• Πολιτική

    Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Νωρίτερα η αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αποπληρώσει δάνεια από το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, στέλνοντας ένα μήνυμα προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές για τη δεύτερη θητεία του.

    «Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές» δήλωσε ο πρωθυπουργός την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε με ισχυρή πλειοψηφία τον περασμένο μήνα τις εκλογές με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αναλαμβάνει άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία και έδωσε την εντολή να εφαρμοστούν πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές, κάτι που είχε εξαγγείλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Σε αυτήν την δέσμευση προβλέπεται και η μείωση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο έχει ύψος 356 δισεκατομμυρίων ευρώ, το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με το ΑΕΠ.

    Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι στοχεύει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, 13 χρόνια μετά την απώλειά της. Ο 55χρονος πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση  του χρέους, αναφέρει το Bloomberg.

    «Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε. «Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι το χρέος μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

    Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων αποτελεί μία συμβολική κίνηση για τον Έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, καθώς όπως αναφέρει, επιδιώκει να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής που οδήγησαν τη χώρα στο να φτάσει ένα βήμα πριν χάσει τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την άφησαν ως το μοναδικό μέλος της ευρωζώνης με αξιολόγηση «junk». Τόσο η Moody’s όσο και η Scope Ratings δήλωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα.

    Ράλι για τα ομόλογα

    Οι επενδυτές έχουν ενισχύσει τα ελληνικά ομόλογα φέτος, με τις επιδόσεις τους να είναι από τις καλύτερες και με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό έχει οδηγήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας σε τέτοιο βαθμό που πληρώνει πλέον λιγότερο από την Ιταλία, παρά το γεγονός ότι χρέος της Ρώμης θεωρείται ασφαλέστερο από τους οίκους αξιολόγησης.

    «Συναλλασσόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας μειώθηκε σχεδόν κατά 80 μονάδες βάσης φέτος στο 3,7%, σε σύγκριση με την πτώση κατά 10 μονάδες βάσης των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων στο 2,5% περίπου. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ομολόγων της Ελλάδας και της Ιταλίας έφτασε τις μείον 50 μονάδες βάσης, τη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Η οικονομία στο επίκεντρο

    Ο Μητσοτάκης έθεσε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής του εκστρατείας. Το ΑΕΠ έχει ανακάμψει και η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό της κορύφωσής του στο 28%. Μετοχές και ομόλογα κάνουν ράλι, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να έχει κέρδη άνω του 39% φέτος.

    Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει το πλήρες ποσό των δανείων που έχει χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και έχει αρχίσει να αποπληρώνει νωρίτερα τα διμερή δάνεια του λεγόμενου Greek Loan Facility (GLF) που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες.

    Tο Greek Loan Facility αφορά μέρος του πρώτου προγράμματος οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα (πρώτο μνημόνιο), το οποίο συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010, ύψους 53 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν πρόωρη αποπληρωμή, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Ενίσχυση του ΕΚΑΒ από Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις – Ακόμη και σήμερα πράξη νομοθετικού περιεχομένου

    Natixis: Η νίκη Μητσοτάκη «κλειδώνει» την επενδυτική βαθμίδα

    Μαρινάκης: Οι πρώτες προτεραιότητες στους μπλε φακέλους συμπυκνώνουν τις εντολές των πολιτών



    ΣΧΟΛΙΑ