• Business

    Στη Γερμανία Έλληνες εφοριακοί για… μαθήματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής

    • NewsRoom


    Η περίφημη λίστα Μπόργιανς που έφτασε τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης στις 24 Νοεμβρίου, από τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, εκτός από τις πληροφορίες που παρέχει στο κράτος σχετικά με τους 10.588 Έλληνες καταθέτες στην ελβετική UBS, άνοιξε τον δρόμο για μία ευρύτερη επιχείρηση πάταξης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

    Με την άφιξη του Νόρμπερτ Βάλτερ -Μπόργιανς στην Αθήνα το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η συμφωνία σύμφωνα με την οποία ομάδα επιλεγμένων Ελλήνων εφοριακών θα σταλούν στην Γερμανία, για εντατικά σεμινάρια επιμόρφωσης από εξειδικευμένους στα θέματα της υψηλής φοροδιαφυγής συναδέλφων τους και συγκεκριμένα για να παρακολουθήσουν σεμινάριο τεχνογνωσίας στις τεχνικές που επέτρεψαν στο γερμανικό κρατίδιο να εισπράξει περί τα 2 δισ. ευρώ, από 120.000 Γερμανούς καταθέτες στην Ελβετία. Η συγκεκριμένη συμφωνία οριστικοποιήθηκε πριν από πέντε μήνες από τον γενικό γραμματέα διαφθοράς κ. Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος είχε μεταβεί για αυτό τον λόγο στην Γερμανία.

    Γιώργος Βασιλειάδης. Ετών 39. Γενικός γραμματέας Διαφθοράς
    Γιώργος Βασιλειάδης. Ετών 39. Γενικός γραμματέας Διαφθοράς

    Η παροχή βοήθειας αφορά σε πρώτη φάση στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων αλλά και της αποδοτικότητας των δικαστικών και διωκτικών αρχών. Επιπλέον θα δώσουν παροχή τεχνικής βοήθειας για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα ενώ θα προσκληθούν στη Γερμανία Έλληνες ειδικοί επί των φόρων ώστε να εκπαιδευτούν στα δικά τους συστήματα.

    Για το σκοπό αυτό έρχεται στην Αθήνα ο ίδιος ο κύριος Νόρμπερτ Βάλτερ -Μπόργιανς, από τον οποίο έλαβε το όνομά της και η νέα λίστα της UBS. Θα συνοδεύεται από επιτελείς του υπουργείου του, με τους οποίους μεθόδευσε και πέτυχε την αποκάλυψη των στοιχείων και των καταθέσεων πελατών της ελβετικής τράπεζας UBS.

    Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με τις υπογραφές των Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη και Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, οι οποίοι δήλωσαν αμέσως πως θα δεχθούν ευχαρίστως την συνεργασία μεταξύ του γερμανικού κρατιδίου και της Ελλάδας στο επίπεδο της μεταφοράς τεχνογνωσίας στα θέματα φοροδιαφυγείς. Μάλιστα το σεμινάριο θα χρηματοδοτηθεί από τους Γερμανούς όσον αφορά την διαμονή και την διατροφή των Ελλήνων απεσταλμένων.

    Η ομάδα θα έχει ως μέλη συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, στελέχη της ΓΓΔΕ, της ΓΓ Διαφθοράς και άλλων συναρμοδίων υπηρεσιών.



    ΣΧΟΛΙΑ