• Business

    Οι όροι επιχορήγησης της Aegean με €120 εκατ.

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Aegean

    Ευτύχης Βασιλάκης. Πρόεδρος Aegean Airlines


    Την οικονομική ενίσχυση, με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, για την Aegean προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Η επιχορήγηση στην εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» προορίζεται για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη από την πανδημία. Το ποσό που θα λάβει η Aegean ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ και βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το οικονομικό έτος 2021.

    Όπως τονίζει η διάταξη, «η καταβολή της ενίσχυσης προς την εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» γίνεται με την αίρεση ότι η εταιρεία έχει προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αντλώντας κεφάλαια 60 εκατ. ευρώ και έχει αρμοδίως πιστοποιηθεί η πλήρης και εξολοκλήρου καταβολή του συνολικού ποσού της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου».

    Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την καταβολή της ενίσχυσης  εκδίδονται και παραδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο χωρίς επιβάρυνση, ελεύθερα μεταβιβάσιμοι τίτλοι παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών εκδόσεως της εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.». Οι εν λόγω τίτλοι αντιπροσωπεύουν δικαίωμα απόκτησης αριθμού μετοχών που αντιστοιχεί σε ποσοστό 11,5%.

    Η τιμή άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων ισούται με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Ο κάτοχος των τίτλων δύναται να δηλώσει την πρόθεσή του για άσκηση των δικαιωμάτων κτήσης από τη λήξη του δευτέρου έτους που έπεται της ημερομηνίας εκταμίευσης της ενίσχυσης από την εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» και εφεξής.

    Εντός 60 ημερών από την ημερομηνία της δήλωσης πρόθεσης άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης, η εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» δύναται να ασκήσει με δήλωσή της το δικαίωμα προαίρεσης και να αποκτήσει τους τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών στην αγοραία αξία τους.

    Η αγοραία αξία ισούται με την τυχόν θετική διαφορά μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με τον όγκο συναλλαγών χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» κατά τις τελευταίες 60 ημέρες διαπραγμάτευσης, που προηγούνται της ημερομηνίας δήλωσης πρόθεσης άσκησης των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών και της τιμής άσκησης.

    Εάν η «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» δεν ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών εντός της ανωτέρω προθεσμίας, τότε ο κάτοχός τους ασκεί το δικαίωμα κτήσης μετοχών σύμφωνα με τους όρους των τίτλων.

    Σε περίπτωση που ο κάτοχος των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών είναι το Ελληνικό Δημόσιο, πριν την άσκηση απαιτείται η προηγούμενη κοινοποίηση και έγκριση της πράξης άσκησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση πρόθεσης άσκησης, καθώς και η άσκηση πρέπει να λάβουν χώρα μέχρι τη λήξη του 5ου έτους που έπεται της ημερομηνίας εκταμίευσης της οικονομικής ενίσχυσης στην εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.».

    Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) μπορεί να ανατίθεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) η υλοποίηση της άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης μετοχών και να καθορίζονται τυχόν ειδικότερες προϋποθέσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο «σκούπα» για τα μέτρα της πανδημίας

    Στη Βουλή το «κούρεμα» των ενοικίων Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ