• Business

    Quest: Πώς ο Θεόδωρος Φέσσας γύρισε ξανά στα κέρδη τη ΓΕ Δημητρίου

    Θεόδωρος Φέσσας, Βασικός Μέτοχος BriQ Properties

    Θεόδωρος Φέσσας, (Quest, BriQ Properties)


    Σε κέρδη από ζημιές το 2021 πέρασε το 2022 η ΓΕ Δημητρίου, η εταιρεία κλιματισμού που πέρασε πριν από λίγους μήνες στον όμιλο Quest του Θεόδωρου Φέσσα.

    Ο κύκλος εργασιών της ΓΕ αυξήθηκε κατά 29,21% από 10,6 εκατ. ευρώ το 2021 σε 13,7 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων εκτοξεύτηκαν στα 31,649 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,563 εκατ. ευρώ στο 2021 και τα καθαρά κέρδη στα 31,724 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,516 εκατ. ευρώ το προηγούμενο διάστημα.

    Το 2023 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την ΓΕ Δημητρίου καθώς μετά και την συμφωνία εξυγίανσης αποκτά ξανά τη δυνατότητα της απ’ ευθείας διάθεσης των προϊόντων της στην αγορά.  Μάλιστα όπως είχε πει πρόσφατα σε σχετική ενημέρωση ο Γιώργος Δημητρίου, το 2023 η ΓΕ αναμένεται να ξεπεράσει σε τζίρο τα 60 εκατ. ευρώ, διπλασιάζοντας τον υφιστάμενο.

    Η είσοδος του Θεόδωρου Φέσσα και του ομίλου Quest κατά 99,09% και η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης δημιούργησε ξανά́ τις συνθήκες για την ομαλή́ συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στον χώρο του Κλιματισμού́ και των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία υπέγραψε την 30.3.2021 συμφωνία εξυγίανσης σύμφωνα με τα άρθρα 31 επ. του ν. 4738/2020 με την πλειοψηφία των πιστωτών της, μεταξύ́ των οποίων και με εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από́ τραπεζικό́ δανεισμό́, χρηματοπιστωτικά́ ιδρύματα, τους σημαντικότερους προμηθευτές της και τους εργαζομένους της.

    Στη Συμφωνία Εξυγίανσης συμβλήθηκε, επίσης, ως στρατηγικός επενδυτής η Quest με στόχο την αναδιάρθρωση των οφειλών της ΓΕ, οι οποίες την 31η Δεκέμβριου του 2020 ανέρχονταν σε 48.837.414,17 ευρώ.

    Μετά την εξαγορά, ο όμιλος Quest από μηδενική παρουσία στην αγορά του κλιματισμού, κατέστη ηγέτης με δύο σημαντικές κινήσεις την τελευταία τριετία. Το 2020 δημιούργησε την Quest Clima η οποία ανέλαβε την αντιπροσώπευση των κλιματιστικών Gree τα οποία έως τότε διέθετε στην ελληνική αγορά η οικογένεια Φυρογένη. Παράλληλα ήρθε σε συμφωνία με τους πιστωτές της Γ.Ε. Δημητρίου στην οποία κατέστη βασικός μέτοχος μέσω του προγράμματος εξυγίανσης.

    Ο ανταγωνισμός

    Όπως αναφέρει η εταιρεία, ο ανταγωνισμός στον κλάδο και την αγορά που δραστηριοποιείται είναι διαρκώς αυξανόμενος, διότι οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, αναζητώντας τον βέλτιστο τρόπο επιχειρηματικής ανάπτυξης, μειώνουν το κέρδος προκειμένου να προσελκύσουν καταναλωτές και να αυξήσουν τον τζίρο, δημιουργώντας συνθήκες συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους, οι οποίες μεταφέρονται αναπόφευκτα στο χονδρεμπόριο.

    Οι καταναλωτές επιλέγουν με περισσότερο οικονομικά, παρά ποιοτικά κριτήρια, γεγονός που πλήττει τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να επενδύουν στην ποιότητα των προϊόντων. Τα τραπεζικά ιδρύματα εξακολουθούν να είναι φειδωλά στην παροχή ρευστότητας προς επιχειρήσεις και καταναλωτές, γεγονός που προκαλεί δυσχέρειες ως προς τη διασφάλιση πιστώσεων για εισαγωγές προϊόντων στον κλάδο που δραστηριοποιείται η Εταιρεία και ο Όμιλος.

    Στελέχη του Ομίλου παραδέχονται ωστόσο ότι το 2023 παρουσιάζεται μία κόπωση σε όλη την αγορά στον τομέα των προϊόντων τεχνολογίας, ενώ ο κλιματισμός, που είναι πρόσφατη προσθήκη στις δραστηριότητες της Quest, δείχνει πολύ καλά σημάδια ανάπτυξης.

    Quest: Αύξηση στις πωλήσεις

    Στο 9μηνο του 2023, η Quest εμφάνισε αύξηση στις πωλήσεις και την λειτουργική κερδοφορία. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,8% στα 827 εκατ. ευρώ, τα EBITDA κατά 9,6% στα 59,8 εκατ. ευρώ , τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά -2,7% στα 41,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη  μειώθηκαν κατά -0,9% στα 32,2 εκ. ευρώ.

    Κατά το 9μηνο στις υπηρεσίες πληροφορικής σημειώθηκε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+15%), και αύξηση στα κέρδη προ φόρων κατά 7,8%. Η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής παραμένει ισχυρή λόγω της πληθώρας έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Περίπου το 50% των εσόδων του κλάδου προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος.

    Στη λιανική, που κατατάσσεται και η ΓΕ Δημητρίου σημειώθηκε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+12,5%), ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν (-7%) σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022, κυρίως λόγω των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του επιτοκίου βάσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργική κερδοφορία EBITDA της δραστηριότητας αυξήθηκε διψήφια (+21,6%) κυρίως λόγω και της συνεισφοράς της ΓΕΔ στα αποτελέσματα του 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτό είναι το υπουργείο «πρωταθλητής» στις καθυστερήσεις απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

    Σιδηρόδρομος: Στον «αέρα» επιδοτήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

    Βοτανικός: «Πράσινο φως» για τη δημοπράτηση του Ελαιώνα



    ΣΧΟΛΙΑ