• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Νέα εκτίναξη στις τιμές της Ευρώπης μέσω… Αυστραλίας

    • NewsRoom


    Ανησυχίες σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και καταναλωτές προκαλεί η ραγδαία άνοδος στην τιμή φυσικού αερίου– που εκτιμάται μάλιστα ότι θα συνεχιστεί, πυροδοτώντας μεγάλες αυξήσεις και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, επιδίδονται και σήμερα σε ράλι, με την αγορά να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη μακρινή Αυστραλία. Οι εργαζόμενοι σε ένα μεγάλο project εξαγωγής του καυσίμου ετοιμάζονται για απεργία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τις μισθολογικές αυξήσεις έως την Τετάρτη. Και η προοπτική αυτή εγείρει φόβους ελλείμματος προσφοράς.

    Το συμβόλαιο αναφοράς της Ευρώπης, που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, κατέγραψε το πρωί της Δευτέρας άνοδο έως και 18%, με τους traders να είναι προετοιμασμένη για αρκετές ημέρες αναταραχής, έως ότου ξεκαθαριστεί τι θα γίνει στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Woodside Energy Group στην Αυστραλία.

    Αν τελικά αποφασιστούν απεργιακές κινητοποιήσεις (σε μία περίοδο κατά την οποία ήδη απεργούν εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις της Chevron) θα μπορούσε να επηρεαστεί το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG.

    Η πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού στην Αυστραλία, που μπορεί να επηρεάσει το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG, έχει κρατήσει τους ευρωπαίους εμπόρους σε επιφυλακή αυτόν τον μήνα.  Οι φόβοι έχουν αυξηθεί παρόλο που η Ευρώπη είναι καλά εφοδιασμένη για το χειμώνα και σπάνια λαμβάνει καύσιμα από την Αυστραλία.

    Διεθνείς οίκοι και αναλυτές προειδοποιούν για μεγάλη περαιτέρω άνοδο τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, όταν η παγκόσμια ζήτηση/κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί.

    Διαβάστε επίσης

    GB: Πάνω από το 82% της χωρητικότητας του αγωγού έχει δεσμευθεί για το 2023-24

    Φυσικό αέριο: Το ράλι στις τιμές θα συνεχιστεί επ’ αόριστον

    Ξέφρενο ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου – Πού οφείλεται



    ΣΧΟΛΙΑ