• Business

    ΔΕΗ: Στόχος τα 600 εκ. πράσινα EBITDA -Επιταχύνει την πράσινη μετάβαση η συμφωνία με την RWE

    Κωνσταντίνος Μαύρος ΔΕΗΑΝ

    Κωνσταντίνος Μαύρος Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες


    Τον στόχο των 600 εκ. Ευρώ πράσινων EBITDA έχει η ΔΕΗ,  σύμφωνα με πληροφορίες, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της μετατροπής σε μια εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά σε αυτόν το στόχο μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την κοινοπραξία με τη RWE, για από κοινού επενδύσεις 2 δισ. Ευρώ, με την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος έως 2 GW.

    Η νέα κοινοπραξία θα συνεισφέρει  στο στόχο της εισηγμένης για συνολικά πράσινα EBITDA (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών) στο 40% των συνολικών το 2026, δηλαδή 600 εκ. Ευρώ.

    Σημειώνεται ότι ολόκληρο το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ ύψους 5,3 δισ. την επόμενη τριετία, στοχεύει στο να κάνει την εταιρεία να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και να εδραιωθεί και εκτός Ελλάδος μέσω εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία και να έχει 8,1 πράσινα GW το 2026.

    Η υλοποίηση των πράσινων επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ αλλάζει τη μελλοντική επιχειρησιακή της αξία και την αποτίμησή της καθώς, όπως είχε δείξει η διοίκηση της εταιρείας στην τελευταία παρουσίαση των αποτελεσμάτων της,  αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ διαπραγματεύεται µε ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022 = 6, που αντιστοιχεί σε εταιρείες ηλεκτρισμού που έχουν υψηλή έκθεση στην παραγωγή ενέργειας μέσω Θερμικών μονάδων και αυτές ανήκουν κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας που βασίζονται στις ΑΠΕ έχουν EV/EBITDA στο 15.

    Η συμφωνία με την RWE αποτελεί τη μεγαλύτερη επενδυτική συμφωνία στον κλάδο των ΑΠΕ που θα συμβάλει ταυτόχρονα στην απολιγνιτοποίηση του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ,  στη γρήγορη στροφή της εταιρείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και στην επιτάχυνση της ελληνικής ενεργειακής μετάβασης. Για την RWE, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας, αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί την πρώτη της είσοδο στην ελληνική αγορά.

    Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συνεισφέρει με εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής συνδυασμένης ισχύος έως 940 MW (870 MWac), τα οποία βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εντός των ορίων του πρώην ανοικτού ορυχείου στο Αμύνταιο. Η RWE Renewables εξασφάλισε μια σειρά φωτοβολταϊκών έργων παρόμοιου μεγέθους με σκοπό την ένταξή της στην κοινοπραξία.

    Τα φωτοβολταϊκά έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης: Τα έργα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2023. Περαιτέρω έργα σε πρώιμο στάδιο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το 2025. Αμφότερα τα μέρη συμφώνησαν να διατηρήσουν εμπιστευτικούς τους οικονομικούς όρους της συναλλαγής. Η RWE Renewables διαθέτει εκτεταμένο ιστορικό επιδόσεων και τεχνογνωσία στον τομέα της μηχανικής, της χρηματοδότησης, της κατασκευής, και της λειτουργίας έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Η εταιρεία διαθέτει λειτουργικό χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 9 GW και σήμερα κατασκευάζει φωτοβολταϊκά  συνολικής ισχύος 1,4 GW (1,2 GWac) σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σημείωσε: «Η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στη χώρα. Η εξωστρέφεια είναι ζωτικής σημασίας για τον μετασχηματισμό του ομίλου μας. Σε συνεργασία με ισχυρούς εταίρους, είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας και τη χάραξη της δικής μας πράσινης συμφωνίας. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας, καλωσορίζουμε την RWE στην Ελλάδα και προσβλέπουμε στην από κοινού ανάπτυξη έργων πρωτοφανούς κλίμακας στη χώρα.»

    Katja Wünschel, COO Onshore and PV Europe and Asia-Pacific of RWE Renewables (Γενική Διευθύντρια Επιχειρήσεων Χερσαίων Φ/Β Ευρώπης και Ασίας-Ειρηνικού της RWE Renewables): «Ευρωπαϊκές συνεργασίες, όπως αυτή η συνεργασία μας με τη ΔΕΗ, είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης. Η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά ανάπτυξης για εμάς, λόγω υψηλών επίπεδων ηλιακής ενέργειας και της προσήλωσής της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, θα συμβάλουμε σημαντικά με την εμπειρία και τις γνώσεις μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι η συνεργασία αυτή θα είναι επιτυχής. Η ανάπτυξη νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί σαφή προτεραιότητα/στόχο της RWE.»

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες

    Έχοντας κατασκευάσει και λειτουργώντας αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικούς σταθμούς, φωτοβολταϊκά πάρκα και ένα υβριδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει μια ισχυρή θέση στην Ελληνική αγορά ΑΠΕ, με στόχο να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη στο συνεχή ενεργειακό μετασχηματισμό του Ομίλου. Με παρουσία σε όλες τις μορφές ΑΠΕ, η εταιρεία στοχεύει, μέσα από ένα συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και στρατηγικών συνεργασιών, να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο έργων της συμπεριλαμβάνοντας καινοτόμες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και τα πλωτά φωτοβολταϊκά. Συνολικά ο όμιλος στοχεύει σε ένα σημαντικό μετασχηματισμό.

    Η ΔΕΗ επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης μέσα από την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό (α) προχωρά στην απανθρακοποίηση μέσω της επιτάχυνσης της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και της προώθησης των επενδύσεων σε ΑΠΕ, (β) εστιάζει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη λειτουργική αποδοτικότητα μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών σε όλες τις δραστηριότητές του Ομίλου και (γ) επιδιώκει ευκαιρίες ανάπτυξης τοποθετώντας τον πελάτη στο επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητας της αναλαμβάνοντας παράλληλα πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

    Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2001.

    RWE Renewables

    Η RWE Renewables είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως. Με περίπου 3.500 εργαζόμενους, η εταιρεία διαθέτει χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές, συνδυασμένης ισχύος περίπου 9 GW. Η RWE Renewables προωθεί την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περισσότερες από 20 χώρες σε πέντε ηπείρους. Από το 2020 έως το 2022, η RWE Renewables έχει ως στόχο να επενδύσει έως και 5 δισ ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο της σε 13 GW καθαρής ισχύος. Πέρα από αυτό, η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτυχθεί περαιτέρω στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, στην Αμερικανική ήπειρο, στις βασικές αγορές της Ευρώπης και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

      Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ