• Ενέργεια

    Ξέφρενο ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου – Πού οφείλεται

    • NewsRoom


    Εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου, παρατηρήθηκε το πρωί της Τετάρτης σε Ολλανδία και Βρετανία, ενισχυμένες από την ισχυρή ζήτηση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και τις χαμηλές αφίξεις δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς η απειλή απεργιών στην Αυστραλία, πυροδότησε ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες.

    Το άλμα σε περισσότερα από 42 δολάρια ανά μεγαβατώρα τοποθετεί τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, ενώ οι τιμές ήταν κάτω από 29 ευρώ τη Δευτέρα.

    Το συμβόλαιο αναφοράς για το ευρωπαϊκό LNG, αυξήθηκε κατά 49%.

    Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του φυσικού αερίου διαπραγματεύεται στο Άμστερνταμ (TTF) στα 38,3 ευρώ η μεγαβατώρα με αύξηση 23,3%, ενώ αντίστοιχη άνοδο παρουσιάζουν και τα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια με εκείνο του Οκτωβρίου στα 41,4 ευρώ (+18,6%) και του Νοεμβρίου στα 48,5 ευρώ (+11%).

    Το ξέφρενο αυτό ράλι των τιμών, παρατηρείται την ώρα που οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Chevron και της Woodside Energy Group στην Αυστραλία, ψήφισαν υπέρ της απεργίας, αυξάνοντας ενδεχομένως τον παγκόσμιο ανταγωνισμό εάν η βιομηχανική δράση επηρεάσει τις εξαγωγές.

    Σύμφωνα με τον Nick Campbell, διευθυντή της Inspired, οι ασιατικές αγορές «είναι πιθανό να υποβάλουν προσφορές για εισαγωγές LNG», προκειμένου να αντικαταστήσουν τις αυστραλιανές εξαγωγές, εάν υπάρξουν διακοπές, οι οποίες θα επηρεάσουν και την Ευρώπη.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη έχει αυξήσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς μειώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

    «Το LNG είναι βασικό στο ευρωπαϊκό μείγμα προμήθειας φυσικού αερίου, επομένως οποιαδήποτε ένδειξη ότι αυτή η ροή κινδυνεύει, οδηγεί σε αστάθεια της τιμής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Campbell.

    Σημειωτέον ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δέχονταν ήδη πιέσεις, εν μέσω εργασιών συντήρησης σε εργοτάξια στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στην Ευρώπη.

    Νωρίτερα, ο επικεφαλής του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού E.On προειδοποίησε για την πιθανότητα ανόδου των τιμών αυτό τον χειμώνα.

    Πηγές: telegraph, Reuters 

    Όγκοι ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

    Διαβάστε επίσης: 

    Allianz Trade: Πώς ο καύσωνας μειώνει το παγκόσμιο ΑΕΠ – Τι θα συμβεί στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ