• Business

    Αποκλειστικό : Πώς αυξάνονται οι συντελεστές στο φόρο παίκτη για διαδικτυακές και το Τζόκερ του ΟΠΑΠ

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Αλλάζουν οι συντελεστές για το  φόρο παίκτη, με στόχο να συγκεντρωθούν μεγαλύτερα έσοδα για τον προϋπολογισμό και την ενίσχυση των ομάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Παιγνίων ενημέρωσε σήμερα τις δύο Ενώσεις των εταιρειών Διαδικτύου για το θέμα, ενημερώνοντάς τους για την αύξηση των συντελεστών.

    Μέχρι σήμερα φόρος παίκτη είναι μηδενικός για κέρδη μέχρι 100 ευρώ, 2,5% για κέρδη από 100 έως 200 ευρώ, 5% για κέρδη από 200 έως 500 ευρώ και 7,5% για κέρδη άνω των 500 ευρώ.

    Πλέον θα γίνει, για τις διαδικτυακές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, 3% για κέρδη από 100 έως 200 ευρώ, 6% για τα κέρδη από 200 ως 500 ευρώ, και 9% για τα κέρδη άνω των 500 ευρώ.

    Για το Τζόκερ του ΟΠΑΠ οι συντελεστές θα γίνουν 10% για τα κέρδη 100-200 ευρώ, 15% για τα κέρδη 200-500 ευρώ και 20% για τα κέρδη άνω των 500 ευρώ.

    Η φόρμουλα του νόμου που ισχύει σήμερα θεσπίστηκε με το νόμο 4764/2020 τον Δεκέμβριο και με τροπολογία είχαν προσδιοριστεί οι συντελεστές φορολόγησης και τώρα από μέρα σε μέρα αναμένεται η νέα τροπολογία που τους επαναπροσδιορίζει.

    Οι Ενώσεις των Διαδικτυακών εταιρειών, κατά πληροφορίες, δεν περίμεναν περαιτέρω αύξηση των συντελεστών, καθώς ήδη η συνεισφορά των παικτών τους στο φόρο παίκτη ήταν η μεγαλύτερη.

    Γιατί αλλάζουν

    Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου παίκτη είχε γίνει το 2020 με στόχο να συγκεντρωθούν παραπάνω έσοδα ώστε να μπορούν   να χρηματοδοτούνται οι αθλητικές ομάδες. Αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των κερδών ανά δελτίο και όχι ανά στήλη, στόχος ήταν η αύξηση των φορολογικών εσόδων.  Δεν υπολογίστηκε όμως η μεγάλη μείωση εσόδων που θα προκαλούσε η μείωση του συντελεστή (από το 20% που ήταν για την ανώτερη κατηγορία κερδών) στο 7,5%. ( Με το προηγούμενο καθεστώς ο φόρος επιβαλλόταν στα κέρδη των παικτών ανά στήλη και οι συντελεστές ήταν υψηλότεροι,  15% για κέρδη από 100 μέχρι 500 ευρώ και σε 20% για κέρδη άνω των 500 ευρώ.)

    Τελικά, όπως διαπιστώθηκε η φόρμουλα που καθιερώθηκε δεν κατάφερε να αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα, τα 50 εκατ. ευρώ παραπάνω, που στόχευε η κυβέρνηση ώστε να χρηματοδοτηθούν με αυτά οι αθλητικές ομάδες.

    Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξούσε να αυξήσει τα έσοδά του από το φόρο παίκτη, από τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα 80 εκατομμύρια με στόχο να δώσει 30 εκατ. ευρώ στις ομάδες.

    Τα απογοητευτικά αποτελέσματα, ανέδειξαν το πρόβλημα. Συνολικά το 2021 συγκεντρώθηκαν 50 εκατ. ευρώ αντί για 80 εκατ. ευρώ. Και από τα 50 εκατ. ευρώ τα 35 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις διαδικτυακές και τα 15 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ. Την προηγούμενη χρονιά οι διαδικτυακές δεν είχαν πληρώσει τίποτα και ο ΟΠΑΠ 30 εκατ. ευρώ.
    Στόχος των νέων αλλαγών είναι να αυξηθεί η συνεισφορά του ΟΠΑΠ κατά 20 εκατ. ευρώ περίπου και των διαδικτυακών ώστε να πιαστεί ο στόχος των 80 εκατ. ευρώ.

    Το νέο καθεστώς

    Το νέο καθεστώς  φορολόγησης των κερδών των παικτών από στοίχημα και online καζίνο, τέθηκε σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου. Με το προηγούμενο καθεστώς ο φόρος επιβαλλόταν στα κέρδη των παικτών ανά στήλη και οι συντελεστές ήταν υψηλότεροι,  15% για κέρδη από 100 μέχρι 500 ευρώ και σε 20% για κέρδη άνω των 500 ευρώ.

    Επίσης, πλέον ο παίκτης  φορολογείται από τα 100 πρώτα ευρώ κέρδους ανά δελτίο, ενώ μέχρι σήμερα αυτό που ίσχυε ήταν η φορολόγηση ανά στήλη.Έτσι με  το νέο τρόπο υπολογισμού, ένα δελτίο που κερδίζει από εκατό ευρώ και πάνω εμπίπτει σε φορολόγηση, χωρίς να εξετάζεται ο αριθμός των στηλών. Η φορολόγηση αφορά περισσότερα δελτία, όμως οι συντελεστές είναι σαφώς χαμηλότεροι και ξεκινούν από 2,5% για κέρδη από 100 ευρώ και πάνω, 5% από τα 200 ευρώ και 7,5% για κέρδη που ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

    Ανακοίνωση Εταιρειών Παιγνίων στο Διαδίκτυο

    Αργά το απόγευμα της Τρίτης, οι των Εταιρειών Παιγνίων στο Διαδίκτυο σχολίασαν την απόφαση με μια μακροσκελή ανακοίνωση:

    «Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ.Βεσυρόπουλος εξέφρασε την πρόθεσή του, αιφνιδίως, χωρία καμία προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση, να επιβάλει επιπλέον φορολογία στους παίκτες των διαδικτυακών παιγνίων, ως μια ακόμη ‘εύκολη λύση’ για την κάλυψη των δημοσίων εσόδων.

    Από την έναρξη ισχύος του νέου, σταθερού πλαισίου των διαδικτυακών παιγνίων στην Ελλάδα, το 2021, για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, το Υπουργείο Οικονομικών επιβάλει επιπλέον φορολογία στα διαδικτυακά παίγνια, αλλάζοντας με άλλα λόγια για ακόμη μια φορά τους όρους λειτουργίας της αγοράς, κάτι που αποτελεί ευθεία στρέβλωσή της.

    Η φορολογία μάλιστα έρχεται επιπρόσθετα στο υψηλό κόστος των 5 εκατομμυρίων ευρώ που καταβάλουν οι εταιρείες για την απόκτησης της άδειας λειτουργίας στην Ελλάδα και της φορολογίας ύψους 35% επί των εσόδων τους, έναν από τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη, ενώ οι εταιρείες δημιουργούν συνολικά έσοδα για το κράτος από την φορολογία -άμεση και έμμεση-  που ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ετησίως.

    Επιπλέον, η επιβολή πρόσθετης φορολογίας, όπως τεκμηριώνεται από όλα τα σχετικά ευρωπαϊκά παραδείγματα, οδηγεί έμμεσα στην ενίσχυση της παράνομης αγοράς, την οποία μέχρι σήμερα τόσο το ίδιο το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο όσο και οι ενέργειες της ΕΕΕΠ έχουν περιορίσει έως εκμηδενίσει.

    Η απώλεια παικτών από τις αδειοδοτημένες εταιρείες / παρόχους προς την παράνομη αγορά, ως αποτέλεσμα της πρόσθετης φορολογίας, συνεπάγεται αυτόματη μείωση των δημοσίων εσόδων και ταυτόχρονα σημαντικό πλήγμα στη λειτουργία και στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς και των εταιρειών.

    Οι εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα, είναι οι βασικοί αιμοδότες του ελληνικού αθλητισμού, με την πλειονότητα των επαγγελματικών ομάδων, των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και των αθλητών που εκπροσωπούν τη χώρα στις διεθνείς διοργανώσεις και στους Ολυμπιακούς Αγώνες να στηρίζονται οικονομικά από αυτές, καλύπτοντας σε πολλές περιπτώσεις την αδυναμία του κράτους να χρηματοδοτεί τους Έλληνες πρωταθλητές.

    Υποστηρίζουν τις αθλητικές υποδομές, έχοντας μόνο τον τελευταίο χρόνο, με ιδιωτική πρωτοβουλία, κατασκευάσει και εκσυγχρονίσει περισσότερους από 20 αθλητικούς χώρους, στηρίζουν οργανισμούς και φορείς με κοινωνική παρέμβαση ενώ ταυτόχρονα αποτελούν βασικούς διαφημιζόμενους, δαπανώντας περισσότερα από 100 εκατομμύρια ετησίως, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

    Οι εταιρείες της αγοράς είναι από τους πλέον σημαντικούς εργοδότες στη χώρα, απασχολώντας χιλιάδες νέους, κυρίως, ανθρώπους, σε ευαίσθητους τομείς όπως αυτός της τεχνολογίας, ενώ βρίσκονται στη λίστα των κορυφαίων Ελλήνων εργοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά μας αποτελεί την ‘εύκολη λύση’, χωρίς αρνητικό επικοινωνιακό αντίκτυπο για τον Υφυπουργό Οικονομικών, ο οποίος εκ του αποτελέσματος δεν αντιλαμβάνεται ότι η επιπλέον φορολογία αποτελεί στρέβλωση της ίδιας της λειτουργίας της αγοράς και τελικά θα οδηγήσει στη μείωση εσόδων για το κράτος.

    Η αγορά των διαδικυακών παιγνίων είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες στην Ελλάδα και παράγει συνεχώς αυξανόμενα οφέλη για τα δημόσια έσοδα, τον αθλητισμό, την αγορά εργασίας και την κοινωνία. Η αλλαγή στους κανόνες της λειτουργίας της, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή σχετική μελέτη, με αυθαίρετες πράξεις, αμφιβόλων μάλιστα αποτελεσμάτων, όπως αυτή της επιβολής της επιπλέον φορολογίας, στερείται γνώσης της πραγματικότητας και αποδεικνύει ότι οι κλάδοι που αναπτύσσονται υγιώς, αποτελούν την εύκολη λεία μιας διοίκησης που στα χαρτιά ευνοεί την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό.»

    Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εταιρείες

    Bet365, Betshop ,Bwin, Interwetten, Netbet,Novibet,Sportingbet,Stoiximan,Vistabet,Winmasters

     



    ΣΧΟΛΙΑ