• Business

    ΔΕΔΔΗΕ (ψηφιακοί μετρητές): Απορρίφθηκε η προσφυγή της Landis+Gyr στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων-Τα επόμενα βήματα

    Αναστάσιος Μάνος Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ, Αριστείδης Παππάς Διευθύνων Σύμβουλος Landis+Gyr Hellas


    Απορρίφθηκε η προσφυγή της Landis+Gyr στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, κατά της απόφασης του ΔΕΔΔΗΕ να την αποκλείσει από το διαγωνισμό για τους ψηφιακούς μετρητές, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων με χθεσινή απόφασή της απέρριψε την προσφυγή της Landis+Gyr δικαιώνοντας την απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ να την αποκλείσει από τη β’ φάση του διαγωνισμού.

    Ο λόγος του αποκλεισμού της και της απόρριψης της προσφυγής της ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ενώ η εταιρεία ανέφερε ότι σκοπεύει να κατασκευάσει τους ψηφιακούς μετρητές στο εργοστάσιο της Κορίνθου, δεν το ανέφερε αυτό στο Ενιαίο Ευρωπαϊκό Έγγραφο Σύμβασης (ΕΕΕΣ)  (European single procurement document -espd) που επέχει ρόλο δικαιολογητικού. “Στο Ενιαίο Ευρωπαϊκό Έγγραφο Σύμβασης,  ο κάθε συμμετέχων στο διαγωνισμό έπρεπε να αναφέρει που θα κατασκευάσει τους μετρητές” σημειώνουν νομικές πηγές.

    Το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Σύμβασης (ΕΕΕΣ) / Τυποποιημένο Έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης (ΤΕΥΔ) είναι μια υπεύθυνη δήλωση που χρησιμοποιείται σε διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων από δημόσιους αγοραστές και επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με νομικούς, “λάθη στη συμπλήρωση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εγγράφου Σύμβασης είναι επί ποινή αποκλεισμού”. Κι αυτό, γιατί “καθώς ό,τι αναγράφεται εκεί έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αν δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο έντυπο το εργοστάσιο της Κορίνθου, δεν δεσμεύεται η εταιρεία ότι θα παράξει εκεί τους μετρητές”, σημειώνεται.

    Τα επόμενα βήματα

    Η Landis+Gyr  έχει τη δυνατότητα εντός δέκα ημερών από τη δημοσιοποίηση της απόφασης να υποβάλει αίτημα ακύρωσης της απορριπτικής απόφασης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία ακολούθως θα έχει δέκα ημέρες για να επανεξετάσει την απόφασή της. Εάν είναι εκ νέου απορριπτική, τότε μπορεί να προσφύγει στο ΣτΕ.

    Αν προσφύγει ο διαγωνισμός θα καθυστερήσει. Διαφορετικά, το Μάρτιο ξεκινά η β φάση του διαγωνισμού και μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί.

    Ποιοι έχουν προκριθεί στη β φάση

    Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, σύμφωνα με την ενημέρωση που απέστειλε ο ΔΕΔΔΗΕ στη ΡΑΕ το Δεκέμβριο, έχουν προκριθεί, με εφαρμογή των κριτηρίων, οι εξής τέσσερις υποψήφιοι:
    1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
    2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.
    3. Η σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d. μαζί με την γαλλική Oracle France SAS.
    4. Η ελληνική Protasis AE,  με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS.



    ΣΧΟΛΙΑ