• Business

    ΔΕΔΔΗΕ: Με ακύρωση ή καθυστερήσεις απειλείται ο διαγωνισμός για τους ψηφιακούς μετρητές

    Αναστάσιος Μάνος Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ, Αριστείδης Παππάς Διευθύνων Σύμβουλος Landis+Gyr Hellas


    Μέχρι τις 25 Μαρτίου θα έχει αποφασίσει το ΣτΕ αν θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τους ψηφιακούς μετρητές, το οποίο αποτελεί ένα από τα αιτήματα της Landis+Gyr στην σχετική προσφυγή που κατέθεσε στις 9/3/2023.

    Ο ελβετικός όμιλος κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αμφισβητώντας την απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ να τον αποκλείσει από τη διαγωνιστική διαδικασία  από τη φάση των δικαιολογητικών και να μην της δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσει την προμήθεια ψηφιακών μετρητών κατανάλωσης ρεύματος.

    Στην προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητά αφενός αναστολή του διαγωνισμού (η απόφαση επ’ αυτού αναμένεται σε 15 ημέρες) και αφετέρου ακύρωση της απόφασης με την οποία αποκλείστηκαν, για την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί σε ορίζοντα 2,5 μηνών. Σημειώνεται ότι η Landis & Gyr   ήδη προσέφυγε κατά της απόφασης του ΔΕΔΔΗΕ στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων η οποία απέρριψε την προσφυγή. Σχετικά με το θέμα αυτό, οι επικεφαλής της ελβετικής εταιρείας σημείωσαν ότι η απορριπτική απόφαση της ΕΑΔΣ ήταν πανομοιότυπη με την απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ, copy paste όπως είπαν χαρακτηριστικά.

    Τόνισαν ότι πρόθεσή τους  είναι αν δεν δικαιωθούν ούτε στο ΣτΕ, να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Αυτό σημαίνει, ότι ακόμη και αν το ΣτΕ δεν αποδεχτεί τα επιχειρήματα της Landis+Gyr για να ακυρώσει το διαγωνισμό, ή να τους δικαιώσει κρίνοντας ότι δεν έπρεπε να αποκλειστούν, η διεκδίκηση των Ελβετών θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δημιουργώντας μεγάλες καθυστερήσεις και αβέβαιη έκβαση στο διαγωνισμό.

    Τα ερωτηματικά

    Σύμφωνα με όσα δήλωσαν χθες σε δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της Landis+Gyr Group Werner Lieberherr και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Landis+Gyr στην Ελλάδα Αριστείδης Παπάς, δημιουργεί ερωτηματικά η στάση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς αν λειτουργεί με άξονα το δημόσιος συμφέρον και με όρους διαφάνειας, δεν μπορεί να εξηγηθεί για ποιο λόγο δεν θέλουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο διαγωνισμό. Ειδικότερα, ερωτούν:

    -Ο ΔΕΔΔΗΕ ισχυρίζεται ότι η Landis+Gyr AG παρέλειψε να δηλώσει την Landis+Gyr A.Ε. στην Κόρινθο ως υπεργολάβο για την κατασκευή των μετρητών στην αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό και δεν συμπλήρωσε την Ενότητα Δ του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εντύπου Σύμβασης  (ESPD). Η εταιρεία αναφέρει ότι συμπλήρωσε την ενότητα Γ, γιατί η μονάδα στην Κόρινθο δεν είναι υπεργολάβος της, αλλά ανήκει στον ίδιο όμιλο. Και ερωτούν, γιατί στην πρώτη φάση της κατάθεσης των δικαιολογητικών, που  διήρκεσε από τον Ιούνιο και κατά τους οποίους υπήρξε αλληλογραφία με το ΔΕΔΔΗΕ, για πολλά θέματα, γιατί δεν ζητήθηκε από την εταιρεία να διευκρινίσεις γιατί δεν δηλώνει στην ενότητα Δ τη μονάδα στην Κόρινθο. Πρόσθεσαν ότι αν υπήρχε ασάφεια ο ΔΕΔΔΗΕ βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας υποχρεούτο να ζητήσει διευκρινίσεις από τον προσφέροντα.

    -Σημείωσαν ότι  η Landis+Gyr AG ανέφερε ότι η Landis+Gyr A.Ε, είναι ο φορέας παραγωγής των μετρητών τουλάχιστον τέσσερις φορές σε βασικά σημεία της αίτησης του διαγωνισμού: Στη Συνοδευτική Επιστολή, την Υπεύθυνη Δήλωση Παραγωγικής Δυναμικότητας στην Κόρινθο, τη Δήλωση Δέσμευσης για Εξάρτηση Τεχνικής και Επαγγελματικής Δυναμικότητας, και το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Έντυπο Σύμβασης. Γιατί εφόσον ο ΔΕΔΔΗΕ ενδιαφέρεται για το Δημόσιο Συμφέρον και τη διαφάνεια,  και είναι προς το συμφέρον της χώρας  να γίνει η παραγωγή στην Ελλάδα, θεώρησε ότι δεν θα γίνει επειδή δεν επέλεξε την ενότητα Δ, χωρίς να ζητήσει διευκρινίσεις;

    -Στο εργοστάσιο στην  Κόρινθο έχουν γίνει 60 εκ. επενδύσεις τα τελευταία 5 χρόνια,  και το εργοστάσιο αυτό αποτελεί σημαντικό κόμβο παραγωγής για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) και εξάγει σε ποσοστό 75% την παραγωγή του. Το ίδιο εργοστάσιο παραγωγής θα είναι υπεύθυνο για την κατασκευή των έξυπνων μετρητών και των μονάδων επικοινωνίας για το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της Πρόσκλησης. Η παραγωγική δυναμικότητα των ανωτέρω εγκαταστάσεων ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια μετρητές ετησίως. Δεν είναι ειρωνικό το εργοστάσιο αυτό να παράγει για όλη την Ευρώπη, αλλά όχι για την Ελλάδα;

     Άδικος ο αποκλεισμός μας και επανεξετάζουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα

    Η διοίκηση της Landis+Gyr  χαρακτήρισε άδικη και παράνομη την απόφαση αποκλεισμού τους από τον διαγωνισμό και υποστήριξαν ότι η επιχειρηματολογία στην οποία βασίστηκε αυτή (ότι δηλαδή η παρέλειψε να δηλώσει το εργοστάσιο στην Κόρινθο ως υπεργολάβο για την κατασκευή των μετρητών) δεν ευσταθεί καθώς – όπως είπαν – προσδιόρισαν το ελληνικό εργοστάσιο ως φορέα παραγωγής των μετρητών τουλάχιστον τέσσερις φορές στην αίτηση του διαγωνισμού.

    “Θα επανεξετάσουμε τη θέση μας στην Ελλάδα αν αποκλειστούμε από την ευκαιρία να διαγωνιστούμε δίκαια” είπε σήμερα ο Werner Lieberherr, διευθύνων σύμβουλος της μητρικής Landis+Gyr Group AG.  Τόνισαν, ότι αν δεν ευοδωθούν οι προσφυγές της εταιρείας, τότε οι επενδύσεις που γίνονται ή σχεδιάζονται στο εργοστάσιο της Κορίνθου, μεταξύ άλλων για την παραγωγή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, θα επανεξεταστούν.

    “Αν συμμετέχουμε στο διαγωνισμό και χάσουμε θα δεχτούμε το αποτέλεσμα. Αν όμως μας συμπεριφερθούν έτσι, άδικα και μας αποκλείουν χωρίς πριν να έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις, τότε θα επανεξετάσουμε τη θέση μας στη χώρα”.

    Και θύμισαν ότι o προϋπολογισμός τους διαγωνισμού για τους ψηφιακούς μετρητές είναι χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και όλα θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και με διαφάνεια.

    «Οφείλουμε έναντι και των υπαλλήλων μας στην Κόρινθο να συμμετέχουμε και έναντι των επενδύσεων 60 εκ ευρώ που έχουμε πραγματοποιήσει τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα” είπε ο Werner Lieberherr, διευθύνων σύμβουλος της μητρικής Landis+Gyr Group AG.

    Διαβάστε επίσης

    Landis+Gyr για ψηφιακούς μετρητές: Προσφυγή σε ΣτΕ και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επανεξετάζει τη θέση της στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ