• Business

    ΔΕΔΔΗΕ (ψηφιακοί μετρητές): Στις αρχές Ιουνίου η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας

    Αναστάσιος Μάνος, CEO του ΔΕΔΔΗΕ

    Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ


    Εκδικάστηκε στις 7 Μαΐου η προσφυγή της  ελβετικής Landis + Gyr κατά της απόφασης αποκλεισμού από το διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ (ύψους 1,2 δισ. ευρώ) για την προμήθεια περίπου 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ ετοιμάζει και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην περίπτωση που δε  δικαιωθεί στο ΣτΕ.  Στην προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητά αφενός αναστολή του διαγωνισμού (η απόφαση επ’ αυτού αναμένεται σε 15 ημέρες) και αφετέρου ακύρωση της απόφασης με την οποία αποκλείστηκαν, για την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί σε ορίζοντα 2,5 μηνών.

    Το ΣτΕ έδωσε 10 ημέρες για την κατάθεση υπομνημάτων από τις δύο πλευρές, διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου και σε 15 ημέρες, δηλαδή αρχές Ιουνίου αναμένονται οι πρώτες αποφάσεις.

    Αν η απόφαση είναι απορριπτική, τότε η Landis + Gyr όπως έχει δηλώσει η διοίκησή της θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ αν την κερδίσει, θα πρέπει να ανασταλεί ο διαγωνισμός.

    Στις 9 Μαρτίου η εταιρεία κατέθεσε την προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων είχε απορρίψει προσφυγή της ελβετικής εταιρείας και δέχθηκε πως καλώς αποκλείστηκε γιατί δε δήλωσε το εργοστάσιο της Κορίνθου ως μονάδα παραγωγής των μετρητών.

    Στις 23 Δεκεμβρίου η αρμόδια επιτροπή του ΔΕΔΔΗΕ είχε αποκλείσει τον ελβετικό όμιλο, με αιτιολογία την παράλειψη να δηλώσει το εργοστάσιο της Κορίνθου ως υπεργολάβο για την κατασκευή των μετρητών στην αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό και γιατί δε συμπλήρωσε την Ενότητα Δ του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εντύπου Σύμβασης.

    Η πλευρά της Landis + Gyr, όμως, υποστηρίζει πως συμπλήρωσε τα σωστά έντυπα με το σωστό τρόπο κατά τη διαδικασία υποβολής της προσφοράς. Και πως σε πολλά σημεία της συγκεκριμένης προσφοράς τονίζεται πως εργοστάσιο παραγωγής θα είναι η μονάδα της Κορίνθου. Η Ενότητα Δ δεν συμπληρώθηκε γιατί η εταιρεία δεν είναι υπεργολάβος, είχαν εξηγήσει τονίζοντας ότι ακόμα και αν δεν είχε συμπληρωθεί σωστά ένα σημείο τότε, κατά τον ελβετικό όμιλο, θα έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ να επανέλθει και «εκ του νόμου να ζητήσει διευκρινήσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν επανήλθε στην Landis  + Gyr για να διευκρινίσει τυχόν στοιχεία που θεωρούσε ασαφή. Βάσει και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας υποχρεούται να ζητήσει διευκρινίσεις από τον προσφέροντα.

    “Ακόμα και αν  έπρεπε να συμπληρώσουμε την ενότητα Δ και όχι την Γ δεν θα έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ να ζητήσει διευκρινίσεις;”, αναρωτιόταν η διοίκηση.  “Ειδικά όταν είμαστε ο μοναδικός παραγωγός έξυπνων μετρητών στην Ελλάδα; Αφήνει πολλά ερωτηματικά για μένα», είχε πει ο επικεφαλής της εταιρείας.

    Werner Lieberherr: Προκαλούνται ερωτηματικά

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού ομίλου Werner Lieberherr υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου, που είχε πραγματοποιηθεί, πως η απόφαση αποκλεισμού από το στάδιο της προεπιλογής «προκαλεί πολλά ερωτηματικά», ενώ «δεν προστατεύει το δημόσιο συμφέρον» και «τον ελεύθερο ανταγωνισμό». Πρόσθεσε, πάντως, πως στις επαφές που είχε με κυβερνητικά στελέχη «ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικά». Τόνισε, τέλος, πως «στο συγκεκριμένο διαγωνισμό εμπλέκονται και ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και συνεπώς όλα πρέπει να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς».

    Επίσης, η εταιρεία είχε επισημάνει ότι η επένδυσή της στο εργοστάσιο της Κορίνθου τίθεται σε αμφισβήτηση αν η εταιρεία δεν έχει δίκαιη μεταχείριση. Ο κ. Lieberherr δήλωσε πως «δεν είχαμε δίκαιη μεταχείριση στη διαδικασία προεπιλογής του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Αν συμμετάσχουμε στη διαδικασία και χάσουμε τότε θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα, αλλά δεν αποδεχόμαστε τον αποκλεισμό μας από το στάδιο της προεπιλογής».

      Η Landis + Gyr έχει επενδύσει περίπου 60 εκατ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια στο εργοστάσιο έξυπνων μετρητών της Κορίνθου (το μοναδικό στην Ελλάδα)  που απασχολεί 900 εργαζόμενους. Η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου φτάνει τα 10 εκατ. έξυπνους μετρητές ετησίως. Ο κ. Lieberherr υποστήριξε πως «απαιτούμε ισότιμη μεταχείριση» και πως ο ίδιος «δέχεται πίεση από το διοικητικό συμβούλιο» προκειμένου να αναθεωρήσει την επενδυτική στρατηγική στη χώρα μας στην περίπτωση που αποκλειστεί οριστικά από το διαγωνισμό.

    Προ μηνών, είχε ανακοινωθεί πως το εργοστάσιο της Κορίνθου ενδέχεται να επεκταθεί και στην παραγωγή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων. Κατέληξε πως «θα συνεχίσουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα αλλά οφείλουμε μια απάντηση στους εργαζόμενους του εργοστασίου της Κορίνθου για τον αποκλεισμό μας. Η Κόρινθος είναι εξαιρετικός συνεργάτης για περισσότερες από 80 εταιρείες κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη. Το 75% της παραγωγής εξάγεται στην Ευρώπη και το υπόλοιπο 25% σε ΗΠΑ και Ασία» είπε ο επικεφαλής του ελβετικού ομίλου. «Το κλίμα ενδοεταιρικά θα γίνει αρνητικό για τη χώρα» υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Landis + Gyr Ελλάδος Αριστείδης Παππάς.

    Ποιους επέλεξε ο ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με την ενημέρωση στη ΡΑΕ

    Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, σύμφωνα με την ενημέρωση που απέστειλε ο ΔΕΔΔΗΕ στη ΡΑΕ έχουν προκριθεί, με εφαρμογή των κριτηρίων, οι εξής τέσσερις υποψήφιοι: η αμερικανική  Itron (μέσω της ισπανικής θυγατρικής της Itron Spain SLU) και Elster Rometrics, η σλοβενική Iskraemeco και η ελληνική Protasis.

    Μαζί με την της Landis+GYR, εκτός του διαγωνισμού βρέθηκαν  η δανέζικη Netcompany Intrasoft (σε κοινοπραξία με Ningbo Sanxing Electric Sweden AB, Foxytech Sp και Vodafone) και η ιταλική Gridspertise με την πολωνική Bitron.

    Ειδικότερα, στο δεύτερο γύρο πέρασαν οι κοινοπραξίες :

    1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
    2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.
    3. Η σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d. μαζί με την γαλλική Oracle France SAS.
    4. Η ελληνική Protasis AE,  με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS.



    ΣΧΟΛΙΑ