• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Το ράλι στις τιμές θα συνεχιστεί επ’ αόριστον

    • NewsRoom


    Η ανοδική τάση στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους αναλυτές, αφού τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 40% χθες Τετάρτη.

    Η ανησυχία για πιθανή διακοπή του εφοδιασμού στην Αυστραλία εκτόξευσε την τιμή του αερίου, στον κόμβο TTF, ένα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου, στο υψηλότερο σημείο από τα μέσα Ιουνίου.

    Το αέριο ανέβηκε σε υψηλό πάνω από 43 ευρώ (47,4 δολάρια) ανά μεγαβατώρα πριν από τα κέρδη και τις εκτεταμένες απώλειες την Πέμπτη.

    Το συμβόλαιο διαπραγματευόταν στα 37,4 ευρώ περίπου στις 14:30 ώρα Λονδίνου (9:30 π.μ. ET).

    Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για την παράδοση Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη σημείωσαν άνοδο 6,6% την Τετάρτη στα 2,96 δολάρια, σημειώνοντας την καλύτερη ημερήσια απόδοσή τους από τα μέσα Ιουνίου και την υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τις αρχές Μαρτίου.

    “Τρομάζουν” οι απεργίες

    Σημειώνεται ότι η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου παρατηρήθηκε μετά την είδηση ​​μιας πιθανής απεργίας στις εγκαταστάσεις LNG σε μεγάλα εργοστάσια στην Αυστραλία, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας.

    Αναλυτές αναφέρουν ότι  η άνοδος της τιμής αντανακλά την πιθανότητα πραγματοποίησης της απεργίας, η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει τις προμήθειες LNG κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων κυμάτων καύσωνα, παρά τα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

    Όπως υποστηρίζουν, η πιθανή απεργία θα ηγηθεί από Αυστραλούς εργαζομένους της Chevron και της Woodside Energy Group, η οποία μπορεί να διακόψει τέσσερις εγκαταστάσεις LNG.

    Επισημαίνουν δε ότι η πιθανότητα μιας απεργίας, θα μπορούσε να διαταράξει περίπου το ήμισυ της εξαγωγικής ικανότητας LNG της Αυστραλίας και να ωθήσει πολλούς Ασιάτες αγοραστές να προσπαθήσουν να προμηθευτούν τα φορτία LNG τους από αλλού.

    Πιθανότητα ελλείψεων

    Για την Ευρώπη, η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου έρχεται καθώς η ευρωζώνη συνεχίζει να “απογαλακτίζεται” από τις ρωσικές εξαγωγές ορυκτών καυσίμων μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, παρά τις μεγάλες συμφωνίες φυσικού αερίου με χώρες όπως η Γερμανία, «υπάρχει ακόμη η πιθανότητα ελλείμματος».

    Η Αυστραλία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG, ξεπερνώντας το Κατάρ και τις ΗΠΑ, αλλά με προβλήματα παραγωγής και παραβιασμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, με τους ευρωπαίους αγοραστές να φοβούνται για την ασφάλεια στον εφοδιασμό πριν από την έναρξη του χειμώνα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Φυσικό αέριο: Ανεβαίνουν ξανά οι τιμές – Αβεβαιότητα για τον χειμώνα



    ΣΧΟΛΙΑ