• Business

    Μπορεί η Aegean του Ευτύχη Βασιλάκη να γίνει το επόμενο turnaround story;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Aegean

    Ευτύχης Βασιλάκης. Πρόεδρος Aegean Airlines


    Θα μπορούσε η Aegean να γίνει το επόμενο turnaround success story;

    Για τις 12 Μαρτίου, όπως είναι γνωστό πλέον, αποφασίστηκε η σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Aegean με θέμα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ με κατάργηση ή περιορισμό του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

    Αυτό σημαίνει ότι η Γενική Συνέλευση είναι το όργανο που θα εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Aegean να αποφασίσει:

    α) για το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου,

    β) τους όρους,

    γ) την τιμή και

    δ) τις προϋποθέσεις.

    Εν ολίγοις, το Διοικητικό Συμβούλιο της Aegean είναι αυτό που θα λάβει την απόφαση αν η αύξηση θα είναι πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ (σ.σ. στην αγορά ακούγεται ποσό μέχρι 70 εκατ. ευρώ) και, κυρίως, το αν την αύξηση θα καλύψουν νέοι ή παλαιοί μέτοχοι.

    Ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης που εμφανίζεται ως πρόεδρος με εκτελεστικές αρμοδιότητες, ελέγχει το 36,68% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ τα νομικά πρόσωπα Siana Enterprises και Alnesco ελέγχουν από 9,48% το κάθε ένα. Ακολούθως, ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του Costa Navarino, κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ελέγχει το 6,39%.

    Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, και εφόσον έχουν αντληθεί τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, θα χορηγηθεί η κρατική ενίσχυση, ύψους έως 120 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα εκδοθούν warrants με πλήρη κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης.

    Τα warrants θα αποδοθούν δωρεάν στην Ελληνική Δημοκρατία και θα παρέχουν το δικαίωμα απόκτησης κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας, ονομαστικής αξίας 0,65 ευρώ, που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό 11,50% του μετοχικού της κεφαλαίου, μετά την ΑΜΚ. Θα εξασκούνται, δε, σε τιμή ίση με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

    Από πλευράς Δημοσίου, η εκπροσώπηση στο μετοχικό κεφάλαιο της Aegean θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ. Εξέλιξη που προβλέπεται από τη διάταξη για την ενίσχυση της Aegean.

    Στο άρθρο 3 προβλέπεται πως με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) μπορεί να ανατίθεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) η υλοποίηση της άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης μετοχών και να καθορίζονται τυχόν ειδικότερες προϋποθέσεις.

    «Δεν ξεκαθαρίζεται αν οι παλαιοί μέτοχοι θα έχουν δικαιώματα στην αύξηση κεφαλαίου, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν», υποστηρίζει ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, επικεφαλής της ομώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί ένα νέο turnaround story στην αγορά με αφορμή το come back της Aegean.

    Κάνοντας τον διαχωρισμό με τα warrants των τραπεζών στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμία σύνδεση. Οι τράπεζες είχαν κόκκινα δάνεια κι ακόμα έχουν. Η Aegean με την επιστροφή στην κανονικότητα και την βελτίωση του τουρισμού που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας θα μπορούσε να δώσει σημαντικές αποδόσεις και με το Δημόσιο να παίρνει τα λεφτά του και με το παραπάνω αν η αεροπορική πιάσει το 1 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση».

    Διαβάστε ακόμη:

    Propeller Club: Συμμετοχή στο The Neptune Declaration on Seafarer Wellbeing and Crew Change

    Γιώργος Γεραπετρίτης: Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι δραστηριότητες την 1η Μαρτίου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ