• Business

    Apple: Νέα δυνατότητα λήψης εφαρμογών απευθείας από ιστότοπους στην ΕΕ

    Τιμ Κουκ, CEO Apple

    Τιμ Κουκ, CEO της Apple


    Να συμμορφωθεί με τον νέο ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), αναγκάζεται η Apple, μετά από την επιβολή του προστίμου μαμούθ 2 δισ. δολαρίων, που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση αντιμονοπωλιακών κανόνων και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην διανομή εφαρμογών streaming μουσικής.

    Έτσι, από την άνοιξη, οι δημιουργοί λογισμικού θα μπορούν να παρακάμπτουν το App Store και να διαθέτουν τις εφαρμογές τους απευθείας από τους δικτυακούς τόπους τους.

    Πολύ σύντομα λοιπόν, θα μπορούμε να κατεβάζουμε εφαρμογές απευθείας από το website του developer χωρίς να παρεμβάλλονται app stores.

    Σημειώνεται ότι ο κανονισμός της ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα υποχρεώνει την Apple να εξαιρούνται από το δικό της σύστημα πληρωμών, το οποίο χρεώνει προμήθεια 30% επί των εσόδων.

    Εναλλακτικά καταστήματα

    Επιπλέον, η εταιρεία είναι επίσης υποχρεωμένη να επιτρέψει εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών στο iPhone και το iPad.

    Η Epic Games για παράδειγμα, δημιουργός του δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnite, θα προσφέρει τώρα τα προϊόντα της από το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα.

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε εμπλακεί σε μια τεράστια δικαστική διαμάχη με την Apple, επομένως αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για την εταιρεία.

     «Προσφέρουμε μεγαλύτερη ευελιξία στους δημιουργούς λογισμικού που διανέμουν app στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου τρόπου διανομής εφαρμογών απευθείας από τον δικτυακό τόπο του δημιουργού», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Apple.

    «Η Apple θα προσφέρει στους εξουσιοδοτημένους δημιουργούς πρόσβαση σε API (Application Programming Interface) που επιτρέπουν τη διανομή των εφαρμογών τους από το web, την ενσωμάτωση με τη λειτουργικότητα συστήματος, τη δημιουργία και αποκατάσταση εφεδρικών αντιγράφων των εφαρμογών και άλλα», συνεχίζει.

    Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Apple παραβιάζει τον κανονισμό, η εταιρεία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών.

    Διαβάστε επίσης: 

    Apple: Βουτιά 24% στις πωλήσεις iPhone στην Κίνα – Σκληρή «μάχη» με την Huawei



    ΣΧΟΛΙΑ