• Business

    Bild: Η Ελλάδα έχει σχέδιο για να δεχτεί τουρίστες – Υπάρχει ελπίδα για διακοπές το καλοκαίρι


    Η ταξιδιωτική απαγόρευση στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει. Τουλάχιστον μέχρι τις 14 Ιουνίου τα αεροδρόμια είναι κλειστά, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο παράτασης, γεγονός που θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

    Παρά τους περιορισμούς, ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Χάρης Θεοχάρης, έχει αναπτύξει συγκεκριμένες ιδέες για το πώς θα μπορούσαν οι τουρίστες να προτιμήσουν την Ελλάδα και μάλιστα να κάνουν το βήμα και να έρθουν παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί. «Έχουμε ένα σχέδιο για την υποστήριξη του ελληνικού τουρισμού. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς υγείας», δήλωσε ο Θεοχάρης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Bild.

    Όπως παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα, το σχέδιο προβλέπει τη σύνταξη πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία, μαρίνες, σκάφη αναψυχής, ταξιδιωτικά λεωφορεία και αεροπλάνα. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγχονται συνεπώς για κορονοϊό. Ο υπουργός θεωρεί ότι μέτρα σαν και αυτά θα είναι ρεαλιστικό να εφαρμοστούν. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες μένει ακόμη να συζητηθούν.

    Ο υπουργός Τουρισμού βασίζεται στη διεθνή συνεργασία. Διπλωματικά μέτρα θα εξασφαλίσουν την υποστήριξη άλλων χωρών. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί τουρίστες, εάν όμως η γερμανική, η ρωσική ή η αμερικανική κυβέρνηση βάλουν σε καραντίνα εκείνους που επιστρέφουν από την Ελλάδα, αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη συνέχιση του τουρισμού. Γι’ αυτό και θα πρέπει να συναφθούν εκ των προτέρων διμερείς συμφωνίες με τις εκάστοτε χώρες, σύμφωνα με τη Bild.

    Ένα άλλο κεντρικό σημείο είναι να είναι κυβερνητικές επιχορηγήσεις. Τα ελληνικά υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θέλουν να διαθέσουν συγκεκριμένα και οικονομικά πακέτα για την εφαρμογή της τουριστικής στρατηγικής, αυτή την εβδομάδα.

    Το σχέδιο είναι το εξής:

    Η κυβέρνηση πληρώνει εν μέρει τους μισθούς για υπαλλήλους της τουριστικής βιομηχανίας. Επιπλέον, σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους δήμους, μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες θα μπορούσαν τότε να καταβάλουν μόνο μειωμένα τέλη για χρήση στο δρόμο στις εξωτερικές τους περιοχές. Επιπλέον, τα χρήματα θα μπορούσαν να εισέλθουν απευθείας στη χρηματοδότηση των ολοκληρωμένων ελέγχων για κορονοϊό στους τουρίστες.

    Προβλέπεται επίσης μια διαφημιστική εκστρατεία για την προσέλκυση τουριστών. Θα πρέπει να είναι έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες. Το ειδικό χαρακτηριστικό: Αντί να υπογραμμίζει τα κλασικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως καλό φαγητό και γαλαζοπράσινα νερά, το επίκεντρο αυτής της εκστρατείας θα είναι η ασφάλεια και η λειτουργική διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.

    Στην πραγματικότητα, μέχρι σήμερα υπήρχαν σχετικά λίγα κρούσματα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, υπάρχουν 2.663 κρούσματα και 147 θάνατοι, που σχετίζονται με τον Covid-19. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η τουριστική εκστρατεία φτάνει και στην ομάδα-στόχο, το ελληνικό τουριστικό σχέδιο προβλέπει την εντατικοποίηση των επαφών με διεθνή μέσα ενημέρωσης και ταξιδιωτικούς πράκτορες. Για παράδειγμα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρχικές συνομιλίες με τον ταξιδιωτικό πράκτορα TUI.

    Και δεν είναι μόνο αυτό. Έχει ήδη καθοριστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης για το άνοιγμα της Ελλάδας στον ξένο τουρισμό. «Θα ανοίξουμε τον τουρισμό στο εξωτερικό την 1η Ιουλίου», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Λέγεται επίσης ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, έως τις 15 Μαΐου, αναφέρει η Bild.



    ΣΧΟΛΙΑ