• Business

    Απόστολος Βακάκης: Το δάκρυ, ο γιος του και το ηχηρό όχι σε αυτούς που θέλουν να τον αποσύρουν από τη διοίκηση του Jumbo

    • Άννα Διανά
    Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo


    Το ευρύχωρο γραφείο του Απόστολου Βακάκη στο πέτρινο κτίριο που στεγάζεται η διοίκηση του Jumbo έχει σχεδόν αδειάσει από μετόχους. Λίγο νωρίτερα έχουν δώσει το «πράσινο φως» για την καταβολή έκτακτου μερίσματος  για το 2023 μικτού ποσού 1,1550 ευρώ ανά μετοχή.

    Ο βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης του ομίλου, συνεχίζει να συνομιλεί με τους ελάχιστους μετόχους που έχουν μείνει πίσω και τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν  την έκτακτη γενική συνέλευση.

    Η εθνική τραγωδία των Τεμπών έρχεται και επανέρχεται στον λόγο του επιχειρηματία.

    Κατακεραυνώνει, εμμέσως και ευθέως κάποιες φορές, τη χώρα, το κράτος, το σύστημα. Για τις ριζικές αδυναμίες της χώρας. Για τους χειρισμούς αυτού του τραγικού συμβάντος. Για τις οικονομικές επιπτώσεις.

    Και πάνω από όλα για το γεγονός ότι τα «τρένα σταμάτησαν».

    «Αυτό που διάβασα ότι το τρένο θα σταματήσει έναν μήνα είναι κουφό.

    Αν πέσει ένα αεροπλάνο θα σταματήσουν οι αερομεταφορές; Δεν έχει λογική. Με ξεπερνάει».

    Η κριτική επίμονη, ο λόγος μη προφανής, για όλους όσοι δεν θυμούνται την τραγωδία που ο ίδιος και η οικογένειά του έζησε έξι χρόνια πριν.

    «Έχασα ένα παιδί. Την επόμενη ημέρα το πρωί ήμουν εδώ. Έχεις υποχρέωση στους άλλους» είπε καταφανώς συγκινημένος ο 69χρονος επιχειρηματίας.

    Υπενθυμίζεται οτι τον Φεβρουάριο του  2017  στην εθνική Αθηνών – Λαμίας, μια πόρσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα έπεσε πάνω σε ενα αυτοκινητο που επιβάτες ήταν μια μητέρα με το μωρό της.

    H Porsche ανήκε στον Γιώργο Βακάκη, γιο του Απόστολου.

     

    Για τις επιπτώσεις στην οικονομία

    Παραμένοντας στο θέμα της εθνικής τραγωδίας ο κ. Βακάκης, ο οποίος διακρίνεται όχι μόνο για τον χειμαρρώδη λόγο του αλλά και για το ό,τι εκφράζεται ωμά και χωρίς περιστροφές, χρησιμοποίησε μια χαρακτηριστική έκφραση για να περιγράψει την εικόνα.

    «Τα σκατ@σαμε».

     «Μια εβδομάδα πριν λέγαμε ότι θα είναι πολύ καλό το 2023 και τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει» συμπλήρωσε και εστίασε στο θέμα των χειρισμών από εδώ και πέρα τονίζοντας ότι όταν ο αέρας γυρίζει κόντρα εκεί φαίνεται η ποιότητα διαχείρισης των προβλημάτων.

    «Κάποιος που λέει θα αλλάξουμε τα προβλήματα κάνει μια ευχή» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

    «Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει μόνο με αισιόδοξες νότες και χωρίς από πίσω την ανάλογη υποδομή.

    Πρέπει να κάνουμε δημιουργική κατεδάφιση. Να κατεδαφίσουμε και να χτίσουμε ταυτόχρονα κάτι πιο δημιουργικό.  Η οικονομία είναι ψυχολογία.

    Δεν μπορεί κάποιος να επιμείνει ότι η οικονομία  δεν έχει επηρεαστεί. Το πόσο το ξέρουμε, το για πόσο δεν ξέρουμε».

    Πάντως όπως είπε «ενάντια στο αίσθημα ευφορίας η δική μου αίσθηση ότι θα αντικατασταθεί από μια αίσθηση απελπισίας γιατί τα νούμερα το 24 δεν θα πιάνονται.»

    Ιστορικό υψηλό για τη «βιομηχανία της χαράς»

    Πάντως, η Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,01% 28,06 η μετοχή της οποίας έκλεισε χθες στα 20,98 ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 31,29% από την αρχή της φετινής χρονιάς.

    Η αποτίμηση της εταιρείας στα 2,854 δις. ευρώ συνιστά ιστορικό υψηλό και η αποκαλούμενη «βιομηχανία της χαράς» βρίσκεται σήμερα στην 9η θέση της κλίμακας των κεφαλαιοποιήσεων των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών με τη χρηματιστηριακή αξία να ξεπερνά την αξία εταιρειών όπως η Motor Oil, η Τράπεζα Πειραιώς και τα ΕΛΠΕ.

    Το Jumbo έχει μια αποτίμηση που στην πράξη είναι τρεις φορές ο τζίρος της. Το ζητούμενο είναι να διατηρήσεις μια στρατηγική που θα δώσει αντίστοιχες αποδόσεις του Jumbo, είπε ο επικεφαλής της εταιρείας απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο spin off και τη δημιουργία μας εταιρείας με τα ακίνητα.

    Τα ακίνητα αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για την εταιρεία. Όπως ο ίδιος είπε ένα μέρος της επιτυχίας της Jumbo είναι ότι αγοράζει κτίρια. «Η κρίση έδωσε την ευκαιρία να αγοράζουμε.

    Έχουμε την ταμειακή δυνατότητα να το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

    Το 2022, συνολικά οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν +14,12% σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν σε 949 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023, ξεκίνησε δυναμικά με το πρώτο δίμηνο να καταγράφεται αύξηση πωλήσεων +40% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

    Η πρόβλεψη της διοίκησης είναι το 2023 να «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης 15%.

    «Με βάση τα τελευταία γεγονότα θα δυσκολευτούμε και σε αυτά τα νούμερα. Αν δεν είχαμε αυτά τα γεγονότα θα είχαμε μια άλλη Ελλάδα.

    Έχω μάθει να μην κατηγορώ κανέναν. Ο καταγγελτικός λόγος δεν φέρνει αύξηση παραγωγικότητας» είπε ο κ. Βακάκης.

    «Όχι» στο ενδεχόμενο αποχώρησης και εξαγοράς

    Δύο κατηγορηματικά «όχι» άκουσαν οι μέτοχοι χθες από τον επικεφαλής της εταιρείας.

    Το ένα αφορά το ενδεχόμενο εξαγορών από τη Jumbo και το δεύτερο για το αν θα αποχωρήσει από την εταιρεία ενδεχομένο το οποίο είχε αφήσει ανοιχτό και πάλι κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης των μετόχων το 2019.

    «Δεν σκοπεύω να αποσυρθώ.

    Πολλοί θα ήθελαν να με αποσύρουν αλλά δεν ξέρω τι να κάνω αν αποχωρήσω» είπε για να κλείσει το θέμα χαριτολογώντας ότι μπορεί να ανοίξω σουβλατζίδικο.

    Κάθετα αρνητικός εμφανίστηκε και στο ενδεχόμενο εξαγοράς.

    «Ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες είναι να ονειρεύεσαι εξαγορές. Δεν αγοράζεις προβλήματα είναι αρκετά αυτά που έχουμε.

    Βγαίνει από το κάδρο αυτό το ενδεχόμενο. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» είπε και πρόσθεσε ότι και «τζάμπα να μου έδιναν μια εταιρεία δεν θα την έπαιρνα. Θα έψαχνα να δω τι πρόβλημα υπάρχει».

    Δίνουμε αυξήσεις στους εργαζόμενους αλλά δεν το κάνουμε φωναχτά

    Ο κ. Βακάκης έχει τη φήμη του σκληρού εργοδότη. Ο ίδιος παραδέχεται ότι δεν δίνει στους εργαζόμενους παραπάνω από όσα μπορεί.

    Υποστηρίζει όμως ότι κινήσεις αναπροσαρμογής μισθών στον όμιλο έχουν γίνει και πέρυσι και το 2023.

    Ωστόσο, όπως λέει δεν θέλει να τα προβάλλει για αυτό οι κινήσεις αυτές γίνονται σιωπηλά. «Είναι αυτονόητο δικαίωμα του εργαζόμενου να πάρει αύξηση αλλά μην κάνεις κοινωνική προβολή με τα λεφτά των άλλων.

    Δίνουμε παραπάνω από αυτά που μπορούμε;

    Η απάντηση είναι όχι.

    Αλλά εμείς τα δίνουμε σιωπηλά και δεν τα δίνουμε φωναχτά», όπως είπε.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εξεύρεση εργαζομένων είπε ότι άμα δεν βρίσκουμε προσωπικό μεταφέρουμε δραστηριότητες στη Ρουμανία ενώ το αρχικό μοντέλο είναι ότι εδώ είναι η χώρα μας και πρέπει να την ενισχύσουμε.

    Αλλά πρέπει όλοι να συμπορεύονται κάτω από αυτόν τον τρόπο σκέψης. Ετσι, αν δεν βρίσκεις εργαζόμενους κάνεις μια αποθήκη στη Ρουμανία ή στη Βουλγαρία ή στην Κύπρο αντί να την κάνεις εδώ.

    Τόνισε δε ότι «όσοι  πολιτογραφήθηκαν Ελληνες, που ήταν καλοί εργαζόμενοι, μόλις πήραν την πολιτογράφηση την κοπάνησαν για άλλες χώρες και έχουμε μείνει εμείς με τον κατιμά».

    Μάλιστα έκανε αναφορά και στο έργο του Ελληνικού αμφισβητώντας εμμέσως το χρονοδιάγραμμα που έχει  τεθεί. Συγκεκριμένα, είπε «θα χτιστεί ένα σύγχρονο Μονακό στο Ελληνικό. Με τι θα το χτίσει;

    Με πλαστελίνη; Θέλει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, όπως έχτισαν στο Ντουμπάι για να δημιουργήσεις ένα έργο της τάξης των 50 δις. ευρώ. Αλλιώς θα πας με τον αραμπά»

    Τι δεν κάνει καλά η Κριστίν Λαγκάρντ

    Δεν έλειψαν οι αιχμές κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής από τον επικεφαλής του Jumbo. Εκτιμά ότι η αγορά θα αποπληθωριστεί, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν συνεχώς τα επιτόκια.

    «Η Ευρώπη ποδηγετείται διαφορετικά από τους πολιτικούς και έχει μια ελαστική στάση με λιγότερο σεβασμό στους κανόνες της αγοράς. Το δολάριο θα αρχίσει να επαναενισχύεται που σημαίνει ότι κάτι δεν κάνει καλά η Κριστίν Λαγκάρντ.

    Αυτό δεν είναι ότι δεν το καταλαβαίνει.

    Εχουν ένα άλλο μοντέλο και αυτό είναι μην τους ξεφύγει το μισθολογικό κόστος. Αν τους ξεφύγει το μισθολογικό κόστος αυτό που ήταν προσωρινό θα γίνει σταθερό γιατί το μισθολογικό κόστος δεν επιστρέφει ποτέ και κατ΄επέκταση θα μπούμε σε ένα σπιράλ πληθωρισμού. Κάτι το  οποίο είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που προσδοκά η Ευρώπη» κατέληξε.

    Πάντως για την Ελλάδα ανέφερε ότι θα είναι πολύ κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών για να καταλάβει κανείς την τάση και πρόσθεσε πώς ό,τι και να γίνει θα ζήσουμε συνθήκες αποπληθωρισμού»

    Από πέρυσι η εταιρεία έχει προχωρήσει ανατιμήσεις από 22-25% αλλά ο αποπληθωρισμός δεν θα πάει σε διψήφιο ποσοστό. Όπως είπε, θα είναι πολύ πιο κάτω. Η αγορά θα πάρει πίσω περίπου το μισό. Δεν επιστρέψουμε ποτέ στα παλιά γιατί έχουν φύγει τα κόστη προς τα πάνω.

    «Πρέπει να επιστρέψεις πίσω στον καταναλωτή. Αλλιώς κάνεις λάθος.

    Χαιρόμαστε όταν κατεβάζουμε τιμές και όχι όταν ανεβάζουμε. Δεν μας ενδιαφέρει, δεν κερδίζουμε κάτι από αυτό. Κερδίζουμε από το μοντέλο της εταιρείας που έχουμε φτιάξει.»

    Πρεμιέρα στο Ισραήλ με το πρώτο κατάστημα

    Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ανοίξει το πρώτο κατάστημα του ομίλου στο Ισραήλ που αναπτύσσεται συμφωνία franchise.

    Η αγορά έχει δυναμικές προοπτικές και όπως είπε ο κ. Βακάκης, πρόκειται ένα από τα καλύτερα καταστήματα του όμιλου στο τρίγωνο της Ερυθράς Θάλασσας.

    Θα έχει στο σήμα του Jumbo και την ελληνική σημαία και τα προϊόντα θα είναι μόνο Jumbo. Ωστόσο δεν θα έχει όλους τους κωδικούς, καθώς ο  τρόπος αδειοδότησης κατηγορίας προϊόντων είναι πολύ γραφειοκρατικός. «Εχουν δικό τους σύστημα, το οποίο είναι αργό.  Δεν  το έχουν εκσυγχρονίσει προς το παρόν. Αυτά είναι τα benefits που είδαν οι επενδυτές και έτρεξαν να προλάβουν» σημείωσε.

    Ο κ. Βακάκης εκτιμά ότι η αγορά έχει εξαιρετικές προοπτικές και δίνοντας έμφαση είπε ότι «το Ισραήλ θα κάνει μια Ελλάδα».

    Και αυτό θα γίνει για παράδειγμα με 15 καταστήματα, καθώς είναι διαφορετικό το εισόδημα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ