• Ενέργεια

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα μειώσουμε εισαγωγές αερίου – Στο 80% οι ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή το 2030

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια ανάγνωσης και συζήτησης επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια ανάγνωσης και συζήτησης επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ


    Το στίγμα της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

    Στη σύντομη αναφορά του στα ενεργειακά, τόνισε τη σημασία των ΑΠΕ, αλλά όχι με χωροταξικό σχεδιασμό και όχι με άναρχη ανάπτυξη, την ανάγκη να μειωθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου και να παράγουμε τη δική μας ενέργεια, αλλά σχετικά με την ΑΟΖ και την Τουρκία ότι πρέπει να βρεθεί μια δημιουργική λύση.

    Για την κλιματική αλλαγή σημείωσε ότι είναι μια πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα πρωταγωνίστρια το 2030 σε αυτή τη μάχη.

    Προκειμένου να συμβεί αυτό, θα συνεχιστεί η στροφή προς τις ΑΠΕ που ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία και θα εντατικοποιηθεί με στόχο να φτάσουν το 80% της ηλεκτροπαραγωγής ως το 2030.

    Χωροταξικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη των ΑΠΕ

    Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι όσο η αποθήκευση ενέργειας προχωρά, θα αξιοποιούνται στο μέγιστο οι ΑΠΕ και αυτό περιλαμβάνει μικρά ή μεγάλα συστήματα αποθήκευσης που ήδη επιδοτούνται.

    Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο χωροταξικό και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

    «Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά μας στον βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης», σχολίασε περί αυτού.

    Προγράμματα Εξοικονομώ και 11.000 σταθμοί φόρτισης

    Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στα προγράμματα Εξοικονομώ που έχουν μεγάλη ανταπόκριση και τόνισε ότι η «πράσινη» πολιτική είναι κοινωνική πολιτική, καθώς προσφέρει φθηνή ενέργεια.

    Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης είπε ότι 11.000 σταθμοί φόρτισης θα χωροθετηθούν στα επόμενα χρόνια, ενώ προσπάθειες γίνονται και για νέα λεωφορεία και πράσινα ταξί.

    Δημιουργική λύση για την ΑΟΖ

    Τέλος, σχετικά με τις διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας όσον αφορά στην έκταση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην ιστορία αν έχουμε την ευκαιρία να τη διαμορφώσουμε. Η παγωμένη αυτή διαφορά μπορεί να μετατραπεί σε δημιουργική λύση. Είμαστε υπέρ μιας διευθέτησης στη Χάγη με βάση το δίκαιο της θάλασσας».

    Διαβάστε επίσης:

    Όμιλος Κοπελούζου: Σχέδια για μονάδα πράσινου υδρογόνου

    Mytilineos: Θετικές οι προοπτικές του 2023 – Έμφαση στη διεθνοποίηση

    Γιώργος Περιστέρης: Stop στα αντιφατικά μηνύματα για τις ΑΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ