• Business

    ΔΕΗ: Στα 16,5 λεπτά/KWh η τιμή ρεύματος Απρίλιου-Δεν χρειάζονται επιδοτήσεις

    Κώστας Σκρέκας

    Κώστας Σκρέκας


    Στη χαμηλότερη τιμή από την αρχή της ενεργειακής κρίσης φτάνουν για το μήνα Απρίλιο τα τιμολόγια ρεύματος, σύμφωνα με τις πρώτες τιμές που ανακοινώνονται από απόψε το βράδυ. Την ανάρτηση των ανταγωνιστικών χρεώσεων ρεύματος του Απριλίου για τα προγράμματα τους προχωρούν όπως κάθε μήνα, οι εταιρείες προμήθειας.

    Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τιμή 16,5 λεπτά/KWH τη χαμηλότερη τιμή από όλους τους προηγούμενους μήνες, μια τιμή που δείχνει ότι γι αυτόν τον μήνα δεν θα δοθούν επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

    Καλησπέρα σας,

    Ο ΗΡΩΝ ανακοίνωσε 14,03 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας για το SOLAR GENEROUS HOME (χωρίς την έκπτωση, η τιμή είναι 16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα)και 15,68 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας για GENEROUS HOME (χωρίς την έκπτωση, η τιμή είναι 19,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

    Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες αναμένεται να είναι μειωμένες σε σχέση με τον Μάρτιο κατά τουλάχιστον 2 λεπτά ανά κιλοβατώρα οι τιμές του συνόλου των προμηθευτών. Κάποιες εκτιμήσεις θέλουν οι μειώσεις να φτάνουν και τα 5 λεπτά, κίνηση στην οποία δεν αποκλείεται να προχωρήσουν κατά κύριο λόγο ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το Μάρτιο (μέχρι την περασμένη Παρασκευή) διαμορφώνεται στα 125,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 156,24 ευρώ το Φεβρουάριο (μείωση 19,5 %) και 276,89 ευρώ το Δεκέμβριο (μείωση 55 %).

    Που οφείλεται η αποκλιμάκωση των τιμών 
    Η χαμηλότερη τιμή της ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά είναι ο κύριος λόγος της πτώσης των τιμών και στα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο.

    Η μειωμένη τιμή της ενέργειας στη χονδρεμπορική οφείλεται στη μεγάλη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και στην αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη με τη συμμετοχή των ΑΠΕ κοντά στο 50% στην κάλυψη του φορτίου, η τμήμα χονδρικής υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Η υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, επίσης ήταν σημαντική, με τις τιμές να διαμορφώνονται την εβδομάδα που πέρασε κοντά στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης είχαν ξεπεράσει και τα 320 ευρώ.

    Οι τιμές του φυσικού αερίου, δεν ανέβηκαν τελικά, φέτος καθώς ο ήπιος χειμώνας και οι γεμάτες αποθήκες    φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κράτησαν τη ζήτηση σε χαμηλά επίπεδα.  Πλέον η προσοχή των αγορών και των κυβερνήσεων στρέφεται στη διασφάλιση επάρκειας και κατά το δυνατόν στη συγκράτηση των τιμών τον επόμενο χειμώνα.

    Ειδικά όμως στην ελληνική αγορά, η πτώση των τιμών σχετίζεται και με την αλλαγή της χρέωσης  του τέλους φυσικού αερίου για τους ηλεκτροπαραγωγούς που ήταν 10 ευρώ/MWh επί της τιμής των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ο νέος τρόπος υπολογισμού της επιβάρυνσης είναι σε ποσοστό 5% επί της τιμής και όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του φυσικού αερίου τόσο μικρότερο και το σχετικό  κόστος για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

    Σαν συνέπεια της πτώσης στην τιμή του φυσικού αερίου και οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς στην ηλεκτρική ενέργεια αποκλιμακώνονται.

      



    ΣΧΟΛΙΑ