• Ενέργεια

  ΑΔΜΗΕ: Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος της ΝΑ Μεσογείου

  • NewsRoom

  ΑΔΜΗΕ


  Με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου μέσω Κρήτης (Euroasia Interconnector) η Κύπρος ενσωματώνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού και καθίσταται ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ενεργειακό επίπεδο ενώ η Κρήτη εξελίσσεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

  Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς της Ελλάδας -μέσω Πελοποννήσου και Αττικής- ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου του νησιού στην ευρύτερη περιοχή.

  Αυτά επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, καθώς χθες εγκρίθηκε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

  «Η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ διασφαλίζει την επιχειρησιακή επάρκεια του φορέα υλοποίησης, γεγονός που συνέβαλε ουσιαστικά στη θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χρηματοδότηση του έργου. Στο Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη τον Οκτώβριο 2021 μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Euroasia Interconnector, αναγνωρίζεται ότι η συμμετοχή του Διαχειριστή στην υλοποίηση του έργου «αποτελεί εχέγγυο για την επιχειρησιακή επάρκεια του φορέα υλοποίησης» και «προαπαιτούμενο για τη διαθεσιμότητα κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων», τονίζει ο Διαχειριστής.

  «Η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ κρίθηκε ως καθοριστική από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προνομιακή πρόσβαση του έργου σε ευρωπαϊκούς πόρους χρηματοδότησης (Connecting Europe Facility – CEF). Από τα κονδύλια ύψους 1,037 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την ΕΕ για «πράσινα» ενεργειακά έργα υποδομής , τα 657 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υλοποίηση του στρατηγικού αυτού έργου».

  Στο πλαίσιο της συμμετοχής του, ο ΑΔΜΗΕ θα αναλάβει συντονιστικό και εποπτικό ρόλο για τον βέλτιστο σχεδιασμό του έργου, την πορεία υλοποίησης των μελετών, την προώθηση των διαγωνιστικών διαδικασιών και την άρτια εκτέλεση συνολικά της νέας διασύνδεσης.

  Αναφορικά με την διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, που είναι η πρώτη διηπειρωτική σύνδεση της Ευρώπης μέσω της Μεσογείου ο ΑΔΜΗΕ, σε συνεργασία με τον Διαχειριστή Αιγύπτου (EETC – Egyptian Electricity Transmission Company), έχουν συγκροτήσει ομάδα εργασίας με σκοπό την προετοιμασία της νέας διεθνούς διασύνδεσης. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης από τον Οκτώβριο 2021 ενώ πρόσφατα υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας με σκοπό την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας ως προς τη βέλτιστη τεχνική λύση.

  «Στις διερευνητικές συζητήσεις του ΑΔΜΗΕ με τον EETC εξετάζεται η πρόταση έργου GREGY Interconnector. O ΑΔΜΗΕ βρίσκεται ήδη σε προκαταρκτικές συζητήσεις με τον φορέα υλοποίησης του GREGY Interconnector ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας. Η διασύνδεση της Αιγύπτου με το ευρωπαϊκό δίκτυο θα επιτρέψει την αξιοποίηση φθηνής και καθαρής ενέργειας που θα παράγεται στη γειτονική χώρα και θα ενσωματώνεται στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα», καταλήγει ο Διαχειριστής.

  Διαβάστε επίσης:

  Σκρέκας: Το πρώτο βήμα για το εμβληματικό έργο EuroAsia Interconnector

  Gastrade: Έλαβε την Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID) για το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης  ΣΧΟΛΙΑ