• Business

    Δίκη για το Google Search: Ο επικεφαλής της Alphabet κατέθεσε στη δίκη για την συμφωνία δισεκατομμυρίων με την Apple

    Sundar Pichai, CEO Google

    Sundar Pichai, CEO Google


    Την υπεράσπιση της εταιρείας του απέναντι στις κατηγορίες της αμερικανικής κυβέρνησης για την κυρίαρχη θέση του Google Search ως μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο επιχείρησε την  Διευθύνων Σύμβουλος της Alphabet, Sundar Pichai, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας τη Δευτέρα στη δίκη που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ.

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η Alphabet προσπαθεί να «πνίξει» πιθανούς ανταγωνιστές της όπως η Microsoft και η DuckDuckGο,  οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τις δικές τους μηχανές αναζήτησης, πληρώνοντας έως και 26 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 προκειμένου το Google Search να υπάρχει ως η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και άλλες συσκευές. Εταιρείες όπως η Apple, μάλιστα, επέλεξε να μην δημιουργήσει τη δική της μηχανή αναζήτησης ή να δώσει προτεραιότητα σε άλλες επιλογές λόγω της επικερδούς συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει με την Google, υποστήριξε η αμερικανική κυβέρνηση.

    Παρά το γεγονός ότι κατέχει περίπου το 90% της αγοράς για αναζήτηση, η Google προσπάθησε να δείξει κατά τη διάρκεια της δίκης πως όλο και περισσότερο οι χρήστες χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους για να αναζητήσουν πληροφορίες, όπως αντικείμενα για αγορά στο TikTok ή στο Amazon.com Inc. ή ταξιδιωτικές συμβουλές στην Expedia Group Inc.

    Στην πρώτη του εμφάνιση στη δίκη, ο Pichai ανέφερε ότι όταν επαναδιαπραγματεύτηκε το μακροχρόνιο συμβόλαιο της Google με την Apple το 2016, ήθελε να βεβαιωθεί ότι η προεπιλογή θα «διατηρηθεί» όπως συνέβαινε εδώ και χρόνια. Ανησυχούσε ότι η Apple θα μπορούσε διαφορετικά να αρχίσει να στέλνει ερωτήματα από το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Safari στην Amazon ή σε άλλους, αντί να δρομολογεί το ερώτημα μέσω της αναζήτησης Google.

    Ένα email από το 2018, που γράφτηκε πριν από μια συνάντηση μεταξύ του Pichai και του διευθύνοντος συμβούλου της Apple, Tim Cook και παρουσιάστηκε στη δίκη, έδειξε ότι η Google ανησυχούσε για τον «κανιβαλισμό ερωτημάτων» της Apple.

    Η προεπιλεγμένη συμφωνία της Apple με την Google είναι μακράν η πιο σημαντική λόγω του μεριδίου αγοράς που απολαμβάνει το iPhone. Το ακριβές ποσό της συμφωνίας δεν είναι γνωστό δημόσια, αν και το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δηλώσει προηγουμένως η Google πληρώνει στην Apple μεταξύ 4 και 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Το 2016, ο Pichai ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Google με την Apple και βοήθησε στη σύναψη της συνεργασίας τους, η οποία περιελάμβανε μια διάταξη ότι οι δύο θα «υποστηρίξουν και θα υπερασπίζονταν» τη συμφωνία έναντι του αντιμονοπωλιακού ελέγχου, κατέθεσε κορυφαίο στέλεχος της Apple στη δίκη.

    «Πληρώνουμε ένα μέρος των χρημάτων μας με βάση την αξία που βλέπουμε», είπε ο Pichai, συμπεριλαμβανομένης της «βελτιωμένης προώθησης της αναζήτησης Google».

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι η Google γνωρίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αλλάζουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις τους ακόμα κι αν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές. Νωρίτερα στη δίκη, ο επικεφαλής νομικός της Google, John Schmidtlein, δήλωσε ότι οι προεπιλεγμένες συμφωνίες της εταιρείας βασίζονται αυστηρά στην αξία και ότι οι χρήστες μπορούν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις τους και να επιλέξουν άλλη μηχανή αναζήτησης σε «λίγα δευτερόλεπτα».

    Ο Pichai υποστήριξε ότι η Google κατασκεύασε το πρόγραμμα περιήγησης Chrome και το λειτουργικό σύστημα Android smartphone για να βοηθήσει τους καταναλωτές να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στον Ιστό — και να χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας «πιο απρόσκοπτα». Το Android «βοήθησε στο να έρθουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στο διαδίκτυο», ανέφερε.

    Η Google συνειδητοποίησε ότι «όσο καλύτερη γινόταν την εμπειρία στον ιστό, τόσο περισσότερο θα τον χρησιμοποιούσαν. Θα έψαχναν περισσότερο», εξήγησε.

    Ο 51χρονος Διευθύνων Σύμβουλος, Sundar Pichai,  ανέφερε ότι η Google επιτρέπει σε άλλες εταιρείες να χρησιμοποιούν δωρεάν την υποκείμενη τεχνολογία για το πρόγραμμα περιήγησης Chrome και το Android. Το πρόγραμμα περιήγησης Edge της Microsoft βασίζεται στην τεχνολογία της Google και εκατοντάδες προϊόντα χρησιμοποιούν Android, από τηλέφωνα έως υπολογιστές έως εξοπλισμό γυμναστικής, είπε.

    Η κυβέρνηση έχει διερευνήσει σε προηγούμενους μάρτυρες γιατί η Google, με το σημαντικό της προβάδισμα στο μερίδιο αγοράς, πρέπει να πληρώσει στην Apple και σε άλλους δισεκατομμύρια δολάρια για την κατάσταση προεπιλογής, εάν το προϊόν της είναι τόσο καλό που οι άνθρωποι θα το επέλεγαν από άλλες προσφορές ούτως ή άλλως. Η απάντηση, έχει προτείνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, είναι ότι η Google χρησιμοποίησε την πρωταρχική της θέση για να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από τους διαφημιστές — συχνά κάνοντας αδιαφανείς αλλαγές στους κανόνες που ελέγχουν τις δημοπρασίες διαφημίσεων στις οποίες συμμετέχουν οι εταιρείες.

    Σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποκαλύφθηκαν ως μέρος της υπόθεσης της κυβέρνησης μέχρι στιγμής, ο Pichai φάνηκε ότι εξέφρασε την ανησυχία του να καταστήσει την Google ως προεπιλογή και προτιμούσε να προσφέρει μια επιλογή . Το 2007, ο Pichai έγραψε σε εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε συναδέλφους ότι η αποκλειστική συμφωνία της Google με την Apple είχε κακή “οπτική” και ότι θα έπρεπε να ενθαρρύνουν την Apple να προσφέρει το Yahoo ως επιλογή σε ένα αναπτυσσόμενο μενού. «Δεν νομίζω ότι είναι καλή εμπειρία χρήστη ούτε η οπτική είναι εξαιρετική για να είμαστε ο μόνος πάροχος στο πρόγραμμα περιήγησης», έγραψε.

    Ο δικαστής Amit Mehta δεν αναμένεται να εκδώσει απόφαση μέχρι το επόμενο έτος και οποιαδήποτε επίλυση της υπόθεσης είναι πιθανό να απέχει χρόνια. Θα υπάρξουν προσφυγές και μια πιθανή δεύτερη δίκη για να θεμελιωθεί ένδικο μέσο εάν κερδίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Διαβάστε επίσης

    Alphabet: Άνοδος εσόδων 11% στο τρίμηνο στα 76,69 δισ. δολάρια

    Google: Ετοιμάζεται ειδικό ταμείο επιχειρηματικότητας για εταιρείες AI



    ΣΧΟΛΙΑ