• Business

    Δάφνης (Cosmos Business): Γιατί αγόρασε το ποσοστό από Quest και Vodafone

    Δημήτρης Δάφνης

    Δημήτρης Δάφνης


    Στην εξαγορά του 34% των ποσοστών της InfoQuest (όμιλος Quest) και της Vodafone, 17% στη κάθε μία, προχώρησε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος και CEO της Cosmos Business Systems Δημήτρης Δάφνης, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό του στο 99%.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα που κατέβαλε ο κ. Δάφνης σε Quest και Vodafone για την αγορά του ποσοστού δεν ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ.

    Με αυτή την κίνηση, ο κ. Δάφνης τερμάτισε ένα κύκλο 23 ετών που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2000 με την εξαγορά της Cosmos (που είχε ιδρυθεί το 1988). Έτσι θα μπορέσει να συνεχίσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πλάνο της Cosmos, ενώ ταυτόχρονα η Quest, που κατείχε ποσοστό 17%, (όπως άλλωστε και η Vodafone), απαλλάσσεται από μειοψηφικές συμμετοχές σε εταιρείες.

    Στόχος της Cosmos είναι να αποτελέσει στο μέλλον από τους βασικούς Systems Integrators της ελληνικής και κυπριακής αγοράς, στους τομείς Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνίων και Ασφάλειας, Λογισμικού και Εξειδικευμένων Υπηρεσιών.

    Το 2023, αναμένεται ρεκόρ για την εταιρεία του κ. Δάφνη, αφού η αύξηση εσόδων αναμένεται να αγγίξει ένα ποσοστό περίπου 60%, από τα 42 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2022 στο ιστορικό ρεκόρ των 66,2 εκατ. ευρώ το 2023.

    Ταυτόχρονα, οι ραγδαίοι ρυθμοί ανάπτυξης του ομίλου με ώθηση από την ώθηση που δίνει το στοίχημα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αναμένεται να οδηγήσουν τον τζίρο του ομίλου στα  72,5 εκατ. ευρώ το 2024, στα 93 εκατ. ευρώ το 2025 και στα 102 εκατ. ευρώ τα ο 2026.

    Τα μεγάλα έργα

    Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο κ. Δάφνης τόνισε ότι η Cosmos Business θα αυξήσει τον βηματισμό της τα επόμενα χρόνια και στοχεύει να συμμετάσχει σε δημοπρατήσεις έργων που θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ έως το 2027.

    Επίσης από την 1η Ιανουαρίου του 2024 η εταιρεία θα ξεκινήσει μια επένδυση ύψους 2 εκατ. στη Τεχνητή Νοημοσύνη που θα διαρκέσει για δυο χρόνια το τελικό παραγόμενο προϊόν της εταιρείας Cosmos Consulting θα είναι εφαρμογές οι οποίες θα τρέχουν πάνω στον τομέα διαχείρισης μεγάλου όγκου οργάνων.

    Αυτό το διάστημα η Cosmos τρέχει πάνω από 100 έργα μεγάλα και μεσαία, με 15 μεγάλα έργα να είναι υπό υλοποίηση. Κάποια από αυτά εμβληματικά, όπως της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και την ψηφιοποίηση του διαχρονικού αρχείου αεροφωτογραφιών, ενώ έχει αναλάβει την αναβάθμιση του δικτυακού εξοπλισμού και δημιουργία ασύρματης υποδομής Wi Fi σε έξι πανεπιστημιακά ιδρύματα, με το έργο Ήφαιστος 1&2.

    Η CBS επίσης έχει αναλάβει την υλοποίηση του project για το Wi-Fi στα Νοσοκομεία, συμμετέχει στο έργο για το Κτηματολόγιο, το e-justice, την τηλεϊατρική, το Wi-FI4GR και τους διαδραστικούς πίνακες στα δημόσια σχολεία.

    Παράλληλα η εταιρεία δραστηριοποιείται και σε έργα ιδιωτικού τομέα, με την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού VMware SD-WAN στα 350 καταστήματα της Alpha Bank και τη δημιουργία σύγχρονου δικτύου στη Κωτσόβολος που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ.

    Έχει αναλάβει επίσης την εγκατάσταση υπερ-υπολογιστικής υποδομής NVidia στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο καθώς και το σύστημα αυτόματων θυρίδων παράδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων των Κυπριακών Ταχυδρομείων.

    Διαβάστε επίσης:

    Quest: Πώς ο Θεόδωρος Φέσσας γύρισε ξανά στα κέρδη τη ΓΕ Δημητρίου

    Γεωργαντζής: Η Quest ψάχνει ευκαιρίες στο retail – Κοιτάμε για νέες επενδύσεις

    Cosmos Business Systems: Εξαγόρασε τα ποσοστά των Vodafone και Infoquest ο Δημήτρης Δάφνης



    ΣΧΟΛΙΑ