• Business

    Αποζημιώσεις, ισχυρότερες διασυνδέσεις και το δίκτυο στην Πελοπόννησο ζητά η ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ

    Γιώργος Στάσης ΔΕΗ, Μανούσος Μανουσάκης ΑΔΜΗΕ


    Αποζημιώσεις για τις υπηρεσίες εφεδρείας εκτάκτων αναγκών που προσφέρει στον ΑΔΜΗΕ μέσω των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής στα πρόσφατα διασυνδεδεμένα νησιά των Κυκλάδων ζητά η ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στις θέσεις της στη διαβούλευση της ΡΑΕ για το 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ.

    Επίσης, η ΔΕΗ τονίζει ότι ο ΑΔΜΗΕ, ως φυσικό μονοπώλιο, πρέπει να αναλαμβάνει και να υλοποιεί έργα που αφορούν  αποκλειστικά την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα κάθε φυσικού μονοπωλίου. Αντίθετα, οι δραστηριότητες που αφορούν συμπληρωματικές υπηρεσίες θα πρέπει να ακολουθούν κανόνες αγοράς ώστε να καθίστανται ανταγωνιστικές και να του ανατίθενται μόνο αν δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά.

    Η ΔΕΗ εκφράζει τη διαφωνία της με την επέκταση της δραστηριότητάς του ΑΔΜΗΕ στην αποθήκευση ενέργειας και σε συμπληρωματικά έργα και τονίζει ότι πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση της δυναμικότητας των δικτύων και στην ολοκλήρωση του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο καθώς η απουσία του κοστίζει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

    Αποζημιώσεις

    Ειδικότερα, σχετικά με την αποζημίωση που ζητάει για τη χρήση των μονάδων της στα νησιά,  η ΔΕΗ αναφέρει ότι από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διασύνδεσης νησιών των Κυκλάδων, οι τοπικές αυτόνομες μονάδες της ΔΕΗ έχουν τεθεί σε εφεδρεία εκτάκτων αναγκών  και αν και ήδη έχουν κληθεί να λειτουργήσουν, δεν έχει ακόμη καθοριστεί το καθεστώς αμοιβής τους και δεν έχει υποβληθεί αποζημίωση για την παρεχόμενη υπηρεσία. Σημειώνει ότι πρέπει να οριοθετηθούν με συγκεκριμένο τρόπο οι αρμοδιότητες, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις παροχής εφεδρείας εκτάκτων αναγκών και να προβλεφθεί η κάλυψη του πλήρους κόστους των θερμικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, αλλά και η σύναψη των σχετικών συμβάσεων με τον ΑΔΜΗΕ.

    Μάλιστα προτείνει η ΔΕΗ η απαιτούμενη αποζημίωση για την παροχή εφεδρείας να προκύπτει από τη ρυθμιζόμενη χρέωση συστήματος του ΑΔΜΗΕ.

    Να προχωρήσει ο Δυτικός Διάδρομος Πελοποννήσου

    Στα άλλα σημαντικά θέματα που θέτει η ΔΕΗ είναι η επίσπευση και άμεση ολοκλήρωση των έργων επέκτασης του συστήματος των 400 kV στην  Πελοπόννησο, προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στην Πελοπόννησο και να μειωθούν οι απώλειες του Συστήματος οι οποίες επιβαρύνουν τους προμηθευτές μέσω του Λογαριασμού Προσαυξήσεων της αγοράς Εξισορρόπησης.

    Σε σχέση με τα έργα διασυνδέσεων, τονίζει ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει αποκλειστική ευθύνη ως φυσικό μονοπώλιο και θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυσή τους για να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα της αγοράς ενέργειας.

    Η ΔΕΗ τονίζει τη σημασία των διασυνδέσεων για την αποδοτική λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επισημαίνει ότι θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα του Διαχειριστή όχι μόνο η φυσική τους διαθεσιμότητα αλλά και η μεγιστοποίηση της δυναμικότητάς τους. Σημειώνει ότι η Ελλάδα για την επόμενη δεκαετία  θα βρίσκεται στα πανευρωπαϊκά  κάτω όρια διασυνδεσιμότητας και τονίζει ότι οι περιορισμοί στη δυναμικότητα των διασυνδέσεων δεν επιτρέπουν ουσιαστική σύγκλιση τιμών με τις γειτονικές ζώνες προσφορών.

    Όχι στην αποθήκευση ενέργειας ο Διαχειριστής

    Σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας, η ΔΕΗ σημειώνει ότι ο ΑΔΜΗΕ ως Διαχειριστής δε θα πρέπει να έχει στην ιδιοκτησία του, να αναπτύσσει και να διαχειρίζεται ή να εκμεταλλεύεται εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας. Φέρνει ως παράδειγμα  την περίπτωση του πιλοτικού σταθμού συσσωρευτών στη Νάξο και αναφέρει ότι αποτελούν υπηρεσίες παροχής ενέργειας και εφεδρείας σχετιζόμενης με τη συχνότητα και δεν αιτιολογείται η ανάπτυξή τους από Διαχειριστές Συστημάτων ή Δικτύων. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ η αποθήκευση ενέργειας δεν αποτελεί ρυθμιζόμενη δραστηριότητα και στο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οι υπηρεσίες αποθήκευσης θα πρέπει να βασίζονται στην αγορά και να είναι ανταγωνιστικές.

    Τονίζει η ΔΕΗ ότι ο ΑΔΜΗΕ ως φυσικό μονοπώλιο πρέπει να αναλαμβάνει και να υλοποιεί έργα που αφορούν  αποκλειστικά την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα κάθε φυσικού μονοπωλίου. Αντίθετα, οι δραστηριότητες που αφορούν συμπληρωματικές υπηρεσίες θα πρέπει να ακολουθούν κανόνες αγοράς ώστε να καθίστανται ανταγωνιστικές.

    Το πρόβλημα υψηλών τάσεων

    Η ΔΕΗ τονίζει ότι διαφωνεί με την άποψη του Διαχειριστή ότι δεν έχουν τοπικό χαρακτήρα τα ζητήματα υψηλών τάσεων και αναφέρει ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης αποδεικνύει ότι το πρόβλημα υψηλών τάσεων εμφανίζεται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, σημειώνει απαιτήθηκε για τη στήριξη της τάσης στις περιοχές αυτές  να ενταχθούν μονάδες της ΔΕΗ που δεν ήταν προγραμματισμένες να λειτουργήσουν  και ο Διαχειριστής τις ενέταξε. Στο πλαίσιο της επίλυσης του προβλήματος, που επίσης έχει παρουσιαστεί σε Ρόδο και Κρήτη, η ΔΕΗ προτείνει τη διερεύνηση και εγκατάσταση σύγχρονων πυκνωτών.

    Επίσης, τονίζει ότι θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ έργα μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιφέρουν σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές, όπως η αναγκαιότητα και η υλοποίηση διακριτής αγοράς εφεδρειών πριν από την Αγορά Επόμενης Μέρας.



    ΣΧΟΛΙΑ