• Business

    ΔΕΔΔΗΕ-ψηφιακοί μετρητές: Εκδικάστηκε η προσφυγή της Landis+GYR-Φόβοι για μεγάλες καθυστερήσεις

    Αναστάσιος Μάνος Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ, Αριστείδης Παππάς Διευθύνων Σύμβουλος Landis+Gyr Hellas


    Εκδικάστηκε χθες στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων η προσφυγή της Landis+GYR   που αποκλείστηκε κατά πληροφορίες από την πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τους ψηφιακούς μετρητές, ξυπνώντας φόβους για δικαστικές περιπέτειες που μπορούν να φέρουν μεγάλες καθυστερήσεις στο σημαντικό για το ΔΕΔΔΗΕ και την αγορά διαγωνισμό.

    Η απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων για την προσφυγή θα ληφθεί σε 3 εβδομάδες, και ακολούθως η Landis+GYR αν δεν δικαιωθεί, μπορεί να επιλέξει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δημιουργώντας, αν το κάνει, μεγάλες καθυστερήσεις στο διαγωνισμό ύψους 1 δισ ευρώ, για την αντικατάσταση τω 7,3 εκατ. μετρητών της ΔΕΗ.

    Στην Ενιαία  Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ο ΔΕΔΔΗΕ, υποστηρίζοντας την επιλογή του, γνωστοποίησε κατά πληροφορίες, ότι απέκλεισε τον ελβετικό όμιλο από τη β’ και τελική φάση του διαγωνισμού, επειδή δεν είχε δηλώσει ως υπεργολάβο για την κατασκευή των μετρητών το εργοστάσιο στην Κόρινθο, αλλά κάποια άλλη από τις συνολικά δέκα μονάδες που διαθέτει διεθνώς.

    Ποιους επέλεξε ο ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με την ενημέρωση στη ΡΑΕ

    Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, σύμφωνα με την ενημέρωση που απέστειλε ο ΔΕΔΔΗΕ στη ΡΑΕ έχουν προκριθεί, με εφαρμογή των κριτηρίων, οι εξής τέσσερις υποψήφιοι: η αμερικανική  Itron (μέσω της ισπανικής θυγατρικής της Itron Spain SLU) και Elster Rometrics, η σλοβενική Iskraemeco και η ελληνική Protasis.

    Μαζί με την της Landis+GYR, εκτός του διαγωνισμού βρέθηκαν  η δανέζικη Netcompany Intrasoft (σε κοινοπραξία με Ningbo Sanxing Electric Sweden AB, Foxytech Sp και Vodafone) και η ιταλική Gridspertise με την πολωνική Bitron.

    Ειδικότερα, στο δεύτερο γύρο πέρασαν οι κοινοπραξίες :
    1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
    2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.
    3. Η σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d. μαζί με την γαλλική Oracle France SAS.
    4. Η ελληνική Protasis AE,  με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS.

    Θα τριτώσει το κακό με το ΣτΕ;- Ξυπνάνε μνήμες…

      Τελευταία φορά που ο διαγωνισμός για τους «έξυπνους μετρητές» κατέληξε στο ΣτΕ ήταν το 2018, όταν προσφυγές εταιρειών που συμμετείχαν στον πιλοτικό – τότε- διαγωνισμό για 200.000 μετρητές, προσέφυγαν στο Ανώτατο δικαστήριο, με αποτέλεσμα τελικά να τον μπλοκάρουν.

    Τότε ήταν η δεύτερη φορά που οι δικαστικές προσφυγές μπλόκαραν διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ. Η πρώτη ήταν το 2014, όταν ένας άλλος πιλοτικός διαγωνισμός του Διαχειριστή για την εγκατάσταση 170.000 έξυπνων μετρητών σε Ξάνθη, Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Λευκάδα, καθώς και σε αστικό δείγμα των περιοχών Αττικής και Θεσσαλονίκης, επίσης είχε μπλοκάρει, κατόπιν προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Ο τρέχον διαγωνισμός είναι ο μεγαλύτερος από τους προηγούμενους, και ανάλογα μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των εταιρειών που συμμετείχαν. Γι αυτό και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να μην τον αφήσει αμαχητί η Landis+GYR. Μια τυχόν προσφυγή στο ΣτΕ  σημαίνει αναπόφευκτα καθυστέρηση για ένα έργο, το οποίο κατέχει κομβική θέση στο πλάνο της περιόδου 2022-2026, που εδώ και μερικές μέρες βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

    Στο πλάνο του διαχειριστή προβλέπεται ότι η ανάπτυξη των έξυπνων μετρητών θα γίνει σταδιακά σε βάθος 10ετίας.  Ωστόσο, όσο καθυστερεί η εκκίνηση τόσο δυσκολότερο είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και  σε μια δεκαετία από σήμερα να έχει ενταχθεί στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ το σύνολο των νέων μετρητών, αντικαθιστώντας τα παλιά ρολόγια της ΔΕΗ.



    ΣΧΟΛΙΑ