• Ναυτιλία

    Propeller Club: Συμμετοχή στο The Neptune Declaration on Seafarer Wellbeing and Crew Change

    O πρόεδρος του Propeller Club Κωστής Φραγκούλης


    To Propeller Club, Port of Piraeus υπέγραψε τη Διακήρυξη The Neptune Declaration on Seafarer Wellbeing and Crew Change συμβάλλοντας στην επίλυση του μεγάλου προβλήματος της αλλαγής και του επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων πληρωμάτων, λόγω της πανδημίας.

    Το Propeller Club Πειραιά δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο σε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση που η πανδημία έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικούς, οι οποίοι έχουν άμεσα πληγεί και σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πλοία τους για μήνες. Η δυσκολία ή και η μη δυνατότητα αλλαγής αλλά και επαναπατρισμού των πληρωμάτων είναι ένα ζήτημα που ακόμη δεν έχει επιλυθεί και αποτελεί μια μεγάλη πληγή για τη ναυτική κοινότητα παγκοσμίως.

    “Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να συμβάλουμε στην άμεση επίλυση αυτής της παγκόσμιας κρίσης που ήδη κρατά πολύ καιρό” τόνισε ο πρόεδρος του Propeller Club Κωστής Φραγκούλης.

    “Ο εγκλωβισμός των ναυτικών πλήττει επικίνδυνα την σωματική και ψυχική υγεία καθώς και την ασφάλεια των πληρωμάτων που παρεμένουν για μήνες στα πλοία, ενώ παράλληλα εμποδίζει και τα πληρώματα που βρίσκονται στην ξηρά, να εργαστούν. Οι σκόπελοι που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλοί αλλά δεν γίνεται να συνεχίσουμε να τους αφήσουμε να μας εμποδίζουν. Όλοι μαζί, πρέπει να βρούμε και να εφαρμόσουμε λύσεις άμεσα”.

    Παρά τις σημαντικές προσπάθειες διεθνών οργανισμών, κυβερνήσεων, βιομηχανικών ενώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, ΜΚΟ και μεμονωμένων εταιρειών, το ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Στην πρωτοβουλία The Neptune Declaration on Seafarer Wellbeing and Crew Change συμμετέχουν ήδη περισσότερες από 700 εταιρίες, ναυλωτές και οργανισμοί παγκοσμίως, ενώ η λίστα μεγαλώνει καθημερινά.

    Οι βασικοί πυλώνες δραστηριοποίησης και άμεσης επίλυσης είναι οι:

    – Αναγνώριση του άκρως σημαντικού ρόλου των ναυτικών και η προτεραιτότητά τους στον εμβολιασμό κατά του Covid-19.

    – Καθιέρωση και εφαρμογή πρωτοκόλλων υγείας με βάση τις υπάρχουσες βέλτιστες πρακτικές.

    – Μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ ship operators και ναυλωτών με στόχο τη διευκόλυνση των αλλαγών πληρωμάτων.

    – Διασφάλιση της αεροπορικής συνδεσιμότητας μεταξύ των βασικών θαλάσσιων κόμβων για τους ναυτικούς.



    ΣΧΟΛΙΑ