• Business

    Dimand: Τη Δευτέρα ξεκινά η μάχη για το ακίνητο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στον Πειραιά – Ποιος είναι ο αντίπαλός της

    andriopoulos dimand

    Δημήτρης Ανδριόπουλος-Dimand


    Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου «κληρώνει» για τη σύμβαση που αφορά στην ανέγερση των δικαστηρίων στον Πειραιά, και την οποία διεκδικούν η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου και η ισραηλινών συμφερόντων Golden Horizon.

    Καθώς τότε η πενταμελής επιτροπή του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που δημοπρατεί το έργο αξίας 80 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει στον έλεγχο των  προσφορών, δηλαδή των εκτάσεων και των υφιστάμενων ή υπό ανάπτυξη ακινήτων που έχουν προτείνει οι δύο εταιρείες. Εφόσον, δεν υπάρχουν κωλύματα (τεχνικής και κτιριολογικής φύσεως) θα ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, ενώ προβλέπεται να ζητηθεί από την αναθέτουσα αρχή και βελτιωμένη προσφορά.

    Όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr η μάχη μεταξύ των δύο σχημάτων που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το έργο αναμένεται να είναι έντονη, καθώς η διαφορά μεταξύ των οικονομικών προσφορών που έχουν υποβληθεί είναι μικρή. Συγκεκριμένα, η Dimand φέρεται να έχει υποβάλει προσφορά ύψους 78,5 εκατ. Ευρώ, ενώ η ισραηλινή εταιρεία διεκδικεί τη σύμβαση με προσφορά της τάξης των 79 εκατ. Ευρώ.

    Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται η πλάστιγγα να γείρει υπέρ του ενός ή του άλλου σχήματος. Γίνεται, επομένως, λόγος για μία μάχη που θα κριθεί στα «σημεία» τα οποία δεν είναι άλλα από τις τεχνικές προσφορές που βρίσκονται στους υποβληθέντες φακέλους, καθώς και τις προτάσεις των εκτάσεων και των ακινήτων που θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση των δικαστηρίων.

    Το ιστορικό και τα χαρακτηριστικά του διαγωνισμού

    Πρόκειται για έναν ζήτημα που εκκρεμμεί εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ έχουν γίνει και στο παρελθόν απόπειρες μέσω προτάσεων κτιρίων, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί μέχρι στιγμής κάποια βιώσιμη λύση.

    Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου του ΤΑΧΔΙΚ προκήρυξε τον τρέχοντα διαγωνισμό, στον οποίο τα ενδιαφερόμενα σχήματα κλήθηκαν  να προτείνουν είτε έτοιμα ακίνητα εντός οικοπέδων ή οικόπεδα που θα αναπτυχθεί το νέο κτίσμα, η επιφάνεια του οποίου θα ανέρχεται περίπου στα 30.000 τ.μ.

    Υπενθυμίζεται πως τα σχήματα που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους ήταν τρία, καθώς και ο Όμιλος της ΑΒΑΞ διεκδικούσε το έργο, αλλά η πρότασή του δεν ανταποκρινόταν στους όρους του διαγωνισμού, όσον αφορά την απόσταση του ακινήτου από το λιμάνι του Πειραιά.

    Οι προτάσεις των δύο διεκδικητών

    Από την μία πλευρά η Dimand έχει προτείνει ένα οικόπεδο που ανήκει στην ίδια, ενώ το ακίνητο που θα στεγάσει τα δικαστήρια και τις υπηρεσίες θα αναπτυχθεί εφόσον η εταιρεία επικρατήσει στο διαγωνισμό. Από την άλλη πλευρά η Golden Horizon έχει στη φαρέτρα της ένα «έτοιμο» ακίνητο.

    Το οικόπεδο που προτείνει η Dimand, μέσω της θυγατρικής της  HUB 204 M.A.E. που έχει υποβάλει τον φάκελο στο ΤΑΧΔΙΚ, βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, όπου και υλοποιείται επίσης η «πράσινη» ανάπλαση της έκτασης της πρώην καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος».

    Η Golden Horizon «ρίχνει» στη μάχη το ακίνητο του υπό ανακαίνιση πρώην εργοστασίου Κεράνης, το οποίο είχε προταθεί ως λύση και σε προηγούμενο διαγωνισμό για το ίδιο ακριβώς project. Πρόκειται για ένα ακίνητο συνολική επιφάνειας 29.000 τ.μ. και διαθέτει πάρκινγκ 80 θέσεων. Το κτίριο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940, ενώ έφτασε στη σημερινή του επιφάνεια ύστερα από τις πρόσθετες εργασίες κατά τη δεκαετία του 1970.

    Οι προϋποθέσεις για το νέο κτίριο

    Τα υπό εξέταση κτίρια πρέπει να ανταποκρίνονται σε μία σειρά από κριτήρια που αφορούν κατά κύριο λόγο στην προσβασιμότητα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το λιμάνι του Πειραιά, καθώς την εγγύτητα από  τα νησιά του Αργοσαρωνικού και των Δωδεκανήσων μεταξύ άλλων.

    Τα πλήρη κριτήρια που πρέπει να καλύπτει το κτίριο που θα στεγάσει τα νέα δικαστήρια είναι τα εξής:

    • Να είναι κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τραμ, μετρό)
    • Να απέχει από 500μ έως και 1.500 μέτρα από το λιμάνι του Πειραιά
    • Να βρίσκεται πλησίον μεγάλης οδικής αρτηρίας, που θα συνδέει το κτίριο εύκολα με το λιμάνι, την Αθήνα αλλά και τις εθνικές οδούς (προς Ελευσίνα και Λαμία)
    • To ύψος των ορόφων να έχουν ελάχιστο ύψος 3,8 μέτρα, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν αίθουσες δικαστηρίων
    • Η επιφάνεια του πάρκινγκ να είναι τουλάχιστον 2.500 τ.μ
    • Να υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης μεταγωγικών οχημάτων
    • Να υπάρχουν ή να μπορούν να αναπτυχθούν χώροι διοίκησης και γραφείων

    Διαβάστε επίσης

    Για ποιο ακίνητο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στον Πειραιά θα δώσει μάχη η Dimand

    Premia Properties: Συμφωνία με Dimand για απόκτηση ακινήτου βιοτεχνολογίας στην Παιανία

    To φτωχόπαιδο από την Πάτρα που έγινε ο Mr real estate, οι κυρίες της DIMAND που κάνουν την διαφορά, οι απορίες της αγοράς στον Χ. Ηλιάδη της GS και ποιος άντεξε τον Διαμαντίδη μόνο 3,5 ημέρες



    ΣΧΟΛΙΑ