• Business

    Απόστολος Βακάκης: Το χρηματιστηριακό «θαύμα» με τη Jumbo και οι αποδόσεις που φτάνουν στο…9.641%

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Απόστολος Βακάκης, Ιδιοκτήτης της Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Ιδιοκτήτης της Jumbo


    Ο Απόστολος Βακάκης διαρκώς μεμψιμοιρεί. Επί σειρά ετών  χτυπάει επίμονα σε κάθε ευκαιρία τα σήμαντρα του κινδύνου. Για επερχόμενες «τέλειες καταιγίδες» αλλά και για μια σειρά από δυσοίωνα σημάδια στον οικονομικό ουρανό, που οφείλουν να διακρίνουν όσοι «δεν ζουν με ψευδαισθήσεις», όπως ό ίδιος λέει.

    Τουλάχιστον έως τώρα οι «προφητείες» Βακάκη μένουν μόνο σε φαντασιακό επίπεδο. Ο…Αρμαγεδδών δεν έχει έρθει και η Jumbo, εν αντιθέσει με την πεσιμιστική ρητορική του διοικητικού και μετοχικού της ηγέτη, διαγράφει μια εξόχως λαμπρή πορεία. Μέχρι του σημείου να συνιστά πλέον ένα    χρηματιστηριακό «θαύμα». Και επιχειρηματικό συγχρόνως. Διότι στα περίπου 25,5 χρόνια παρουσίας στο «ναό» του χρήματος, η αγοραία αξία της εταιρείας του αλεξανδρινής καταγωγής  sui generis επιχειρηματία έχει μεγαλώσει κατά… 191 φορές. Απίστευτο μέν, αλλά απολύτως αληθινό.

    Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι αποδόσεις για τους επενδυτές που έχουν κλείσει τ’ αυτιά τους και δεν ακούνε τις…σειρήνες του Απόστολου Βακάκη, φτάνουν στο εκτυφλωτικό 9.6415 %. Συνυπολογίζοντας τις υπεραξίες από την τηλαυγή άνοδο των τιμών και τα παχυλά διανεμηθέντα μερίσματα.

    Πρόκειται μετά βεβαιότητας για μια δέσμη εξελίξεων που αποτελούν το ακραίο ποθούμενο για τον οποιονδήποτε κινείται στη χρηματιστηριακή αγορά. Με τη Jumbo να εκφράζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα θέλγητρα του «λαϊκού καπιταλισμού» . Ενώ το συναρπαστικό της Success Story θα μπορούσε άνετα να γίνει μάθημα διδαχής στα χρηματοοικονομικά.

    Ήταν Ιούνιος του 1997, όταν σε ηλικία 43 ετών τότε, ο επιδέξιος Απόστολος, στον οποίον και οφείλονται όλες αυτές οι θαυμαστές επιδόσεις, αποφάσισε να βάλει στο χρηματιστήριο τη Jumbo. Tο αρχικό όνομα της οποίας ήταν Baybyland και ακόμα μέχρι σήμερα ο κωδικός διαπραγμάτευσης είναι « Μπέλα».

    Για την είσοδο στο χρηματιστήριο χρησιμοποιήθηκε η μικρή πόρτα της Παράλληλης Αγοράς, που έδινε τέτοιες δυνατότητες, με ελαστικότερες προϋποθέσεις, στις μικρότερες εταιρείες. Οι νέες μετοχές παραχωρήθηκαν έναντι 850 δραχμών η μία, που αντιστοιχούν σε 2,4945 ευρώ. Τότε ο κατώτατος μισθός ήταν 137.000 δραχμές ή 402 σημερινά ευρώ.

    Ξεκίνησε από τα 14,9 εκατ και είναι τώρα στα 2,8 δισ. ευρώ

    Από τη δημόσια εγγραφή αντλήθηκαν εν συνόλω περί τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ η αποτίμηση της εταιρείας κατά την εισαγωγή της ήταν στα 14,967 εκατ. ευρώ όλα κι όλα.

    Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της Jumbo βρίσκεται στα 2,857 δισ. ευρώ. Με συνέπεια η εταιρεία να κατατάσσεται στην 8η θέση της κλίμακας των κεφαλαιοποιήσεων. Αφήνοντας πίσω της άλλα ηχηρά ονόματα, όπως αυτά της Alpha Bank, της Motor Oil, της τράπεζας Πειραιώς και της Helleniq Energy όπως αποκαλούνται πλέον τα ΕΛ.ΠΕ.

    Στην πορεία των χρόνων η Jumbo προχώρησε σε κεφαλαιακές αυξήσεις συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 57% αφορούσε τη σταδιακή μετατροπή σε μετοχές ενός ομολογιακού δανείου. Οι πυκνές εταιρικές μεταβολές μέσω και της διαδοχικής παροχής δωρεάν μετοχών, έχουν την τιμή εισαγωγής από την ιστορική των 2,4945 ευρώ στην αναπροσαρμοσμένη των 0,1675 ευρώ…

    Το σπουδαίο όμως είναι ότι ο Jumbo κατάφερε να αναπτυχθεί καλπάζοντας και να γίνει μια «βιομηχανία της χαράς» όπως αποκαλείται τώρα. Πολλαπλασίασε τα καταστήματά της εντός και εκτός συνόρων, ενίσχυσε την «παλέτα» των πωλούμενων προϊόντων, επινόησε ένα δικό της, αποτελεσματικό σύστημα εισαγωγών από την Κίνα και σχετικά πρόσφατα από την Τουρκία, ακολούθησε μια τιμολογιακή πολιτική φιλική προς τον καταναλωτή και με στιβαρά περιθώρια κέρδους, αναβαθμίζοντας έτσι ολοένα και περισσότερο την επιχειρηματική της εμβέλεια. Γεγονός που μετουσιώνεται σε ιδιαίτερα αξιόλογους ρυθμούς καθαρής κερδοφορίας.  Ακόμη και μεσούσης της πολυετούς και πολύπλευρης κρίσης που σάρωσε τη χώρα, αλλά και κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας, όπως και των πολλαπλών επιπτώσεων που κληροδότησε η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

    Αν και μονίμως γκρινιάρης, αλλά και σταθερός «μάντης επερχόμενων δεινών», ο Απόστολος Βακάκης κατάφερε να βγει νικητής. Θαρρείς και τα δυσοίωνα προγνωστικά του τα κάνει για γούρι…

    Η ψυχολογική διαχείρηση του αδιανόητου 

    Δεν ήταν βέβαια καθόλου εύκολος ο δρόμος που ίδιος χάραξε για την επιτυχία. Είχε επιχειρηματικές, αλλά και βαθύτατα προσωπικές δυσκολίες. Ίσως ανυπέρβλητες για κάποιον άλλον, αφού αντιμετώπισε την άφατη οδύνη για τον χαμό του γιού του, τέτοιες μέρες πριν από έξι χρόνια. Όταν η Porsche που οδηγούσε ο νεαρός Γιώργος θέρισε σαν δρεπανηφόρο τη δική του και άλλες τρείς ζωές.

    «Ο Θεός μας ζητά να διαχειριστούμε το αδιανόητο και να ζήσουμε με το αφόρητο» ήταν η δήλωση Βακάκη, που ως εσωτερική άμυνα απέναντι στην ψυχολογική συντριβή επέλεξε να αφιερωθεί στην εργασιοθεραπεία.

    Κρατώντας γερά το τιμόνι της Jumbo συνέχισε να την οδηγεί σε πορεία ανόδου, συνδυαστικά και με τη συσσώρευση μετρητών. Τα οποία κινούνται πλέον στα επίπεδα των 751,8 εκατ. ευρώ, που ό ίδιος τα θεωρεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας για όταν έρθουν τα δύσκολα». Που σχεδόν πεισματικά επιμένει να τα βλέπει μπροστά του…

    Όπως και να ‘χει η μετοχή της Jumbo βρέθηκε χθες να κλείνει, σε μια αρνητική μέρα για την αγορά, στα 21 ευρώ. Τιμή όμως που είναι 31,4% πιο πάνω από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς. Και σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος των 21,60 ευρώ, που είχε κατακτηθεί προχθές.

    Οι εκτιμήσεις της εταιρείας λένε ότι στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν στην περιοχή των 270-275 εκατ. ευρώ. Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Jumbo, ακόμη και μετά από το ισχυρό ράλι ανόδου να αντιστοιχεί σε 10,4 φορές τα κέρδη της. Όταν, ομοειδείς επιχειρήσεις, κυρίως στην Αμερική, διαπραγματεύονται με διπλάσιο αριθμοδείκτη p/e (λόγος τιμής ώς προς τα κέρδη).

    Αγοράζουν αμερικανικά χαρτοφυλάκια

    Κατά πληροφορίες τα πέραν του Ατλαντικού χαρτοφυλάκια είναι εκείνα που κατά βάση με τις τοποθετήσεις τους, ποδηγετούν την άνοδο της μετοχής. Το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον τεκμαίρεται και τον συναλλακτικό τζίρο, που από την αρχή της εφετινής χρονιάς «τρέχει» με…4,88 εκατ. ευρώ ανά ημέρα, κατά μέσο όρο. Αυξημένη κατά 61,5% σε σύγκριση με τα συναλλακτικά δεδομένα της περσινής χρονιάς.

    Πόλος έλξης γίνεται η μετοχή και για την μερισματική της απόδοση. Καθώς η επικείμενη διανομή των 1,155 ευρώ ανά μετοχή πρό φόρου, αντιστοιχεί σε απόδοση 5,5% επί της τρέχουσας τιμής. Την οποία η Eurobank χρηματιστηριακή την «βλέπει» 21,9% ψηλότερα, καθώς δίνει τιμή στόχο στα 25,6 ευρώ…

    Σε ολόκληρη τη χρηματιστηριακή διαδρομή της η Jumbo έχει δώσει μερίσματα ( μαζί με αυτό που θα καταβληθεί σε λίγες μέρες) συνολικού ύψους 1,05 δις ευρώ. Εξαιρουμένης της φορολογίας που εφαρμόζεται από το 2009, οι καθαρές χρηματικές διανομές στις οποίες περιλαμβάνονται και δύο επιστροφές κεφαλαίου, ανέρχονται σε 981,5 εκατ. ευρώ. Πρακτικά περισσότερα, αφού επί της ουσίας μόνο οι ιδιώτες Έλληνες επενδυτές πληρώνουν τα φορολογικά κόστη.

    Όλα αυτά για την εταιρεία του Απόστολου Βακάκη που ξεπέρασε για πρώτη φορά  τα 100 εκατ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία, στις 21 Μαίου του 1999. Στο απόγειό της σε εκείνη τη χρονιά της «μεγάλης φούσκας» έφτασε να αποτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ στις 15 Σεπτεμβρίου. Ακολούθησε η… αποσυμπίεση, αλλά στις 5 Ιανουαρίου του 2006 η Jumbo ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ και στις 22 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους πήγε πάνω από το ένα δίς ευρώ. Το ««φράγμα» της κεφαλαιοποίησης των 2 δις το έσπασε στις 13 Δεκεμβρίου του 2016…

    Πώς τα 5.613 ευρώ έχουν γίνει…546.775

    Εάν ένας επενδυτής είχε αγοράσει 1.000 μετοχές της Jumbo στη δημόσια εγγραφή του 1997 θα χρειαζόταν 2.494,5 ευρώ. Αν έμενε πιστός στην εταιρεία θα χρειαζόταν να βάλει άλλες δύο φορές το χέρι στην τσέπη για να συμμετάσχει στις μεταγενέστερες κεφαλαιακές αυξήσεις. Με τις συνολικές τοποθετήσεις του να ανέρχονται στα 5.613, μαζί και με την αρχική καταβολή όταν η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο.

    Ο επενδυτής αυτός, λαμβάνοντας και τις διαδοχικές δωρεάν μετοχές θα είχε φτάσει να έχει από τον Μάρτιο του 2004 ( έως και τώρα) 19.075 μετοχές…

    Αυτό το χαρτοφυλάκιο για το οποίο ξοδεύτηκαν 5.613 ευρώ, τιμολογείται τώρα, με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, στα…400.575 ευρώ.

    Δεν είναι όμως μόνον αυτά. Αφού στην πορεία των χρόνων και με τον εκάστοτε διαμορφούμενο αριθμό των μετοχών, ο συγκεκριμένος επενδυτής έχει εισπράξει μερίσματα ( μαζί με αυτά που πρόκειται να πάρει) 146.200 ευρώ εν συνόλω… Καθαρά και μετά από φόρους.

    Ξεκίνησε να παίρνει μέρισμα που αρχικά ( το 1998) ήταν κάτι περισσότερο από 73 ευρώ ετησίως  και τώρα θα εισπράξει 20,9 χιλιάδες ευρώ…

    Συνυπολογίζοντας υπεραξίες και μερίσματα, η αξία του συγκεκριμένου  επενδυτικού χαρτοφυλακίου του διαχρονικά πιστού στην Jumbo ανέρχεται σε 546.775 ευρώ. Που σημαίνει συνολική απόδοση…9.641% σε σχέση με τα τοποθετημένα κεφάλαιά του. Σαν να τα έχει τοκίσει δηλαδή, λαμβάνοντας σταθερό, καθαρό επιτόκιο…378% ετησίως. Επί 25,5 χρόνια.

    Αν υπάρχει ένας τέτοιος επενδυτής ( ή και αρκετοί άλλοι) διόλου απίθανο, μάλλον θα πρέπει να γίνουν εικόνισμα…

    Διαβάστε επίσης

    Όταν έκλαψε ο Βακάκης: Από την ευτυχία στη δυστυχία, μια μέρα διαφορά – Το συγκλονιστικό δυστύχημα με την Porsche

    Απόστολος Βακάκης: Το δάκρυ, ο γιος του και το ηχηρό όχι σε αυτούς που θέλουν να τον αποσύρουν από τη διοίκηση του Jumbo

    Απ. Βακάκης (Jumbo): «Τα σκατ@σαμε ως χώρα – Από την ευτυχία στη δυστυχία, μια μέρα διαφορά»



    ΣΧΟΛΙΑ