• Business

    Apple και Alphabet σε συνομιλίες για χρήση του Gemini στα iΡhone

    • Bloomberg
    CEO της Alphabet, Σουντάρ Πιτσάι και Tim Cook, CEO Apple

    CEO της Alphabet, Σουντάρ Πιτσάι και Tim Cook, CEO Apple


    Σε συνομιλίες με την Alphabet βρίσκεται η Apple για τη χρήση της μηχανής τεχνητής νοημοσύνης της Google στο iPhone, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Apple επιθυμεί μία συμφωνία που θα της επιτρέπει να ενσωματώνει τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης του Gemini μέσα στο iPhone, ενώ όπως αναφέρεται, οι όροι ή η επωνυμία της νέας αυτής εφαρμογής δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί.

    Ο στόχος είναι το Gemini να ενισχύσει ορισμένα νέα features στο λογισμικό τoυ iPhone, το οποίο θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά.

    Σημειώνεται ότι η Apple υπολογίζεται ότι θα λανσάρει το iOS 18 – το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημά της – στο Worldwide Developer’s Conference τον Ιούνιο.

    Πρόσφατα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο τεχνολογικός κολοσσός είχε συζητήσεις και με την OpenΑΙ, την εταιρία πίσω από το ChatGPT, και πάλι σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης.

    Σημειώνεται ότι οι εταιρείες έχουν μια πολυετή συνεργασία που καθιστά την Google την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού Safari της Apple και μια σύνδεση genAI μπορεί να βοηθήσει την Alphabet να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ότι υπηρεσίες όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να απειλήσουν την κυριαρχία της αναζήτησης.

    Για χρόνια, η Google καταβάλλει στην Apple δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, προκειμένου να κάνει τη μηχανή αναζήτησής της την προεπιλεγμένη επιλογή στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού Safari στο iPhone και σε άλλες συσκευές.

    Υπενθυμίζεται ότι η Google συνεργάστηκε τον Ιανουάριο με την αντίπαλη Samsung της Apple για να αναπτύξει την τεχνολογία genAI στη σειρά smartphone της νοτιοκορεατικής εταιρείας Galaxy S24, ως μέρος των προσπαθειών της να ενισχύσει τη χρήση του Gemini μετά από κάποια λάθη κατά την κυκλοφορία του.

    Παράλληλα, από τις αρχές του περασμένου έτους, η Apple δοκιμάζει το δικό της μοντέλο AI με την κωδική ονομασία Ajax.

    Δοκιμάζει επίσης ένα βασικό chatbot που ονομάζεται Apple GPT.

    Η τεχνολογία της παραμένει κατώτερη από τα εργαλεία της Google και άλλων αντιπάλων, σύμφωνα με αναλυτές, καθιστώντας μια συνεργασία, την καλύτερη επιλογή.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία επενδύει “σημαντικά” στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και θα αποκαλύψει περισσότερα για τα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αργότερα φέτος.

    Πέρυσι, ο Κουκ δήλωσε ότι χρησιμοποιεί προσωπικά το ChatGPT του OpenAI, ωστόσο ανέφερε ότι “υπήρχαν ορισμένα ζητήματα που θα έπρεπε να διευθετηθούν”.

    Υποσχέθηκε ότι οι νέες δυνατότητες AI θα έρθουν στις πλατφόρμες της Apple “πολύ προσεκτικά”.

    Οι υπό συζήτηση δυνατότητες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης θεωρητικά θα ενσωματωθούν στο Siri και σε άλλες εφαρμογές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg.

    Παρόλα αυτά, μια συνεργασία μεταξύ των δύο γιγάντων της Silicon Valley πιθανότατα να τραβήξει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών.

    Η τρέχουσα συμφωνία της Google με την Apple, βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια, λόγω αγωγής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο έκανε λόγο για  “πάγωμα του ανταγωνισμού”.

    Την υπεράσπιση της εταιρείας του απέναντι στις κατηγορίες της αμερικανικής κυβέρνησης για την κυρίαρχη θέση του Google Search ως μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο επιχείρησε την Διευθύνων Σύμβουλος της Alphabet, Sundar Pichai, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας τον Οκτώβριο, στη δίκη που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ.

    Οι μετοχές της Alphabet σημείωναν άνοδο 4,44% σήμερα Τρίτη στις 13: 17 ώρα Ελλάδος ενώ της Apple σημείωνε άνοδο 0,6%.

    Διαβάστε επίσης: 

    Apple: Διακανονισμός ύψους $490 εκατ. μετά τα σχόλια του Κουκ για τις πωλήσεις του iPhone στην Κίνα

    Έλον Μασκ: Γιατί εκτός από την Google ανοίγει «πόλεμο» και με την OpenAI

    Apple: Νέα δυνατότητα λήψης εφαρμογών απευθείας από ιστότοπους στην ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ