλαια €0,4δισ. Το 2024, η Εθνική Ασφαλιστική κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 14,8 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τα μη ελεγμένα οικονομικά στοιχεία της για την περίοδο δεκαμήνου 2025, τα κέρδη προ φόρων υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Ασφαλιστική: Ποια στελέχη της Πειραιώς μπαίνουν στο ΔΣ – Aβέβαιο το μέλλον Ζαρκαλή

Τράπεζα Πειραιώς – Εθνική Ασφαλιστική: Σχέδιο μεταβίβασης των «χρυσών» ακινήτων στην Trastor

Εθνική Τράπεζα: Έρχεται deal-έκπληξη με κορυφαίο ασφαλιστικό όμιλο – Νέα στρατηγική επέκταση στις ασφάλειες