Η Norsk Hydro ανακοίνωσε ότι θα κλείσει πέντε ακόμη εργοστάσια διέλασης αλουμινίου στην Ευρώπη έως το 2026, πέρα από τις πρόσφατες παύσεις λειτουργίας και τις περικοπές σε δύο εγκαταστάσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.
Ειδικότερα, προτείνει το κλείσιμο μονάδων σε Τσέλτενχαμ και Μπέντγουας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Λύντενσχαϊν της Γερμανίας, στο Φέλτρε της Ιταλίας και στο Ντρούνεν της Ολλανδίας.
Η συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους και η εξασθένηση της ζήτησης στα κατώτερα στάδια της παραγωγής εξακολουθούν να πιέζουν την ευρωπαϊκή αγορά, η οποία αναμένεται να συναντήσει το προσεχές διάστημα μείωση της προσφοράς του βιομηχανικού αυτού μετάλλου.
Η παύση λειτουργίας των μονάδων επηρεάζει 730 εργαζομένους και αφορά συνολικά οκτώ πρέσες διέλασης και τρεις μονάδες ανάτηξης.
Οι νέες ανακοινώσεις έρχονται σε συνέχεια των προηγούμενων κλεισιμάτων και περιορισμών λειτουργίας στο Πιζέ της Γαλλίας και στις εγκαταστάσεις Μπέρτλι και Τίμπσελφ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η περιορισμένη διαθεσιμότητα πρώτης ύλης, η αύξηση του κόστους scrap και οι μειωμένοι ρυθμοί λειτουργίας, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της ζήτησης στους κλάδους κατασκευών και αυτοκινητοβιομηχανίας, συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ευρωπαϊκή αγορά.
Πολλοί δευτερογενείς παραγωγοί στην Ευρώπη καταγράφουν χαμηλά ή αρνητικά περιθώρια σε ένα περιβάλλον σπάνιου και ακριβού scrap, ενώ η ζήτηση παραμένει αδύναμη σε όλη την ήπειρο.
Σύμφωνα με στοιχεία της HARBOR, αρκετοί παραγωγοί δευτερογενούς μπιγέτας και διέλασης εξετάζουν το ενδεχόμενο εξόδου από την αγορά.
Καθώς τα περιθώρια λειτουργίας συνεχίζουν να πιέζουν τους δευτερογενείς παραγωγούς, η HARBOR εκτιμά ότι από τις πάνω από 330 χιλιάδες τόνους ετήσιας νέας δευτερογενούς παραγωγικής ικανότητας που επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία το 2026, πολλά έργα θα αντιμετωπίσουν πλέον σημαντικές καθυστερήσεις, βραδύτερες εκκινήσεις ή ακόμη και ακυρώσεις.
Διαβάστε επίσης:
Οι ελληνικές startups ως κινητήρια δύναμη εξωστρέφειας: Η νέα γενιά εξαγώγιμης καινοτομίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πολυετές Πρόγραμμα 2026-29: Πότε τα φορολογικά έσοδα θα σπάσουν το «φράγμα» των 80 δις ευρώ – Γιατί θα αυξηθούν κατά 10 δις μέσα σε τέσσερα χρόνια
- Πούτιν: Η Μόσχα ετοιμάζει αντίποινα σε περίπτωση που απειληθούν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της
- Ιταλία: «Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο Πούτιν αλλά δεν είμαι αισιόδοξος» λέει ο ΥΠΑΜ Γκουίντο Κροζέτο
- Χατζηθεοδοσίου για τις συλλογικές συμβάσεις: Πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, απαιτείται συνέχεια