• Business

    ΔΕΗ – ΑΜΚ: Στην… ουρά δεκάδες funds για συμμετοχή με κεφάλαια συνολικού ύψους 2,5 δισ.

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΔΕΗ - ΑΜΚ: Στην… ουρά δεκάδες funds για συμμετοχή με κεφάλαια συνολικού ύψους 2,5 δισ.

    Γ. Στάσσης


    Τεράστια είναι η ζήτηση που εκφράζεται για τη συμμετοχή στην επικείμενη κεφαλαιακή αύξηση της ΔΕΗ.

    Δεκάδες funds και εν γένει ισχυροί ξένοι «παίκτες» έχουν στην κυριολεξία σχηματίσει «ουρά», με το συνολικό τους επενδυτικό ενδιαφέρον να μεταφράζεται σε κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ… Όλα αυτά ως απόρροια της χαρτογράφησης των διαθέσεων αγοράς, αλλά και των προκαταρκτικού χαρακτήρα δεσμεύσεων, που έχουν λάβει μέχρι τώρα οι δύο διεθνείς συντονιστές της έκδοσης. Εν προκειμένω η Goldman Sachs  και η Citigroup.

    Τα 2,5 δισ. ευρώ που έχουν «πέσει στο τραπέζι» για τη ΔΕΗ, έρχονται να πιστοποιήσουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο το αναπτυξιακό όραμα που ενσαρκώνει η μεγαλύτερη και συνάμα εμβληματική ενεργειακή εταιρεία της χώρας. Η οποία επί των ημερών του διοικητικού της ηγέτη Γιώργου Στάση, μπήκε σε τροχιά βιώσιμης ανάταξης και λειτουργικής αναγέννησης.

    Όπως είναι εμφανές «τα λεφτά που υπάρχουν εκεί έξω» για τη ΔΕΗ δίνουν μεγαλύτερη ευχέρεια στη διαχείρηση της ΑΜΚ. Για την οποία σήμερα αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

    Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι λόγω της ισχυρής ζήτησης που καταγράφεται, μπορεί να φτάσει μέχρι τα επίπεδα των 1,2 δισ. ευρώ. Κρίνοντας μάλιστα από την ανοδική πορεία της μετοχής, αρχίζει να κερδίζει έδαφος η άποψη που λέει ότι εν τέλει η ΑΜΚ ενδέχεται να έχει μπροστά της το 9. Με την έννοια της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών.

     Ανοικτό φαίνεται να είναι επίσης και το ενδεχόμενο να έχει και το Δημόσιο μια (περιορισμένη) συμμετοχή στην κεφαλαιακή αύξηση. Αυτό, στην περίπτωση κατά την οποία το ύψος της ΑΜΚ και η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, θα οδηγήσουν το Δημόσιο σε οικονομική συνεισφορά, προκειμένου να διατηρήσει ποσοστό 34%. Από το 51,1% που σήμερα διαθέτει ( στα χαρτοφυλάκια του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ).

    Παίζουν δυνατά CVC Capital Partners,αλλά και BlackRock

    Κατά τα φαινόμενα η αύξηση κεφαλαίου θα έχει και βασικό επενδυτή, που όπως όλα δείχνουν θα είναι το ισχυρό του CVC Capital Partners. Το οποίο ήδη έχει κάνει μεγάλα deal στην Ελλάδα ( στους τομείς των τροφίμων, των ασφαλειών και της Υγείας, όπου έχει ένα ξεχωριστό επενδυτικό βραχίονα) ενώ ήταν και ένας εκ των μνηστήρων για το ΔΕΔΔΗΕ. Οι πληροφορίες λένε ότι το CVC Capital επιθυμεί να τοποθετήσει 300 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό το οποίο κινείται στις παρυφές του 10% της ΔΕΗ.

    Οι πληροφορίες λένε ότι εξαιρετικά σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον που δείχνει η Blackrock, το οποίο θεωρείται σφόδρα πιθανό να μετουσιωθεί σε ζήτηση σημαντικού ποσοστού συμμετοχής στην ΑΜΚ. Ανεξάρτητα αν πάρει θέση βασικού επενδυτή ή όχι.

    Υπάρχουν επίσης και αρκετά Private Equity funds, αλλά και family office,  που έχουν κοινοποιήσει τις προθέσεις  τους (συνοδευόμενες από ρήτρες εμπιστευτικότητας)  για τοποθετήσεις τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ το κάθε ένα, ενώ πολλοί ξένοι «παίκτες» εμφανίζονται πρόθυμοι για τοποθετήσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ, ανά περίπτωση.

    Σαφώς, βέβαια, η γενική αυτή εικόνα θα αρχίσει να γίνεται πιο ξεκάθαρη από τη στιγμή που θα επισημοποιηθεί τόσο το ακριβές ύψους της ΑΜΚ, όσο και το εύρος των τιμών διάθεσης των νέων μετοχών.

    Το «προφίλ» της ΑΜΚ της ΔΕΗ και το ράλι της μετοχής

    Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων και με μια συνδυαστική κίνηση που θα αφορά την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη Δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

     Για τους Έλληνες μετόχους θα υπάρξει η προνομιακή δυνατότητα συμμετοχής, έτσι ώστε να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στη ΔEΗ και μετά  από την ΑΜΚ. Για τους ξένους  μετόχους, θα δοθεί  μια ανάλογη δυνατότητα, αλλά θα ληφθούν υπόψη πρόσθετα κριτήρια, όπως είναι η επενδυτική συμπεριφορά του επενδυτή και το συναλλακτικό του «προφίλ».

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιώτες Έλληνες επενδυτές κατέχουν ποσοστό που αθροιστικά κυμαίνεται στο 7% με 8% της ΔΕΗ, ενώ αντίστοιχο είναι και το ύψους της συμμετοχής που έχουν τα εγχώρια, θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ακόμη και ξέχωρα από το 51,1%  Δημοσίου,  ποσοστό 3,9% της ΔΕΗ κατέχεται από τον ηλεκτρονικό, ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) που κατά τα φαινόμενα δεν θα έχει συμμετοχή στην ΑΜΚ. Εκτός κι αν υπάρξει κάποια ειδική μέριμνα για αυτό, κάτι το οποία φαντάζει δύσκολο με τα τρέχοντα δεδομένα.

    Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» η μετοχή της ΔΕΗ δείχνει εξαιρετικά δυνατή, κλείνοντας χθες στα 9,15 ευρώ με άνοδο 1,78%. Είναι επίσης χαρακτηριστικό του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ότι στις 13 τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις το «χαρτί» της ΔΕΗ έχει κάνει…12 ανοδικά κλεισίματα και μόνο ένα πτωτικό. Με τα συνολικά κέρδη να είναι 14,14%.

    Για τη ΔΕΗ η αύξηση κεφαλαίου λογίζεται ως ένα ακόμα βήμα για την ανάπτυξη της εταιρείας και τη μετεξέλιξή της σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στο χώρο της ενέργειας. Μετά  από την οικονομική της εξυγίανση, τον λειτουργικό της εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς τους πελάτες της, θα συγκεντρώσει κεφάλαια  που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε δύο αναπτυξιακές κινήσεις. Αφενός σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εντός Ελλάδας και αφετέρου σε εξαγορές παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στα Βαλκάνια.

    Με τις κινήσεις αυτές, η ΔΕH θα αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα, ενώ θα περιορίσει στο ελάχιστο την εξάρτηση της (και μαζί και της χώρας) από  τις εισαγωγές.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΗ και S&P θα κρίνουν την επιστροφή της αγοράς πάνω από τις 900 μονάδες

    Societe Generale: Εκτός MSCI η Jumbo, μπαίνουν Εθνική Τράπεζα και ΔΕΗ

    ΔΕΗ: Στόχος τα 600 εκ. πράσινα EBITDA -Επιταχύνει την πράσινη μετάβαση η συμφωνία με την RWE



    ΣΧΟΛΙΑ